Efter i årevis at have overdrevet hvor brændstofeffektive, deres biler er, så er bilfabrikanterne nu begyndt at underdrive, hvor langt bilerne kan køre på literen. Det vil nemlig gøre det lettere for bilproducenterne at leve op til EUs krav om, at der skal skæres 15 procent af bilernes brændstofforbrug mellem 2021 og 2025. Snyderiet er blevet dokumenteret i undersøgelser og dokumenter fra EU-kommissionen.
Der er brug for, at de lande, der ikke er bilproducerende går sammen og varetager forbrugernes interessser.
Læs også: Bilfabrikkerne igen fanget i at fifle med test: Nu blæser de forbruget op
Snyderiet underminerer de europæiske landes ambitioner om at reducere CO2-udledningen og minimere klimaforandringerne. Derudover går det også ud over forbrugerne i de lande, hvor bilernes CO2-udledning har indflydelse på beskatningen - som i Danmark.
Oppustet forbrug hjælper bilfabrikker
Ifølge EU-kommissionen Joint Research Center (JRC) snyder bilfabrikkerne tilsyneladende, når bilernes CO2-udledning bilver målt ved eksempelvis at tømme batterierne på testbilerne, så generatoren kører under hele testen og dermed driver brændstofforbruget i vejret. En anden metode er at slå start-stop-funktionen fra eller ændre på gearskift-mønstret. Alt sammen for at øge det målte brændstofforbrug. JRC anslår, at metoderne samlet set øger brændstofforbruget med fem procent.
Ifølge de nuværende EU-krav må det gennemsnitlige udslip for de biler, som hver enkelt bilproducent sælger i 2021 højst være 95 g CO2/km. Udslippet bliver målt med metoden kaldet New European Driving Cycle (NEDC). EU kommissionen har desuden foreslået krav frem mod 2030. Ifølge forslaget skal bilfabrikanterne reducere udledningen fra deres biler med 15 procent mellem 2021 og 2025. Og i 2030 skal den gennemsnitlige udledning være 30 procent lavere end i 2021. Grunden til at målet i forslaget formuleres som en procentsats i stedet for et bestemt antal gram CO2 per km er, at man i Europa i disse år overgår fra den gamle NEDC-testmetode til en ny, kaldet Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure (WLTP). Den nye metode skal give mere realistiske forbrugsmålinger til glæde for forbrugerne. Men overgangen giver også bilfabrikanterne et smuthul: De næste tre år kan de blive ved med at angive meget lave forbrugstal efter NEDC-metoden og dermed leve op til EUs 2021-krav. Samtidig kan de puste forbrugstallene op i de WLTP-målinger, som de sideløbende udfører. Det giver dem et et kunstigt højt udgangspunkt i 2021, som vil gøre det lettere at nå målene for 2025.Derfor pumpes bilernes forbrug op
Læs også: Bilfabrikanter må ikke indberette for lavt forbrug af brændstof - men gerne for højt
Bilfabrikanterne har desuden en mulighed for at angive et brændstofforbrug, der er højere end det målte forbrug. Foreløbige undersøgelsesresultater fra JRC viser, at bilfabrikanterne gennemsnitligt angiver et brændstofforbrug, der er 4,5 procent højere end det brændstofforbrug, som bilerne er målt til. I enkelte tilfælde, var der op til 13 procents forskel.
Fusk rammer danskere hårdest
Et højere brændstofforbrug vil i Danmark være ensbetydende med højere pris på bilerne. I Danmark får man nemlig fradrag eller tillæg i registreringsafgiften afhængigt af, hvor langt bilen kører per liter. Og der skal ikke meget til, for at prisen ændres markant. Hvis brændstofforbruget i en bils typegodkendelse ændres, så den kører bare én km kortere per liter benzin, kan det gøre købsprisen op til 6.000 kr. højere. Desuden vil det også gøre den halvårlige ejerafgift dyrere.
Derfor er afdelingschef Torben Lund Kudsk fra bilejernes forening FDM meget utilfreds med bilfabrikkernes fifleri:
»Hvis det er en kollektiv aftale mellem bilfabrikkerne, at de på denne måde vil udvande lovkravene, så vil danskerne nok være dem, der bliver hårdest ramt på grund af den måde, som det danske afgiftssystem er skruet sammen på,« siger han.
Regeringen skal op i gear
Han mener, at den danske regering bør gøre meget mere for at få strammet de europæiske regler, så de smuthuller, der muliggør fifleriet strammes.
»Virkeligheden i EU er, at nogle af de store lande også er bilproducenter, og både i ministerrådet og parlamentet spiller de mange arbejdspladser i bilindustrien en stor rolle. Derfor er der brug for, at de lande, der ikke er bilproducerende går sammen og varetager forbrugernes interessser. Det har vi mange gange bedt den danske regering om, men der sker ikke ret meget.«
Kommission vil stramme regler
EU-kommissionen har efter afsløringen af fifleriet lagt op til at stramme reglerne for test af brændstofforbrug på tre punkter. Det fremgår af et brev fra kommissærerne for henholdsvis klima og energi og det indre marked, industri, iværksætteri og SMV’er.
For det første skal bilfabrikkerne ikke have lov til at angive højere tal for brændstofforbrug, end dem, der er blevet målt.
For det andet skal alle testresultater indberettes, så bilfabrikanterne ikke kan vælge, hvilket resultat, de vil indberette til typegodkendelsen. Desuden vil EU-kommissionen nøje følge med i, hvordan testene bliver udført i praksis.
For det tredje vil der blive fulgt meget nøje med i, hvordan medlemsstaterne implementerer lovgivningen om den nye testmetode kaldet WLTP. Hvis implementeringen ikke lever op til hensigterne med de europæiske regler, vil kommissionen overveje at stramme reglerne.
FDM: Spændende om politisk enighed ændrer noget
Samtlige danske partier blev før sommerferien enige om, at Danmark skal arbejde for, at EU-kommissionens forslag til CO2-reduktion for lette køretøjer i 2030 hæves fra 30 pct. til mindst 40 pct. af niveauet af CO2-udledninger i 2021. Desuden vil de danske partier have ambitiøse CO2-krav til tunge køretøjer.
»Det bliver spændende at se, hvordan de vil gøre det i praksis, for det bliver virkelig en kamp. Men der er brug for det,« siger Torben Lund Kudsk fra FDM.
