Ny afgift: 300 kroner ekstra for en kubikmeter brænde
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ny afgift: 300 kroner ekstra for en kubikmeter brænde

Fra næste år skal du betale omkring hundrede kroner ekstra for en kubikmeter løvtræ til din brændeovn og knap 200 kroner ekstra for et ton træpiller. Det skyldes en ny afgift, som de følgende år stiger gradvist til 300 kroner pr. kubikmeter løvtræ og 520 kroner pr. ton træpiller.

Til sammenligning koster en kubikmeter løvtræ cirka 900 kroner, mens et ton træpiller koster godt 2.000 kr. pr. ton.

Hvis du selv sanker dit brænde, slipper du for at betale afgift, fordi man gerne vil bevare en ’folkelig aktivitet’.

Læs også: Politikere vil droppe afgift på sankebrænde

Det fremgår af et lovforslag, som netop er sendt i høring, og som udmønter en del af energiforliget fra 2012. Bag energiforliget stod samtlige partier minus Liberal Alliance.

Forsyningssikkerhedsafgiften, som den hedder, lægges på alle brændsler til rumvarme, og det er første gang, at man nu lægger afgift på de ellers afgiftsfritagne og derfor populære biomasse-brændsler.

Afgiften for biomasse er ifølge lovforslaget fastsat til 11,4 kroner pr. GJ i 2014 – stigende til 29,7 kroner pr. GJ i 2020. For fossile brændsler starter afgiften samme sted, men slutter lidt lavere – på 21,8 kroner pr. GJ – da fossile brændsler i forvejen er pålagt en afgift på cirka 60 kroner pr. GJ.

Begrundelsen for at lægge afgift på biomasse er ifølge lovforslaget – lettere omskrevet – at biomasse er en begrænset ressource, som derfor ikke må blive for billig og dermed populær, men at biomasse kun skal være et supplement til vindkraft.

En anden del af begrundelsen er, at den nye afgift skal være med til at finansiere udbygning med biogas, solceller og husstandsmøller samt dække afgiftstabet ved et lavere forbrug af fossile brændsler.

Læs også: Varmeforbrugerne betaler gildet for den ambitiøse, grønne omstilling

Hos Energibranchen, som organiserer leverandører på olie-, gas- og biobrændselsområdet, siger sekretariatschef Jørgen K. Nielsen, at den nye biomasseafgift ikke bekymrer ham nævneværdigt:

»Jeg tror ikke, at den nye afgift får betydning for folks valg af varmekilde. Når folk sammenligner et oliefyr med for eksempel et træpillefyr, så er den økonomiske fordel stadig stort set den samme, fordi der jo længe har været høje afgifter på de fossile brændsler,« siger han.

Træpilleforhandlerne jylland i hvert fald, har det allerede svært, men nu vil de da i hvert fald lukke helt, når man kan købe det så meget billigere dernede. Brænde skaffer de fleste jo alligevel selv. Så alt i alt får man lidt flere penge i kassen fra en afgift, og mister dem jo nok igen fra manglende moms og lønindtægter fra de firmaer der bukker under. Men det er da godt for den Tyske økonomi og for nogle enkelte vognmænd. Måske kan vi så eksportere noget mere til dem.

  • 23
  • 1

Mon provenu går til skovrejsning på Læsø, eller spiser sig selv op i administration ?
Hvis artiklens forfatter er sikker på at det kun er løvtræ der beskattes, vil mange ovne sikkert
"omstilles" til nåletræ og "mælkekarton´s briketter".

  • 13
  • 1

I forvejen er der ca. 650 kroner i forskel på de samme træpiller i Tyskland og danmark (1700 kr vs 2350 kr). Nu bliver forskellen så 1170 kr. Derfra skal der så trækkes godt 200 kr fra i fragt pr. ton fra Tyskland, men stadigvæk en besparelse ca. 950 kr pr. ton. Godt man ikke er træpilleforhandler i DK.

  • 15
  • 0