Ny bog: Guldgrube om København

Få kender København så godt som journalist Pernille Stensgaard, der i sin nye bog "København - folk og kvarterer" fortæller om de centrale bydeles udvikling gennem århundreder. Hun gør det systematisk, kvarter for kvarter, og krydrer sine letløbende ord med masser af facts og måske lovlig mange citater af kendte og ukendte personer.

Bogen må være en oplagt gave til den student, der skal til København efter sommerferien. Og en bog, der er værd at eje for alle med interesse for byen. Den giver nemlig et godt overblik over, hvordan de ældre bydele er dannet med gadenet, pladser, huse og detaljer. Den beskriver også hvorfor og hvordan de forskellige kvarterer har forandret sig, ikke mindst i det seneste årti, hvor omfattende byfornyelse og restaurering har ændret beboersammensætningen markant.

Det er stadig sådan, at hvert kvarter har sit særpræg og tiltrækker bestemte typer mennesker. I den indre by er det således karakteristisk, at lejlighederne bliver overtaget af ældre, der ønsker kultur i stedet for besværlige huse og haver, mens omvendt unge familier søger væk for at deres børn kan vokse op med frisk luft og grønne omgivelser. Med det resultat at der i centrum bor mange enlige og kun få børn. Det er altså ikke her, de studerende slår sig ned, men i brokvartererne, der fyldes med eksotiske restauranter og cafeer samt hippe forretninger for enhver smag.

Bogen er spækket med fortællinger om markante og ydmyge huse, deres byggestil, relevante navne, årstal, brugere med mere. Det hele væves sammen i et friskt og malende sprog. Så for eksempel Christiansborg betegnes som hovedstadens mest forladte og ubeboede sted, hvor folk vælter ind om dagen for at udøve magt, intrigere, elske hemmeligt, arkivere og indimellem opgive.

Om byens parker fortælles det blandt andet, hvordan det gamle voldterræn i sidste halvdel af 1800-tallet blev omdannet til et grønt bælte bestående af Tivoli, der balancerer mellem tradition og fornyelse; Ørstedsparken som et fristed for bøsser og med fine promenader; den sirlige Botanisk Have, hvor planterne hersker og græsset ikke må betrædes; det ufriserede Østre Anlæg med almindelige træsorter og langstrakte boldbaner og legepladser; og endelig det nyrestaurerede Kastelsområde.

Teksten støttes og suppleres af stemningsmættede og teknisk fremragende billeder af fotografen Anne Prytz Schaldemose. De fleste er taget i smukt solskin eller med fint snedække, så de tilsammen giver et måske lige lovlig idyllisk indtryk.

I det hele taget går bogen let hen over storbyens skyggesider. Sigtet er da heller ikke at lægge op til debat eller kritik af planlægning og udvikling. Men takket være det overblik, den giver, er bogen faktisk et glimrende udgangspunkt for enhver, der vil engagere sig i byens fremtid. Og den giver en god ballast til alle, der har lyst til selv at gå ud og opleve byens sammenhænge og detaljer.

Bogen er forsynet med et omfattende stikordsregister og et par gode kort. Og den er trykt på kraftigt glittet papir, så den med sine 1,59 kg fremtræder som et meget gedigent værk til en yderst rimelig pris.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten