Ny boks skal gøre danske biler intelligente

Illustration: Telia

En ny slags opgradering til bilen skal give den nogle af de digitale fordele, nogle helt nye biler tilbyder i dag. En boks fra Telia lover blandt andet internetadgang gennem WiFi, automatisk betaling af parkering og en log over, hvor din bil er og har været.

Den nye boks har fået navnet Telia Sense Car og svarer til en smartphone uden skærm og kan kobles direkte i bilens såkaldte OBD-stik (On Board Diagnostics), der typisk sidder under instrumetbrættet. Her får boksen strøm, men kan også trække data om bilens køremønster, brændstofbeholdning og meget andet.

I sig selv giver boksen dig mulighed for at følge med i, hvor bilen har været, hvor den er nu, om der er benzin på bilen og om der er fejl på motoren. Derudover fungerer boksen som WiFi-hotspot, så der er trådløs netadgang i bilen.

Betal parkering automatisk og lad forsikringen kigge med

Sense Car er imidlertid langt fra det første stykke tilbehør, der kan sættes i OBD-stikket på den ellers ‘dumme’ bil.

Mange producenter har lavet OBD-tilbehør, der ligesom Telia Sense kan give WiFi i bilen ved at forbinde til et mobilnetværk og give brugeren indsigt i de data, bilen kender om sig selv.

Læs også: Fra FM-radio til digital bil

Telias nyskabelse er derimod at få tredjeparter til at udvikle apps til Sense Car. Selskabet håber nemlig, at andre virksomheder kan bruge bilens data fra OBD-stikket til at skabe apps til boksen, der kan hjælpe føreren af bilen.

Indtil videre indeholder boksen tre apps fra henholdsvis Alka Forsikring, EasyPark og vejhjælpsvirksomheden Viking.

Telia vil skabe en platform

Telia lægger ikke skjul på, at det netop er tredjepartsapps, der udgør det største potentiale i Sense-boksen.

Læs også: Dine bildata er til salg - og du kan intet gøre

»Potentielt er dette den største opgradering af den samlede danske bilpark nogensinde. Vi har bygget en platform, der kan digitalisere danskernes biler, og som principielt kan udvides i det uendelige. Så hvis nogen har en god idé til en service eller ydelse, der kan gøre det mere sikkert, praktisk eller sjovere at være bilist, skal man ikke holde sig tilbage,« siger Telias administrerende direktør Morten Bentzen i en pressemeddelelse fra selskabet.

Alka Forsikring har tidligere lanceret såkaldte telemetrics-bokse, der rapporterer til forsikringsselskabet om kundens køremønster til gengæld for et afslag i prisen på bilforsikring. Alka oplyser dog ikke, om det også er målet med Sense Car-appen.

Læs også: Dansk boks aflurer din bils skjulte data og viser dem på nettet

Easypark-appen tilbyder at registrere parkering automatisk, så der ikke længere skal tjekkes ind og ud af en parkering på en mobiltelefon. Endelig kan appen hjælpe Viking med at finde en bil, der skal have vejhjælp og med at kommunikere til kunden, hvornår hjælpen er fremme.

Alle Sense Car-funktionerne kræver naturligvis et dataabonnement, som Telia forsøger at sælge sammen med boksen. Det fremgår dog ikke om boksen er låst til Telias netværk, eller om man kan bruge simkort fra en anden operatør.

Da en af systemets væsentligste funktioner er at kende bilens placering, åbner boksen op for, at placeringen bliver lagret i en slags digital kørebog, ligesom apps som vejhjælp og forsikringsfordele kræver, at andre virksomheder får kendskab til bilens data og placering. Denne type systemer er derfor ikke uden omkostninger hvad angår privatliv.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"Se her, nu kan du for få penge få en dims, som giver os, en uvedkommende trediepart, et endnu større indblik i din færden og ulovlige gerninger. Til gengæld kan du spare ca. 10 sekunder om ugen, og få viden om dit brændstofforbrug, som du selv kunne lave lavet alligevel ved at bruge lommeregneren på din smartphone til at dividere antal kørte km siden sidste tankning med antallet af liter benzin tanket. Derudover kan du få internet via et nyt abonnement gennem os i stedet for at lave wifi-hotspot med den mobil du alligevel har med dig."

Det med småt: Du åbner en veritabel ladeport for undtagelser i dækningen af din forsikring pga. ting du har foretaget dig i din bil, som forsikringsselskabet konkluderer på baggrund af meta-data, at du ikke måtte (eksempel, hastige variationer i styreudslag kan konkluderes at være uopmærksomhed, sikkert pga. brug af smartphone - evt. til at tilgå denne app.

Det med småt 2: Hvis din automatiske betaling af parkering fejler, hæfter du selv for beløbet. Det er dit eget ansvar at sikre, at det virker, på trods af du ikke har en jordisk chance for undersøge det. (lidt ligesom at kontrollere bremselyset virker, når man er alene ved højlys dag...)

 • 24
 • 2

Så kan dit køretøj også hackes via internettet - sådan!:

12. august 2015, version2.dk: Forskere hacker bil med en SMS. En særlig tekstbesked til en bils telematik-enhed kan bruges til at tage kontrol over bremser og styring, viser en gruppe amerikanske forskere. Det er bevist på en Corvette CAN bus: Citat: "... Med SMS-angrebet kunne forskerne få total kontrol over en Corvettes CAN bus, og derfra kunne beskeder sendes til bilens elektronikkontrol. Angrebet er muligt på grund af, hvad forskerne kalder ’uheldige designvalg’, der blandt andet tæller et ’nogenlunde ubrugeligt’ autentifikationssystem. ..."

12.08.13, jp.dk: Hackere har et nyt mål: Går efter din bil og hus: Citat: "... Men simpelthen fordi en hacker digitalt har overtaget din bil via en af dens mange computere. Det er allerede muligt og kan blive den nyeste trend inden for moderne hacking. ... "Meget af den sikkerhed, som vi har i dag, er utrolig elendig. Når bilen bliver gjort online med computere, øger man chancen for at blive angrebet betragteligt. Finder man derfor en metode til at omgås systemet i Mercedes-biler, kan man tage en tur i Lufthavnen, trykke på sin knap og se hvilke biler, der åbner sig, " siger Poul-Henning Kamp. ... Moderne biler har typisk mellem 10 og 40 computere installeret, og kan man hacke en af dem, kan man overtage bilen. Den adgang vil typisk komme igennem bluetooth, bilens computerstyresystem i midten eller endda trådløse sensorer i dækkene. ..."

 • 6
 • 0

Det er måske én gang ud af 500 jeg parkerer op ad en butiksrude, så jeg kan se begge bremselys.

Men ok, min bil har da også alarm for døde pærer, ud over at der kun er LED og xenon i den...

 • 0
 • 0

er det eneste der kræves for at man har samme system. Vi har jo stortset alle en mobil med bluetooth, wifi, dataforbindelse og kan finde ud af at installere en app. Havde faktisk lavet en lille app for nogle år siden, som hentede data via en OBD2/Bluetooth enhed, men fjernede den igen da den fyldte for meget til, at jeg kunne lukke klappen ind til stikket i bilen.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten