Ny bølgekraft-forskning skal forhindre dyre havarier

21. december 2009 kl. 15:531
Ny bølgekraft-forskning skal forhindre dyre havarier
Illustration: Wikimedia.
Simuleringer af bølgekraftanlæg i hårdt vejr skal gøre muligt gennem et nyt projekt med Aalborg-forsker i spidsen, der har fået 19,5 millioner kroner i støtte.
Artiklen er ældre end 30 dage

Med en bevilling på 19,5 mio. kroner vil Det strategiske Forskningsråds programkomité for bæredygtig energi og miljø sørge for, at forskere og udviklere af bølgekraftanlæg får bedre og mere videnskabelige værktøjer at arbejde med, så dyre havarier kan undgås og anlæggenes ydeevne kan forbedres markant.

Bevillingen, der skal fordeles over de næste seks år, gives til en projektgruppe under ledelse af lektor og bølgekraftekspert, Jens Peter Kofoed fra Institut for Byggeri og Anlæg ved Aalborg Universitet.

»Vi satser på at opnå et teknologispring i form af et fælles designgrundlag for bølgeenergianlæg. Blandt andet ved at udvikle videnskabeligt funderede værktøjer, som teknologiudviklerne kan bruge til at foretage modellering af de processer, der omsætter bølgernes energiindhold til elproduktion til nettet,« siger han.

Han tilføjer, at man også vil satse på at optimere grundlaget for udvikling af Power Take-Off (kraftudtag), der er et centralt element i ethvert bølgeenergikoncept, uanset hvor forskelligt de udformes.

Simulering skal dømme projekter inden eller ude

Niels Peter Kofoed forklarer videre, at værktøjerne, der udvikles under projektet, skal sætte AAU og de enkelte teknologiudviklere i stand til at simulere nye og opskalerede bølgeenergikoncepters faktiske modstandskraft over for bølgelaster, så nye kostbare havarier i Nordsøen og Nissum Bredning kan forebygges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og så skal forskningen medvirke til at forbedre økonomien i fremtidige projekter, fordi man gennem simuleringer kan finde den totaløkonomisk optimale balance mellem sikkerhedsniveau og anlægsomkostninger.

Projektgruppen omfatter desuden Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, DHI - Institut for Vand og Miljø, Rambøll, Det Norske Veritas, DISTART v/University of Bologna, Federal University of Rio de Janeiro.

Det totale budget for det seks-årige projekt er 25,5 mio. kr., hvoraf Forskningsårdet betaler de 19. mio. kr.

Projektet omfatter også uddannelse af mindst 4 ph.d'ere og 2 post.doc.'er, der skal være med til at videreudvikle det fagligt-teknologiske grundlag for bølgeenergibranchen.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
4. januar 2010 kl. 23:33

De millioner der de seneste 30 år er tilflydt bølgekraften, er primært gået til at udvikle effektiviteten. Den ser nu ud til at have stabiliseret sig ved et vægt effekt forhold omkring et ton pr Watt.

At sikre anlæggene er essentielt, da selv de billigste materialer vil være af enorm værdi sammenlignet med energiproduktionen.

Bølgekraften er 15 år bagud i forhold til vindkraften, som der i dagens Danmark er installeret ca., 3000 MW af.

I år 2025 vil der være 3000 Mega tons bølgeanlæg der gerne skulle være sikret. 19,5 mill. Kr. er under 0,7 øre pr ton. Monstro skulle man ofre lidt mere.

Mvh. Jørgen