Ny aftale: 53 mio. kr. skal hjælpe varmepumper ind på små kraftvarmeværker
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ny aftale: 53 mio. kr. skal hjælpe varmepumper ind på små kraftvarmeværker

Små naturgasfyrede kraftvarmeværker kan nu atter se frem til penge til både rådgivning og etableringsstøtte, hvis de vil skifte naturgasfyret ud med en varmepumpe.

Læs også: Varmepumperejsehold og geotermiordning genopstår fra graven

Det fremgår af en ny aftale mellem regeringen og S, DF, R og SF om udmøntning af 100 mio. kr. af en 375 mio. kr. stor, grøn klimapulje, der blev etableret i forbindelse med PSO-aftalen.

Konkret afsætter politikerne i alt cirka 53 mio. kr. i 2017 og 2018 til eldrevne varmepumper - målrettet de cirka 160 små naturgasfyrede kraftvarmeværker, som leverer el og varme til knap 300.000 husstande.

De små værker skal i gang med en omstilling, fordi hovedparten af den midlertidige statslige støtte (grundbeløbet) til kraftvarmeproduktion på de naturgasfyrede kraftvarmeværker udløber med udgangen af 2018.

Vil blot kunne hjælpe 20 værker

Ifølge en pressemeddelelse fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet kan kraftvarmeværkerne imødegå prisstigningerne og nedbringe fjernvarmeregningen med ca. 3.000 kr. årligt pr. husstand ved at investere i nye og effektive produktionsenheder som f.eks. elvarmepumper.

Læs også: Minister svigter kraftvarmeværker: Ingen klar besked før om tre-fire år

Vicedirektør i Dansk Fjernvarme Kim Behnke glæder sig over bevillingen og erklærer på sine medlemmers vegne, at man er klar til at udmønte pengene sammen med varmepumpe-rejseholdet:

»Men det helt store boom for varmepumper i fjernvarmen får vi altså ikke. Med erfaringerne fra den sidste uddeling af midler til varmepumper i fjernvarmen, så vil de 53 mio. kr. række til cirka 20 projekter. Hvilket igen vil sige, at 140 små kraftvarmeværker bliver skuffede,« siger han.

Reduceret afgift batter mere

Dansk Fjernvarme mener, at hvis man vil gøre noget for at fremme varmepumper i fjernvarmen, så vil det være at halvere el-varmeafgiften (40,5 øre pr. kWh) på el til varmepumper; så vil projekterne kunne betale sig uden tilskud:

»At halvere afgiften målrettet til varmepumper i fjernvarmen vil ifølge vores beregninger reducere afgiftsindbetalingerne med 650 mio. kr. om året,« påpeger Kim Behnke.

Læs også: Fjernvarmeselskaber: Sænk elafgiften, hvis ikke spildvarme fra datacentre skal gå tabt

Aftalen udmønter som nævnt kun puljen for 2017 og 2018, men i pressemeddelelsen skriver ministeren, at regeringen gerne vil bruge puljen i 2019 og 2020 - altså 275 mio. kr. - til netop at lempe den såkaldte elvarmeafgift.

»En lettelse af elvarmeafgiften kan bidrage til at rette op på et afgiftssystem, der i dag er skævt og ikke fremmer den grønne omstilling på en hensigtsmæssig måde. Det vil sikre, at rammevilkårene er i orden, for at fjernevarmeværkerne kan skifte til en billigere og mere effektiv teknologi, herunder varmepumper,« siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Læs også: BAGGRUND: Derfor er omlægning af energiafgifter en svær øvelse

Varme på abonnement udvides

Ud over penge til varmepumper i fjernvarme afsættes der ifølge aftalen 39 mio. kr. til en række mindre klimainitiativer inden for landbrugs-, transport-, energi- og miljøområdet. Det sker med henblik på at medvirke til opfyldelsen af Danmarks kommende EU-mål for reduktion af udledninger fra de ikke-kvoteomfattede udledninger.

Den største sum penge, 11 mio. kr., gives til en udvidelse af en eksisterende abonnementsordning på varmepumper, så den kan udvides til også at gælde erhvervsvirksomheder.

Samlet set forventes udmøntningen af midlerne i 2017, 2018 og delvist 2019, inklusive initiativerne vedrørende fjernvarme, at reducere udledningerne med op til ca. 56.000 ton CO2 årligt i perioden 2021-2030.

Med erfaringerne fra den sidste uddeling af midler til varmepumper i fjernvarmen, så vil de 53 mio. kroner række til cirka 20 projekter. Hvilket igen vil sige, at 140 små kraftvarmeværker bliver skuffede

  • hvis man i stedet installerede nogle 'dyppekogere', der kunne købe/få den el, der ellers eksporteres til spotpriser, kunne man formentligt hjælpe en del flere værker/forbrugere(?). Men det er vel en for simpel løsning? ;)
  • 4
  • 2

Endnu et eksempel på hovedløs tåbelig energipolitik.

Give tilskud til teknologi, og beskatte/afgifte energien til den samme teknologi ☠💀
Hvorlænge skal vi se på dette himmelråbende stupide cirkus, før end der kommer en "voksen" forbi og retter vores energipolitik, ind efter termodynamikkens love?

Fjern afgifter og skat fra el-energi og læg beskatningen over på de CO2 skabende brændstoffer.
Vores regering og de fleste partier taler, kun varm luft, når de prædikker miljø og saboterer det i al gerning!

Det kan ordnes på få dage.

  • 10
  • 1