Ny beregning: Op til 12.000 danskere smittet med svine-MRSA

Mellem 6.000 og 12.000 danskere uden kontakt til svinestalde er smittet med svine-MRSA uden selv at vide det, skriver Politiken. Det viser en beregning udført af to førende MRSA-eksperter.

Svine-MRSA kan være dødbringende for folk, der i forvejen lider af sygdom eller dårligt immunforsvar. Og der vil komme flere dødsfald.

»Det er naivt at forestille sig andet. Det er simpel matematik, når så mange er smittet,« siger lederen af MRSA Videncenter i Region Hovedstaden, Henrik Westh.

Sammen med professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos har han foretaget beregninger af det reelle omfang af smittede med MRSA i Danmark.

De to forskere har taget udgangspunkt i tal fra det danske overvågningsprogram for resistente bakterier, Danmap, og kombineret dem med tal fra Statens Serum Institut for at udføre beregningen af, hvor spredt svine-MRSA er i samfundet. Den fremgangsmåde beskriver til fulde smitteniveauet, mener Robert Leo Skov, overlæge i mikrobiologi på Statens Serum Institut.

I juli alene kunne man konstatere 104 nye tilfælde af MRSA-bakterien, og de har det tilfælles, at alle inficerede lider af anden sygdom. Først for nylig er man blevet bekendt med, at bakterien i stil med en influenzabakterie smitter fra menneske til menneske og ikke bare fra svin til mennesker.

Mange kan være bærere af bakterien uden at vide det, og bakterien er kendt for at være hårdfør og kunne leve i ugevis på et dørhåndtag.

Læs også: Leder: Impotent plan – svinebakterie sætter danskerne skak

De to forskere har kritiseret myndighederne for ikke at gøre nok og være i lommen på svinebønderne, men Fødevareminister Dan Jørgensen (S) skriver i en mail til Politiken, at der ud over hans nuværende fempunktsplan er behov for mere viden om bakterien, før man gør mere fra ministeriets side.

Også Fødevarestyrelsen afviser at sidde med hænderne i skødet og opsummerer, at man koncentrerer sig om at holde bakterien væk fra hospitalerne, blandt andet ved hjælp af screening.

Kilde Politken
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Spændende hvor længe danske svineproducenter kan holde til at få denne type af overskrifter! For hver dag der går UDEN at man reelt gør noget ved problemet, bliver det blot større og ikke mindst dyrer at for MRSA cc398 væk fra svinene!

  • 7
  • 1

"Først for nylig er man blevet bekendt med, at bakterien i stil med en influenzabakterie smitter fra menneske til menneske og ikke bare fra svin til mennesker."

Hvis man Googler, vil man opdage, at denne viden er mindst 1 år gammel - men måske ikke for danske skribenter?

  • 1
  • 0

Måske skulle man være mere skeptisk overfor Ingeniørens artikler, hvis ikke journalisterne ved at influenza skyldes et virus og ikke en bakterie?

Det lyder jo næsten som en minister kunne have skrevet det.......

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten