Ny behandling mod fedme: Mavekondom skal bremse fødeoptagelsen

Et amerikansk medicinalfirma, GI Dynamics fra Lexington i Massachusetts, har fundet på en effektiv måde at tabe sig på, som er væsentligt mere skånsom end maveoperationer. Metoden, som kaldes EndoBarrier, er foreløbig afprøvet klinisk på mere end 150 overvægtige forsøgspersoner.

Forsøgspersoner tabte sig gennemsnitligt tre gange hurtigere end en kontrolgruppe, som fik den samme diæt.

Ideen går ud på at fæstne en slags mavekondom, altså en aflang, teflonbelagt plasticpose uden bund i tyndtarmen lige under mavesækken, hvor der optages energi. Derved afsondrer posen den mad, der kommer forbi, fra tarmvæggene, og det forhindrer fødeoptagelsen i kroppen. Posen er 60 cm lang, og den anbringes gennem en kikkert, som føres ned i maven gennem halsrøret.

Når posen sidder, hvor den skal, fæstnes den med små metal-modhager af legeringen nitinol, så den ikke river sig løs.

Der er flere fordele ved metoden, frem for operation, og resultatet i form af øget vægttab og hurtig bedring af diabetes 2 er tilsvarende. Posen kan anbringes ambulant på under en time, og der er ikke den samme risiko som ved åben kirurgi. Desuden er metoden reversibel - posen kan fjernes igen. Omkostningerne for at indsætte et mavekondom er under halvdelen af, hvad en typisk maveoperation koster.

Desuden er det kendt, at overvægtige, som har gennemgået maveoperationer, kan blive meget kreative i deres jagt på kalorier, for eksempel at blende maden, så den optages hurtigere. Det trick nytter ikke med et mavekondom.

Der er 70 millioner overvægtige i USA, heraf 15 millioner, som har så store fedme- og helbredsproblemer, at de står i kø til en maveoperation. På verdensplan er der cirka 400 millioner overvægtige. Tallet ventes at stige til 700 millioner inden 2015.

Den nye metode er stadig undervejs i en række kliniske test, som er nødvendige for at se, om der kunne opstå problemer ved lang tids brug. Så det er endnu ikke muligt at bestille en EndoBarrier.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra GI Dynamics
DI Dynamics hjemmeside
Artikel i New Scientist

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ja tak, her har man lige indtaget sin frokost, og det er hvad i har at vise mig af billeder på ing.dk??

Fy for ...

 • 0
 • 0

Heheh - du ved jo godt hvem det er Uffe, men det kan jeg desværre ikke skrive på dette site :)

 • 0
 • 0

Heheh - du ved jo godt hvem det er Uffe, men det kan jeg desværre ikke skrive på dette site :)

Haha, det er min mor mener du?

 • 0
 • 0

Det lyder som en rigtig god idé, men hvad er bivirkningerne? F.eks hvad sker der med den del af tarmen, som er dækket af den teflon belagte pose ? Den del af tarmen må vel sådan helt sygne hen ? Nå men det er måske der hvor man så hiver posen ud igen ? og så sætter den i, når vi har taget på igen ?

 • 0
 • 0

Analinkontinens!! Vil være et meget godt bud :-). Fordi det fedt der ikke optages skal jo ud på et tidspunkt. Derfor er den diæt der tales om i artiklen, højst sandsynlig også meget fedtfattig. Der er lavet lignende forsøg hvor fedtoptagelsen inhiberes medicinsk, men de blev hvis til lidt af en joke i lægeverdenen. Fordi engang burger + fries førte til lettere ukontrolleret afføring, altså en form for forsinket antabus effekt :-)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten