Ny brandrapport om Scandinavian Star kan starte ny sag
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ny brandrapport om Scandinavian Star kan starte ny sag

Det er ingeniør Pierre Palmberg, der på eget initiativ og på vegne af sin arbejdsgiver, Pantektor AB, er gået ind i sagen, efter at han i begyndelsen af året i svensk tv så dokumentarudsendelsen "Besat af en brand" om branden på Scandinavian Star den 7. april 1990 (dokumentaren er også blevet vist på dansk tv (se link nedenfor)).

Branden førte til, at 159 mennesker omkom.

"Jeg kunne med mit kendskab til brande se, at den officielle forklaring, der var på katastrofen på Scandinavian Star simpelthen ikke kunne være rigtig. Jeg blev vred og forarget og besluttede selv at gå ind i sagen med fuld støtte fra min virksomhed," siger Pierre Palmberg.

Resultatet fremlagde han i dag, torsdag, i Folketingets Retsudvalg ikke holder.

Brande var påsat

Ifølge dokumentationen krævede brandstiftelsen indgående teknisk kendskab til skibet og dets installationer. Det havde den danske statsborger, Erik Mørk Andersen, som norske myndigheder udpegede som brandstifteren, og som selv omkom i branden, imidlertid ikke.

Desuden passer tidspunktet, hvor Erik Mørk Andersen døde, heller ikke med tidspunkterne for, hvordan brandene bredte sig.

På Scandinavian Star opstod nemlig seks brande: Brand nr. 1, 2, 4 og 5 er ifølge Pantektors rapport med sikkerhed påsatte. Brand nr. 3 er sandsynligvis påsat. Og brand nr. 6 er påsat med "største sandsynlighed". Problemet er, at Erik Mørk Andersen ifølge en obduktionsrapport døde i sin kahyt på et tidspunkt, der svarer til tidspunktet for brand nr. 2, der kaldes hovedbranden. Han døde altså, før de sidste fire brande blev påsat. Derfor er det, med Pierre Palmberg ord, "usandsynligt", at han påsatte dem. Palmberg skriver videre:

"Logikken siger derfor, at det også er usandsynligt, at han anlagde de to første brande (brand nr. 1 og 2)."

Palmberg: Sagen bør undersøges igen

Pierre Palmberg siger det mere direkte, da Ingeniøren møder ham på Christiansborg:

»Det er jo vanvittigt at forestille sig, at en mand først går ud og påsætter to brande og derefter lægger sig til at sove i sin kahyt, hvor han omkommer. Vi kan se af det brandtekniske materiale, at de sidste fire brande må være påsat efter mandens død i kahytten. Enten er der andre, der har påsat branden, end ham der er blevet dømt og anklaget for det, eller også har der været flere med, som man endnu ikke har fundet,« siger Pierre Palmberg.

Han ønsker med sit engagement i sagen, "at man tager fat i alle spørgsmålene, og undersøger sagen ordentligt een gang for alle".

Nye spørgsmål til Justitsministeren

På retsudvalgsmødet blev man enig om at stille Justitsministeren en række spørgsmål på baggrund af de nye informationer, der blev fremlagt.
Medlem af Retsudvalget for Dansk Folkeparti, Kim Christiansen, håber - hvis Justitsministerens svar ikke er fyldestgørende - at der kan blive nedsat en undersøgelseskommission.

Der har tidligere været et politisk flertal uden om regeringen for at nedsætte en uvildig kommission, der skulle kulegrave katastrofebranden på Scandinavian Star, men i mandags sagde Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre, at man alligevel ikke ville støtte en undersøgelseskommission, fordi den havde været belyst grundigt nok. Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten støtter stadig en uvildig undersøgelse.

Mike Axdal, der er formand for Scandinavian Stars Støtteforening i Danmark og som selv var ombord og mistede sin bror og sin far i branden, undrer sig over S' og Rs nye udmelding.

»Jeg forstår ikke, at de to partier kan tage sådan en beslutning lige inden mødet i Retsudvalget, hvor det er bebudet, at der bliver fremlagt helt ny og meget stærk dokumentation for, at der er noget helt galt i den måde, myndighederne har behandlet sagen på,« siger han.
Han havde håbet, at de nye oplysninger i sagen ville få et flertal i Retsudvalget til at pålægge regeringen at nedsætte en kommission eller medgive de berørte fri proces til at få prøvet sagen for domstolene.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først