Ny aftale udskyder bindende CO2-krav til flyindustrien i 11 år

7. oktober 2016 kl. 12:544
Industri, stater og organisationer i FN's luftfartsorganisation, Icao, blev torsdag enige om et klimaaftale, som ifølge Det Økologiske Råd reelt betyder, at CO2-udledningen fra flyindustrien er ude af kontrol frem til 2027.
Artiklen er ældre end 30 dage

FN's organ for international luftfart, Icao, blev torsdag enige om, hvad de selv kalder 'en historisk aftale' om en global reduktion af CO2-udledningen fra flysektoren.

Aftalen, som har været meget længe undervejs, er dog først bindende fra 2027.

Konkret er der tale om en slags markedsbaseret kvotesystem, Corsia, med udgangspunkt i et tidligere vedtaget mål om, at CO2-udledningen fra fly skal toppe i 2020 og derfra ikke må vokse mere.

Ordningen starter forsigtigt ud som en frivillig pilot-fase i 2021-2023, efterfulgt af en – stadig frivillig – første fase frem til 2026.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Rapport: Flyindustrien halter 12 år efter CO2-mål

Først i 2027 og frem til 2035 er det obligatorisk for landene at være med i kvoteordningen.

Flyudledning ude af kontrol

Den danske miljøorganisation Det Økologiske Råd er dybt fortørnet over aftalen, som har været udskudt flere gange.

Læs også: USA varsler nye emissionskrav til fly

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Aftalen harmonerer slet ikke med de mål, der blev sat i Paris-aftalen, og den betyder, at udledningen fra flysektoren stadigvæk reelt er ude af kontrol,« siger Jeppe Juul, der er transportmedarbejder i Det Økologiske Råd.

Han forklarer, at efter at Icao tidligere havde besluttet, at al vækst i flybranchen skulle være CO2-neutral efter 2020, så har organisationen nu i stedet besluttet at lave en frivillig aftale frem til 2027.

Læs også: International luftfart skal have CO2-neutral vækst fra 2020

Kan købe billige kvoter

Rent praktisk vil flyselskaberne frem til 2027 – hvis de har lyst – kunne købe billige CO2-kvoter for at kompensere for en del af den øgede CO2-udledning. Efter 2027 bliver det et krav.

»Vi har brug for, at flytransporten mindskes eller at fly hurtigt bliver markant mere brændstofeffektive. Og på sigt får vi brug for at bruge ikke-fossile brændstoffer. Intet af dette leverer aftalen, og det er nu op til EU at sikre en start på denne udvikling,« siger Jeppe Juul.

Læs også: CO2-skatten på din flybillet sparket til hjørne endnu en gang

EU har tidligere udskudt at lade flytrafikken være del af kvotehandelssystemet, mens man ventede på en global aftale.

Efter indgåelse af aftalen skal EU nu hurtigt beslutte, om denne udskydelse skal annulleres, vurderer Jeppe Juul.

Forkælet branche

»Det er globalt set en forkælet branche, der modtager betydelig direkte og indirekte offentlig støtte og som heller ikke betaler brændstofafgifter. Uden effektiv handling er det en gøgeunge, der truer med at fortære en meget stor del af det råderum, vi har for fortsat udledning af CO2,« påpeger Jeppe Juul.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Luftfarten presser på for grøn jetfuel

Beregninger lavet af organisationen ICCT viser, at flybranchen med aftalen frem til 2035 kun kommer til at betale 3 pct. af de omkostninger, der reelt er på grund af flyenes klimabelastning.

Luftfartens CO2-udledning står for cirka 2 procent af den samlede globale udledning af drivhusgasser.

Den reelle klimaeffekt er dog sandsynligvis højere, da eksperter mener, at CO2-udledningen gør mere skade, når den forekommer oppe i flyhøjde.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
7. oktober 2016 kl. 21:53

Hvorfor skal luftfarten være fritaget for MOMS?

3
7. oktober 2016 kl. 20:29

"Uden effektiv handling er det en gøgeunge, der truer med at fortære en meget stor del af det råderum, vi har for fortsat udledning af CO2" Og "Luftfartens CO2-udledning står for cirka 2 procent af den samlede globale udledning af drivhusgasser."

Så det er et godt mål at gå efter, for så behøver vi ikke at skifte bilen ud.

"Den reelle klimaeffekt er dog sandsynligvis højere, da eksperter mener, at CO2-udledningen gør mere skade, når den forekommer oppe i flyhøjde." Eller den er måske mindre?

2
7. oktober 2016 kl. 18:19

Det vil helt sikkert fjerne mange af de rejser, som ikke er nødvendige.

Men hvordan skulle afgifterne fordeles? Et fly fra København til Tokyo vil tanke og betale afgift i Danmark, men forureningen ligger uden for Danmark, så pengene skulle vel fordeles mellem alle berørte lande. Det tror jeg bliver meget svært at aftale.

1
7. oktober 2016 kl. 13:56

man kan øge afgifterne på jetbrændstof 200 300% af prisen på brændstoffet så falder interessen for at flyve