Ny blogger på ing: Derfor er det svært at få gang i cirkulær økonomi

Her under en måned til jul, når forbrugsræset tager til, og der er fokus på mad og gaver i form af tøj, elektronik og dimser, åbner vi en ny blog med fokus på effektiviteten i samfundets ressourceforbrug.

Bloggen skrives af Michael Søgaard Jørgensen, som til daglig er lektor på Aalborg Universitet og aktiv i to af IDAs faglige netværk: IDA Grøn Teknologi og IDA Teknologivurdering.

Illustration: Privatfoto

'Cirkulær økonomi' hedder bloggen, der fokuserer på, hvordan vi opnår et miljømæssigt, socialt og samfundsøkonomisk bæredygtigt samfund.

»Men selve betegnelsen 'cirkulær økonomi' er også en udfordring, hvis fokus primært bliver på affaldssortering og genanvendelse, og der ikke sker grundlæggende ændringer af den lineære økonomis dynamikker,« skriver Michael bl.a.

»Lav effektivitet og teknisk og psykologisk forældelse er således nogle af den lineære økonomis grundlæggende problemer.

Her er betegnelsen cirkulær økonomi ikke nødvendigvis til megen hjælp. Hvis der skal udvikles en meget ressourceeffektiv økonomi er det vigtigt med andre begreber til at kvalificere debatten om, hvad der produceres, hvor længe produkter holder, og hvor mange produkter der bringes i omløb.

Vi har brug for at udvikle begreber som en 'langsom' økonomi ('slow economy') og en økonomi baseret mere på 'tilstrækkelighed' ('sufficiency') og mindre på overflod.«

I sit første blogindlæg illustrerer Michael med nogle eksempler tankerne om en langsommere og mere effektiv cirkulær økonomi, og hvordan den kan implementeres i samfundet.

Du kan læse indlægget og diskutere det her.