Ny brændeovn reducerer partikeludledning til et minimum

Ovnen Bionic Fire, der netop nu er blevet lanceret af virksomheden Rais A/S fra Frederikshavn, udleder den mindste mængde partikler, der hidtil er målt herhjemme.

Bionic Fire udleder kun 0,6 gram partikler pr. kg. brænde. Til sammenligning må en brændeovn i Danmark udlede op til 10 gram pr. kg. brænde og kan opnå det miljørigtige Svanemærke med en udledning på 4 gram pr. kg brænde.

»Denne ovn sætter nye standarder for, hvad man kan forvente af en brændeovn,« siger direktør for Rais Henrik Nørgaard i en pressemeddelelse.

|Brændeovnen Bionic Fire har to brændkamre. Partikler brændes af i nederste brændkammer. Illustration: RAIS A/S

Den lave partikeludledning skyldes ifølge producenten, at ovnen har et dobbelt brændkammer, der anvender omvendt forbrænding. Ved en bestemt temperatur sendes røgen automatisk forbi nederste brændkammer, hvor partiklerne brændes af.

Ovnen har desuden en høj udnyttelsesevne af brændslet - virkningsgraden er målt til 86 procent - ligesom lufttilførslen er automatisk reguleret, hvilket gør, at det eneste, brugeren i virkeligheden skal bekymre sig om, er, at lægge brænde i ovnen, forlyder det i pressemeddelelsen.

Sektionsleder for biomasse og bioraffinering på Teknologisk Institut Morten Gottlieb Jespersen bekræfter de flotte resultater, der er målt på instituttet, men påpeger, at brugeradfærd trods alt stadig spiller ind i brændeovnes ydelse.

Dog vil han godt vedgå, at Rais har 'præsteret et godt stykke håndværk'.

Teknologisk Institut offentliggjorde for nylig test af brændeovne gennem 11 år, der viser, at brændeovne generelt set sviner mindre og mindre. En ny brændeovn i 2011 udsender 60 procent færre partikler i forhold til en ny brændeovn fra 2002.

Læs også: Nye brændeovne sviner 60 pct. mindre end i 2002

»Der er fokus på, at det ikke nytter noget at fyre dårligt. Virksomhederne er opmærksomme på at holde udledningerne nede, og generelt ser vi, at producenterne bliver bedre og bedre til at udvikle ovnene, så de udleder mindre,« siger Morten Gottlieb Jespersen.

Dog påpeger han, at miljørigtigheden i sidste ende stadig handler om brugeradfærd:

»Man kan aldrig holde folk fra at hælde ti kg brænde i ovnen, og så nytter det ikke så meget, at en ovn har opnået gode resultater,« siger han.

Bionic Fire-brændeovnen lanceres nu på flere europæiske markeder, herunder også det danske, hvor prisen sniger sig op over 30.000 kroner.

Emner : Brændeovne
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Var det ikke en ide med Moms fritagelse hvis en brændeovn ligger under 1 gram partikler pr. kg. brænde ?

Kun de næste 3 år ??

 • 0
 • 0

Du læser for meget engelsk, Ole. ;-) Momsfritagelse er i ét ord, og uden mellemrum til "?" - Men ellers, har du fat i noget der! :-)

 • 0
 • 0

Hrmm gad vide hvor ideen kommer fra... Vi har en bioovn fra Hans i thy med samme type forbrænding (godt nok ikke automatisk). Som har en virkningsgrad på 87% (målt på Risø). Med andre ord: nyere er standarderne heller ikke....

 • 0
 • 0

Nå, så bli'r det ikke lige den! Vi står ellers til at ville udskifte vores nu 33 år gamle Thor (Lotus) ovn m. vandtank og det hele..

 • 0
 • 0

Men princippet svarer til det 2011 Atmos-fyr vi har stående, hvor der også er dobbelt brændkammer. Artiklens model er dog lidt mere elegant udformet. Tror dog ikke der er mange købere til en brændeovn til 30 af de lange..

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten