Ny bog: Vedvarende energi bliver næste boble
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ny bog: Vedvarende energi bliver næste boble

Den danske finansmand Per Wimmer, der blandt andet er kendt for sin deltagelse i kapløbet om at være første dansker i rummet, skyder med skarpt mod den grønne energibranche.

»Vi står over for et økonomisk krise inden for vedvarende energi,« siger Per Wimmer, som i dag udgiver bogen 'Den grønne boble - Hvordan gode intentioner er forvandlet til højtflyvende spekulation'.

Som finansmand har Per Wimmer specialiseret sig i investeringer i cleantech- og energiprojekter. Gennem årene har han været involveret i million-investeringer i cleantech, og han har set, hvordan regeringer har pumpet milliarder af dollars i tilskud til vedvarende energi.

Per Wimmer advarer nu mod konsekvenserne. Han hævder, at en stor del af branchen er blevet permanent afhængig af statstilskud, og at støtten har skabt en betydelig finansiel boble. Han ser paralleller mellem denne grønne boble og tidligere bobler som dotcom-boblen og boligboblen. Tilskuddene har tiltrukket venture-kapitalister, der har set sektoren som et sikkert tilflugtssted i tider med økonomisk turbulens.

»Der er så mange ligheder mellem denne boble og boligboblen i USA, at det er skræmmende. Vi er ved at gøre nøjagtig samme fejl nu, som vi gjorde dengang, bortset fra at det denne gang er inden for vedvarende energi,« siger Per Wimmer.

»Vi har brug for grøn energi for at undgå en miljøkatastrofe og for at imødekomme verdens stigende energibehov. Men en stor del af tilskuddene går til projekter, der aldrig vil være rentable. Tværtimod forvrider tilskudene markedet og har oppustet en finansiel boble. Et nedbrud på markedet for vedvarende energi kan forårsage bølgeeffekter på tværs af økonomien og stærkt forsinke overgangen til bæredygtig energi,« siger han.

Han mener, at tilskud ofte er nødvendige i en overgangsperiode, men at virkelig bæredygtig energi også bør være økonomisk og kommercielt bæredygtig.

Se interview med Per Wimmer

Hvis man, ligesom stort set alle forskere på jorden, er enige om at vi ikke kan fortsætte med business as usual, så kan man heller ikke lade det være op til markedskræfterne at regulere den grønne sektor. Det er ved at gå op for de fleste politikere jorden over. Derfor postes der penge i forskning indenfor grøn teknologi. Kapitalismen har med alt tydelighed vist, at denne opgave magter den ikke, hvorfor stater har taget det ansvar. Sagt med andre ord, grøn energi er kommet for at blive.

Det lyder som om at han indirekte siger i interviewet, at der ikke går lang tid, før stater pludselig trækker tæppet væk under de grønne virksomheder, ved at fjerne tilskuddene og kvoter på CO2. USA, af alle lande, vidste tydeligt med Obamas Air polution act, at dette ikke har hold i virkeligheden.

Kan priserne på greentech så være opskruet... måske. Men at sammenligne det med boligkrisen i USA er helt hen i vejret, idet en boligkrise rammer alle og en regulering i greentech firmaer kun rammer investeringsselskaber.

  • 21
  • 13

Hvordan kan du tale om konkurrencedygtig energi, uden at nævne at de karbonbaserede brændsler er substitueret i milliardklassen? Hvorfor nævner du ikke, at de karbonbaserede energier, skulle koste mindst 10 gange så meget som de gør i dag, for at kompensere for de udgifter og ulemper de allerede skaber, for slet ikke at tale om dem de vil afstedkomme i fremtiden?
Hvor meget koster kloakplanen alene i Danmark, og at Århus nu skal til og bygge sluser for at beskytte den indre by mod højvande? Man kunne blive ved og ved, og problemet er i virkeligheden størst mellem dig og dine, hvor medierne kaster sig ned på ryggen med spredte medieludderben igen og igen. I har så forbandet nemt ved at komme til orde, og de eneste ord i kan stønne er vækst og profitmaksimering.
Så når alt kommer til alt, så er det underskuddet af demokrati og indflydelse som er den største forhindring mod at redde verden, fordi du og dine venner lever i en boble højt hævet over hverdagens problemer, hvor der er for lit ilt og for meget champagne, med det resultat at i bliver helt ”vimmer” i hovedet!
Så fri os fra dine gode råd! Vi er sku da ikke så dumme at vi tror på en Goldman Sachs mand.

  • 21
  • 17