Status

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Ny BMW skifter farve og udseende efter dit humør

PLUS.
På konceptbilen fra BMW kaldet i Vision Dee, kan 240 paneler rundt på bilen skifte mellem 32 forskellige farver. Illustration: BMW

Personligt har jeg altid være glad for røde biler. Jeg synes, at de skiller sig ud fra den store masse af hvide, sorte og sølvfarvede, der synes at være danskernes foretrukne kulør.

Men en dag ville det måske være rart med en grøn bil, eller en blå eller en bolsjestribet!

Og lige netop det kan måske gå hen og blive til virkelighed. På årets CES messe i Las Vegas, har BMW vist to konceptbiler begge kaldet for i Vision Dee, hvor Dee står for ‘Digital Emotional Experience’.

Konceptbilen fra BMW har også Heads-Up-Display på sideruderne. Her kan du vælge et personligt velkomstbillede. Illustration: BMW

Udefra ser bilerne ens ud, men hvor den ene har fokus på den måde, vi interagerer med bilen på, eller det der i dag hedder ‘user-interface’ - det vender vi tilbage til - så kan den anden gøre min drøm til virkelighed.

Den er nemlig udstyret med specielle paneler på karrosseriet, der er i stand til at ændre farve. BMW viste noget lignende sidste år med deres iX Flow, men her var det kun muligt at vælge grålige nuancer.

Teknologien er udviklet af det amerikanske selskab Eink og fungerer i princippet ligesom en e-bog-læser som for eksempel en Kindl, der kun bruger energi, når den nye side læses ind.

Men i stedet for nuancer fra sort til hvid, som med iX Flow, så kan de 240 paneler på BMW’en skifte mellem 32 forskellige farver. Selv hjulenes fælg kan skifte farve.

Fælgene på i Vision Dee kan også skifte farve. Illustration: BMW

Den anden model i Vision Dee har, som nævnt, fokus på brugeroplevelsen. Det betyder blandt andet, at bilen kan ændre udseende i forhold til dit humør - eller bare fordi du har lyst. Det handler om fronten, som ved hjælp af lys, lyd og paneler, som dem der ændrer farve på bilen, kan ændre bilens udtryk. Du kan få den til at se glad, trist eller ligefrem overrasket ud.

Men den helt store nyhed her er et ‘Heads-Up-Display’ (HUD), der strækker sig over hele forruden som et bånd i bunden af ruden. Der kan vises alt omkring kørslen og derudover tilføjes informationer som kommunikation og augmented reality. Det skal for eksempel være muligt at se cyklister og give information til føreren om deres forventede kørselsmønster ved hjælp af AI.

Hvis bilen engang i fremtiden bliver 100 procent autonom, så kan hele forruden bruges til underholdning - for eksempel gaming eller filmvisning - mens man kører.

Det er også muligt at bruge sideruderne til HUD. For eksempel kan man blive budt velkommen af et billede, man selv har valgt, når man gå hen til fordøren.

Skærme og knapper er væk fra instrumentbrættet. I stedet kan funktionerne styres med stemmen eller via et system kaldet for 'Mixed Reality Slider', hvor sensorer i instrumentbrættet kombineres med en projektion. Illustration: BMW

Det hele skal styres via talegenkendelse. BMW er ved at udvikle deres eget system efter i en årrække at have støttet sig til Alexa. BMW introducerer også en såkaldt ‘Mixed Reality Slider’, hvilket betyder, at alle knapper og skærme på instrumentbrættet er fjernet. I stedet bliver informationer og ‘knapper’ projiceret ned på instrumentbrættet og sensorer i materialet registrerer, hvor føreren trykker.

»Med BMW i Vision Dee viser vi, hvad der er muligt, når hardware og software smelter sammen. Fremtiden inden for bilproducenter – herunder også BMW – er sammensmeltningen af den virtuelle oplevelse og den ægte køreglæde,« siger topchef Oliver Zipse hos BMW AG i forbindelse med præsentationen af i Vision Dee.

Nogle af teknologierne, blandt andet et Heads-Up-Display, vil blive introduceret i den generation af biler, som BMW sender på markedet i 2025. Modelgenerationen kommer til at hedde Neue Klasse.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Overskriften foranledigede mig til at tro, at bilen aflæste chaufførens kropsdata: Hvor svedige er hænderne på rattet? Hvad er pulsen? Flakker blikket rundt? o.m.a. og indrettede farven herefter ;-)

Man kunne også aflæse accelerationen frem mod forankørende, hvor der bliver bremset i sidste øjeblik (dynamisk chikane), eller langvarig preskørsel/tæt-på-kørsel (statisk chikane) og så gøre bilen "vej-vrede-rød".

Grove hastighedsoverskridelser kunne farve bilen wannabe ambulance gul/grøn.

Eller dem der ligger konstant i yderbanen med (gerne lidt under) fartgrænse-hastighed, kunne få politi-striber på siden.

Det er bare at bruge alle bilens sensorer på en lidt kreativ måde :-)

  • 15
  • 0

Humørafhængige farver på bilen lyder ligeså relevant når BMW præsenterer det i 2023, som da Toyota gjorde det for rundt reget 10 år siden. Et fjollet spild af intellektuelle og økonomiske ressurcer, der kunne være brugt bedre på udvikling af mere effektive systemer til regenerativ bremsning og mere effetiv fremdrift og energilagring i køretøjerne. På den måde kunne BMW opnå en reduktion af køretøjernes køreklare vægt og derigennem være tro mod sit slogan om "køreglæde". Den ellers meget roste i4 er nyligt blevet prøvekørt i en M-version på en bane. Her måtte den regulere ned på motoreffekten efter ca. halvdelen af 1. omgang. Bilen er ganske enkelt for tung til at batterier og effektelektronik kan levere fuld power til så mange accelerationer hurtigt efter hinanden. Men er "køreglæde" nødvendigvis lig med kraftige accelerationer, hårde opbremsninger og hvinende dæk i hver kuve??

  • 0
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten