Ny blog: Hackerspace: For alle, der vil lege med teknologien

På hjørnet af H. C. Ørstedsvej og Gammel Kongevej på Frederiksberg bliver der udviklet og ændret på teknologien. Her er gruppen Labitat flyttet ind, og de har nu virkeliggjort en drøm om at få et værksted, hvor medlemmerne har mulighed for at ændre på eksisterende teknologi og endda udvikle helt nye produkter.

På Open Source Days 2010 havde Labitat medbragt en såkaldt 3D-printer; en maskine, der kan lave efterligninger af rigtige objekter i plastic. Udvikleren, Michael Holm, har haft rammerne til at arbejde med sin maskine, men det er ikke alle, der har disse muligheder, og med det nye lokale på Frederiksberg, er det netop de muligheder, Labitat skal give disse kreative hoveder.

»Der findes masser af kreative, teknologisk interesserede mennesker i Danmark, og med Labitat-værkstedet kan vi danne rammerne for det, man ikke har mulighed for at fabrikere i hjemmet. Desuden er værkstedet også et socialt rum, hvor man både kan udveksle og samarbejde om ideer og møde ligesindede. Vi er blandt andet inspireret af NYC Resistor i New York og Chaos Computer Club i Berlin. Det er helt klart en bevægelse, der er på vej opad,« siger Christian Panton en af hovedkræfterne bag Labitat.

Navnet "Labitat "er en sammentrækning af "laboratorium" og "habitat", og gruppen er en del af den såkaldte "maker"-bevægelse eller "hackerspace"-bevægelse, som den også kaldes. "Hackerspace" er også navnet på gruppens blog, som du fremover kan følge på ing.dk.

»Vi er bekendt med at ordet hacker har en anden klang i Danmark, men det er samtidigt også det eneste ord som er dækkende for hvad vi gør. Man kunne også kalde det et tinkerspace-fabrikationslaboratorie-computerklub. Men det bliver bare lidt for langt«, skriver Christian Panton i det første indlæg.

Hackerspaces rundt om i verden kan variere meget i forhold til, hvordan de drives, men fælles for de fleste er, at de er fysiske mødesteder (og ikke mindst værksteder) for teknologientusiaster i modsætning til virtuelle mødesteder. De er åbne fællesskaber, hvor målet er at videndele og udvikle nye eller ændre på eksisterende produkter i fællesskab med andre.

Derfor er de enkelte hackerspaces også afhængige af, at medlemmer og andre donerer eller udlåner udstyr til værkstedet.

Christian Panton vil sammen med Jens Christian Hillerup og Michael Holm fremover skrive på ing.dk på bloggen Hackerspace om livets gang i det kreative værksted i Labitat. Her vil de også skrive, når de afholder åbne workshop og kurser for alle interesserede.

I øjeblikket er der ca. 60 medlemmer i Labitat, og mere end 130, der er løst tilknyttet.

Besøg Hackerspace

Dokumentation

Labitats hjemmeside

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hej alle,

Jeg er også med i Labitat. For nogle måneder siden købte jeg domænerne hackerspace.dk og hackerspaces.dk i håb om at vi kunne bygge en eller anden form for portal for danske hack-interesserede. P.t. ligger der en wiki uden særligt meget indhold, men på sigt havde jeg tænkt at den skulle indeholde information om oprettelse af forening, bankting o.m.a., der umiddelbart kan tage sig noget firkantet og bureaukratisk ud, når man "bare gerne vil lodde!"

Ideen var desuden at man kunne lave en side for sin by/område på hackerspaces.dk, så ligesindede kunne mødes og få ting i gang.

Som sagt er der ikke meget information på wikien endnu, men indtil da kan man kigge på http://hackerspaces.org/ for mere information -- eller komme forbi Labitat eller Hack Århus ved lejlighed :-)

  • 0
  • 0

Super fedt initiativ, er også selv lidt af en "hacker" og synes det er fedt når man kan modde tingende til at udføre andre opgaver end de er tiltænkt. Synes dog at samfundet bliver mere og mere restriktiv når man bare godt vil "lege" og lære med forskellige ting, se feks. historien om idioter der blinder piloter med lasere, jeg gyser ved tanken om at det nu sikkert snart ikke er lovligt for nørder som mig at konstruerer vores egne lasere(som jeg ellers også gør det meget i) fordi der er nogle tåber som misbruger teknologien til tåbelige ting. Håber at sådanne foreninger kan udgøre lidt mostand overfor de folkevalgtes forbudspolitik og åbne deres øjne fordi det er kun med til at gøre befolkningen dummere hvis man ikke tillader folk at lege den lille kemiker/fysiker/teknologinørd i fritiden fordi at teknologi kan misbruges til dårlige ting.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten