Ny bog beskriver tophemmelig dansk atombunker

23. september 2010 kl. 09:0833
En henkastet bemærkning startede en 15 år lang søgen efter en mystisk bunker i Rold Skov. Det viste sig at være regeringens og kongehusets tilflugtssted i en atomkrig. Nu har to fritidsdetektiver skrevet en bog om anlæggets opbygning og historie.
Artiklen er ældre end 30 dage

»Der findes noget hemmeligt i Rold Skov«

Nogenlunde sådan lød det, da Karsten Pedersen og Poul Holt Pedersen første gang hørte om bunkeren i Rold Skov i 1994. De var hverken detektiver eller journalister, men alligevel kastede de to sig over at undersøge, hvad det var så hemmeligt.

På det tidspunkt ville myndighederne intet fortælle om det mystiske bygningsværk midt i skoven, og alle spor endte blindt.

Læs også: Her overlever statsministeren et atomangreb

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undervejs er der ved flere lejligheder skrevet overfladisk om anlægget med navnet REGAN Vest for REGeringsANlæg Vest. Men efter 15 års efterforskning gav myndighederne i 2009 pludselig Karsten Pedersen og Poul Holt Pedersen lov til at komme ind og se anlægget, der blev bygget til at huse regeringen og regentparret, hvis Danmark skulle komme i krig.

Mindst ligeså spændende er det, at Karsten Pedersen og Poul Holt Pedersen har haft adgang til at tale med de nøglepersoner, der har haft ansvaret for Danmarks vigtigste beslutningstageres sikkerhed i en krisesituation.

Nu udgiver de to entusiaster en bog, der for første gang beskriver atombunkeren og dens funktion i detaljer.

Det tog 15 år at få lov

For Poul Holt Pedersen var det mystikken omkring anlægget og fascinationen af bunkeren som et bygningsværk, der pirrede nysgerrigheden til at fortsætte med at lede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Man har stillet sig selv det mål, at man vil bygge noget, der kan holde til næsten alt. Ingen steder er man gået på kompromis, så det er exceptionelt, både i dansk historie, men også i verdenshistorien«, siger han.

Selvom det har taget 15 år, så har det været anstrengelserne værd:

»Der er ingen tvivl om, at det her har været den største oplevelse i livet for os. Det, at stå foran den ståldør på 2,5 ton, som vi har søgt oplysninger om i femten år; det var helt uvirkeligt,« siger Poul Holt Pedersen.

Bygget under den kolde krig

Atombunkeren blev bygget under den kolde krig fra 1963 til 1969. Meningen med bunkeren var ikke bare at give regeringen og regentparret et sikkert sted at opholde sig, men at bygge et sted, hvorfra man kunne lede hele landet i en krig eller en national krise.

Bunkeranlægget er en fritstående betonkonstruktion i et hulrum, der er gravet i kalklagene mellem 50 og 60 meter under jorden i Rold Skov.

Betonen er ikke støbt ud i et med kalken, fordi man på den måde undgår, at rystelserne fra en atombombe forplanter sig ned i selve bunkeren.

Opholdsrummene er bygget som to cirkler, der er forbundet med en tværgående tunnel. I alt er der 5.500 m2 fordelt på 160 rum. Dermed kan den underjordiske betonklods huse 350 mennesker, hvoraf de 100 er personale til bunkeren.

Derfor er der i anlægget både plads til ministrene, deres nærmeste embedsfolk og andre nødvendige rådgivere. Derudover er bunkeren fyldt med kommunikationsudstyr, og alt, hvad regeringen ellers behøver for at kunne lede landet i en krise.

Stadigt i funktion

I dag fungerer REGAN Vest stadig som et sikkert tilflugtssted for regeringen og kongehuset i tilfælde af krig eller krise, og derfor er bunkerens nøjagtige placering også stadigvæk hemmelig. Dog indrømmer myndigheder, at den findes, og at den ligger et sted i Rold Skov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der findes i øvrigt et tilsvarende sted, REGAN Øst, i nærheden af Hellebæk på Sjælland.

Bogen "Danmarks dybeste Hemmelighed. REGAN Vest - Regeringens og Kongehusets Atombunker" udkommer den 28. september.

Læs mere og se et udpluk af billederne fra bogen i billedgalleriet.

Dokumentation

Læs mere om bogen på forlaget
REGAN Vest på Facebook

33 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
33
13. november 2012 kl. 10:12

på fanø ligger en hospitalsbunker i nærheden at det man kalder plantørboligen 3.etager med elevator og alt i udstyr den bliver åbnet hver andet år for kontrol af en entprenør i sønderho hvorfor åbnes den ikke for offentligheden syntes der mangler lidt til turisterne der. der er 600,bunkere på fanø nåede at snakke med dem der levede på øen under krigen der var mange gode historier

32
12. november 2012 kl. 12:46

Der var da en kvinde lejr overfor indkørelsen til byggepladsen i Finderup Øvelses terrænnet, der stod med store bogstaver på vejen, "dyt for fred" det gjorde vi så også når vi var på øvelse om natten, arme kvinder ! Jægerkorpset sendte også engang en hel patrulje af officers aspiranter ind igennem kvinde lejren om natten, uha det gav ballade !!

31
12. november 2012 kl. 12:39

De har alle underskrevet tavshedserklæringer. Det lykkedes os (forfatterne) at få tilladelse til at projektlederen fra byggeriet deltog som byggeteknisk konsulent under skrivningen

  • OK, men der må vel have foregået en del 'køren frem og tilbage' i anlægsperioden (hvilket formentligt også har afsat ret markante spor i naturen(?)); så der må da ha' været en del 'ikke-[b]omerta[/b]ramte' personer i lokalområdet, der har undret sig en kende!? :)
30
12. november 2012 kl. 12:18

Mandag morgen blev det i forbindelse med beredskabsforliget vedtaget, at REGAN VEST nu bliver åbnet for offentligheden!

Bunkeren skal i fremtiden være et museum og dermed også en turistattraktion, som skal formidle historien om den kolde krig i Danmark fra 2. Verdenskrig og frem mod Berlin-murens fald i 1989.

Vi forventer at bunkeren åbner op i 2015.

29
12. november 2012 kl. 11:29

Den bog har jeg da læst for længe siden, men det er måske anden udgaven?

Nå, der står jo 2010. Så kan jeg bedre forstå at det er længe siden at jeg læste bogen.

27
28. september 2010 kl. 22:56

Det er muligt af finde placeringen ud fra et af de gamle billeder i bogen, og lidt brug af Google Earth.

God jagt!

26
27. september 2010 kl. 21:40

Nu har jeg modtaget bogen med posten og har læst den. Den er rigtig fed og man sidder bare og tænker: "Er det virkelig sandt?". Det er jo næsten en hel by der er bygget 60 meter under jorden. Det er helt uvirkeligt! Fed bog!

24
23. september 2010 kl. 19:52

Der er ikke andet nyt, end det, der er glemt. Bunkeren har været kendt siden midt i 80'erne da PRESS skrev om den, så hvorfor al denne virak?

Brug dog hellere kræfterne på at skrive om nutidens mange krænkelser af borgernes retssikkerhed. Fx. at der ikke er sket noget revision af det terror- beredskab, der blev indført i kølvandet på 11. september 2001.

23
23. september 2010 kl. 15:33

De har alle underskrevet tavshedserklæringer. Det lykkedes os (forfatterne) at få tilladelse til at projektlederen fra byggeriet deltog som byggeteknisk konsulent under skrivningen. Vi fik rigtig mange spændende historier ud af det!

22
23. september 2010 kl. 15:32

Der findes tilsvarende anlæg masser af steder verden over og mange af dem er kendte i offentligheden - fx. er der flere af den slags anlæg i USA. Det interessante er vel mest at beredskabet nu har valgt at åbne lidt for offentligheden. Dette sker sikkert som en konsekvens af at man i dag ikke anser anlæggene for specielt relevante, hvilket jo tydeligt fremgår af den fuldstændigt mangel på teknologisk udstyr.

I England findes der (såvidt jeg husker) tre af den slags anlæg. I hvert fald det ene af dem er åbnet for offentligheden, nemlig det i Skotland.

http://www.secretbunker.co.uk/

21
23. september 2010 kl. 15:19

Jeg så indslaget i TV Nord for nogen tid siden og blev også overrasket. Noget der undrer mig, er dog hvordan det er holdt så forholdsvist hemmeligt? Der må dog - skulle jeg mene - stadig være nogen, der var med til at bygge, aptere og installere de omtalte bunkers. De må da kunne berette en god historie eller to? Skulle de underskrive kontrakt om tavshedspligt osv.?

19
23. september 2010 kl. 14:37

Det vel REGAN Øst jvf. sidste afsnit af artikelen ovenfor.

--Michael

18
23. september 2010 kl. 14:28

yderst interessant læsning. Nu stiller jeg spørgsmålet: Er der nogle af jer der er klar over, at der findes en lignende bunker i 3150 Hellebæk i skoven omkring den tidligere militær mark - ? Jeg er barnefødt i det område og kan huske da de byggede bunkeren - og efterfølgende var der et hegn omkring med direkte kontakt til politi i Helsingør, hvis nogle forsøgte at komme ind på området. så en lige så spændende historie har vi her ! Jess

17
23. september 2010 kl. 12:45

Hej Eivind. Du har helt ret. Den skal bruges til koordinere politi, brand-og redning, hospitaler m.v under en national krise/krig for Storkøbenhavn og store dele af det østlige Sjælland. Vi beskæftiger os ikke med lige denne bunker i bogen, da bunkeren er regional (vi beskæftiger os kun med de store centrale og militære anlæg). Lokalhistorikeren Dines Bogø kender Bernstorff bunkeren langt bedre end jeg. Du kan evt. komme i kontakt med ham via www.facebook.com/reganvest hvor du også kan læse et lille indlæg af ham om Bernstorff bunkeren.

16
23. september 2010 kl. 12:27

Hej Poul

Ligger der ikke også en størrere bunker i Bernstoff parken i København, som skulle kunne bruges til koordinering af de forskellige værn i tilfælde af krig i DK?

Sidst i 80'erne eller først i 90'eren var jeg under uddannelse til deligsfører i det hedengangne CF. I den forbindelse var vi på 3 måneders uddannelse på Bernstoff slot. Jeg mindes, at vi i forbindelse med var nede og se bunkeren - jeg husker især at én af dørene var malet i en grøn farve som var ganske selvlysende i tilfælde af manglende lys.

Noget siger mig at bunkeren lå et stykke væk fra slottet - mulighvis nær Jægersborgvej / Vældegårds vej.

Det kan også være at jeg husker forkert.

-Eivind

15
23. september 2010 kl. 12:24

Jeg synes at indlægene begynder at gentage sig....

12
23. september 2010 kl. 11:29

På Kulturarvsdagen i år holdt lederen af Koldkrigsmuseet i Stevns et foredrag om den kolde krigs bygningsværker, herunder REGAN Øst og Vest. netop i år var det tilsyneladende meget tæt på at REGAN Vest var blevet åbnet for offentligheden på linie med Stevns Fortet, men noget kom i vejen. Som jeg forstod det skulle REGAN Vest nedlægges/lægges i mølpose, men REGAN Øst stadig være klar til brug.

Mvh

Michael

11
23. september 2010 kl. 11:23

Der findes flere bunkere rundt omkring i kongeriget DK

Har selv arbejdet i en sådan så det var helt nostalgisk at se et billede af krydsfeltet som jeg bl. a havde ansvaret for.

Den jeg arbejdede i var bygget ind i et fjeld med 60m granit over og bygget som en fritstående betonkonstruktion ovenpå en fjedrende anordning så den i teorien kunne modstå rystelser. Havde eget luftforsyningssystem no-break elgenerator samt egen vandforsyning. Bunkeren er i dag ikke i brug.

Vedrørende Karup og Finderup så er begge i brug bunkeren ved Karup blev bygget agf tyskerne og forsøgt sprængt af englænderne hvilket man opgav. Under en reperationsopgave i en af de nedre regioner fandt vi et gammelt afbrudt kabel og da vi målte på det var der ringespænding på.

Vi tilsluttede en felttelefon og kom i kontakt med en tysk bunker i midttyskland. De havde ikke fået opkald på denne linie siden krigen.

Der findes masser af "mystiske" militæranlæg, Hvad med Blue West One på Grønland! Her ligger fyldt med den gode gamle flyradio An-GRT3

9
23. september 2010 kl. 11:21

Der er ingen tvivl om at det er en rigtig spændende historie og et interessant sted, men at det skulle være særligt exceptionelt i verdenshistorien er for letkøbt.

Der findes tilsvarende anlæg masser af steder verden over og mange af dem er kendte i offentligheden - fx. er der flere af den slags anlæg i USA. Det interessante er vel mest at beredskabet nu har valgt at åbne lidt for offentligheden. Dette sker sikkert som en konsekvens af at man i dag ikke anser anlæggene for specielt relevante, hvilket jo tydeligt fremgår af den fuldstændigt mangel på teknologisk udstyr.

Det vil derfor være mere exceptionelt hvis nogen er i stand til at afsløre hvad de aktuelle planer er men det er (heldigvis) ikke noget man lige kan slå op på internettet.

Anyway tillykke til forfatterne - jeg glæder mig til at læse bogen.

7
23. september 2010 kl. 11:05

Hvad er der sket med den mega bunker der blev bygget i Finderup ved Viborg i begyndelsen af 80erene ?? Var på nat patrulje i området og havde nær styrtet ned i hullet, det var megastort !

6
23. september 2010 kl. 11:02

Jeg tager hatten af for den ildhu og entusiasme, Karsten Pedersen og Poul Holt Pedersen har udvist.

Mer af den slags, tak!

MVH Jan - der nok aldrig bliver så enusiastisk som dem

4
23. september 2010 kl. 10:45

Hvor er det bare en syret historie! Hvor kan man købe bogen henne?

3
23. september 2010 kl. 10:42

Der har tidligere været frigivet nogle billeder, men det er første gang den samlede historie om hvordan og hvorfra landet ledes gennem en national krise eller krig fortælles. Læs evt. mere på www.reganvest.dk

2
23. september 2010 kl. 10:32

Jeg mener at kunne huske en længere artikel i Politiken eller Berlingske inden for de sidste par år. Der var masser af billeder.

Måske andre har en mere skarp hukommelse.