Ny beregning: Hormonforstyrrende stoffer koster EU 1.100 milliarder om året

Når alle omkostninger til sundhedsvæsenet lægges sammen, koster hormonforstyrrende stoffer det europæiske samfund godt 1.100 milliarder kroner årligt , og det er endda et konservativt bud, lyder det fra foreningen af eksperter i hormonforstyrrende stoffer Endocrine Society.

En gruppe af forskere præsenterede torsdag beregninger af sundhedsomkostningerne ved de hormonforstyrrende stoffer, der blandt andet kan forårsage misdannelse af kønsorganer hos mænd, ringere frugtbarhed for kvinder og fødselsdefekter.

Faktisk kan prisskiltet for hormonforstyrrende stoffer nå så højt som til 2.012 milliarder, lyder det i pressemeddelelsen, som ledsager det nye resultat, der er offentliggjort i foreningens eget videnskabelige magasin Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Forskerne har udelukkende holdt sig til sygdomme med stærkest videnskabelige bevis for, at hormonforstyrrelser er den underliggende årsag. I analysen lagde forskerne de direkte omkostninger såsom hospitalsindlæggelser sammen med mere diffuse og indirekte omkostninger såsom forringet produktivitet.

»Vores resultater viser, at der sandsynligvis er markante, økonomiske fordele ved at begrænse eksponeringen for de mest udbredte og farligste hormonforstyrrende stoffer,« siger Philippe Grandjean, som er professor på Syddansk Universitet og har været med til at gennemføre undersøgelsen.

»Vi håber, at vi kan gøre de politiske beslutningstagere opmærksomme på den seneste viden om hormonforstyrrelser, når de skal beslutte, hvordan de regulerer disse giftige kemikalier,« tilføjer han i pressemeddelelsen.

Selvom samfundsøkonomiske beregninger ikke normalt er noget, man forbinder med naturvidenskabelig forskning, mener Ulla Hass fra Fødevareinstituttet ved DTU, der har deltaget i forskningen, at det var en nødvendighed at illustrere problemet med de skadelige stoffer.

»Det er frygtelig svært at prissætte sådan noget. Hvordan sætter man en pris på forældres sorg og bekymring, hvis de får et misdannet barn? Men man kan jo regne på omkostningerne i hospitalssektoren og mistet arbejdsevne, og det syntes vi, var vigtigt,« siger Ulla Hass til Politiken.

Blandt de allerdyreste lidelser er nedsat intelligens i nyfødte børn. Ifølge forskerne kan hormonforstyrrelser under graviditeten tilskrives 59.300 tilfælde af IQ-nedsættelse hos nyfødte børn, hvilket estimeres at koste EU mellem 349 millioner og 1,4 milliarder kroner om året.

Danmarks miljøminister, Kirsten Brosbøl (S), er chokeret over den høje pris og tilkendegiver over for Politiken, at hun vil sørge for, at den kommer med i EU-Kommissionens konsekvensberegninger, så de ikke udelukkende kommer til at bestå af industriens egne tal.