Ny afdeling på Experimentarium byder på opdagelser til de mindste

Illustration: Experimentarium

I stueetagen i Experimentarium i Hellerup har de mindste udforskere fået syv universer at boltre sig i.

Miniverset blev indviet 19. april, og siden har de 1-5-årige kunnet komme der med vuggestuen, børnehaven eller familien.

»Vi er lykkelige for, at vi kunne få det her rum, der ligger godt gemt væk fra resten af udstillingerne. Normalt hader udstillingsudviklere, når et rum har så lavt til loftet, men her er det en gave, for det giver en fornemmelse af tryghed, som er vigtig for denne målgruppe,« fortæller udstillingsudvikler Lisa Klöcker

De syv universer hedder Bondegården, Hospitalet, Gemmestedet, Skyggeskoven, Spejlhavet, Blæsten og Stormbyggeriet og spænder over ca. 1.000 kvadratmeter.

Eksperten fører an

Ingeniørens medbragte ekspert, Aksel på fire år, kastede sig straks over indgangspartiet, som over bakke og dal førte os ind i selve Miniverset – forbi tøjskabe og madpakkeområde.

Vores medbragte ekspert Aksel på fire år var især begejstret for Spejlhavets hyggegrotte, hvor man gennem en luge kan se ned til vandet. Illustration: Bergur Ziska

Indenfor lagde Aksel selv ud i Spejlhavet og Gemmestedet, nok primært grundet de bakkede terræner, som var sjove at løbe op og ned ad, og grotten, der var hyggelig at gemme sig i.

Spejlhavet indeholdt desuden en masse søjler med spejle på, så de små kunne se på sig selv og den mangedoblende effekt, flere spejle kunne give. En væg med skeer på gav, som vi kender det, effekten af, at man ser sig selv på hovedet, og den væg kunne Aksel godt lide – især muligheden for at klapre med skehovederne på væggen.

I Gemmestedet var der desuden lagt op til, at man kunne iføre sig kostumer som ræve eller muldvarpe. Ræven jager muldvarpene, som selv er rovdyr, der spiser insekter og orm, så her er der basis for en snak om fødekæden og rovdyr/byttedyr.

Udklædning deler vandene

Denne 1. maj, hvor vi besøgte Miniverset, var der ikke den store gang i rollespillet, men muligvis skyldtes det, at de fleste institutioner holdt lukket, og ifølge Lisa Klöcker er det primært dem, der gør brug af kostumerne.

»Nogle børn er vilde med at klæde sig ud, og andre gider det ikke. Men der er kostumer i tre størrelser, og vi så, at nogle af de voksne straks tog dem på og rullede rundt. Det har også været vigtigt for os, at man føler sig talt til som voksne derinde,« siger hun.

Videre i programmet og en tur til Bondegården, hvor en so ligger og slænger sig på græsset. I gårdbutikken kan man købe forskellige varer og slå ind på det digitale kasseapparat eller sortere dem på hylderne.

Umiddelbart virker det svært at danne sig billedet af en købmandsbutik med de farvede træklodser, der udgør varerne, men ifølge Lisa Klöcker er det helt bevidst for ikke at spolere børnenes forestillingsevne.

»Børn er gode til at forestille sig ting. De tager måske en rød klods og siger ‘det her er ketchup’, og så er det ketchup. Det kan også være noget andet, og det bliver mindre låst, når børnene selv kan forholde sig til former og farver,« siger hun.

»Det er vores oplevelse, at børnene bliver stimuleret til at blive længere i legen, når de selv kan få deres leg til at køre uden at skulle forholde sig til et konkret design. Nogle voksne synes, det er genialt, andre at det ikke dur, men det ser ud til, at børnene trives med de åbne ender,« siger Lise Klöcker.

Over bakke og gennem dal går det ind til Miniverset . Her kan de mindste træne kravlemusklerne. Illustration: Experimentarium

Efter et hurtigt besøg i butikken, som stod ret tom denne formiddag, strøg vi videre til Blæsten, som straks så ud til at blive Aksels yndlingsrum.

Rummet var egentlig meget simpelt med to vindmaskiner forsynet med lange gennemsigtige rør i toppen, og så kunne ungerne ellers smide stofblade hen over vinden og se dem blæse op gennem røret og – for en del blades vedkommende, kunne vi se – sætte sig fast i lamperne.

Rummet var betænksomt nok udstyret med en del siddepladser til de tålmodige forældre og bedsteforældre, der roligt kunne slå sig ned, for børnene havde ikke travlt med at komme ud derfra.

Vind kan noget – også vælte huse omkuld, hvis den er kraftig nok. Det var læren i Stormbyggeriet, et separat rum med en vindturbine i væggen, hvor store, grønne skumklodser kunne bygges til huse, som blæste omkuld, hvis man ikke byggede dem ordentligt.

»Historien er, at man kan spænde klodserne fast på jernstativerne derinde eller flette dem godt sammen, så de ikke vælter i vinden. Alternativt kan man bygge i ro og fred i den anden ende af rummet, hvor vinden ikke når over,« siger Lisa Klöcker.

Hvad har bamsen brækket?

Experimentarium indviede Miniverset for de 1-5-årige 19. april, da kronprinsessen kom forbi og klippede snoren. Miniverset ligger i stueetagen. Illustration: Bergur Ziska

Mindst tid brugte vi på Hospitalet og i Skyggeskoven. På Hospitalet kunne man bl.a. scanne bamser og se, hvilke knogler de havde brækket, og i Skyggeskoven kunne man sno sig igennem en mørk gang med træer, der afgav skygger. For vores medbragte eksperts vedkommende var vind, skumklodser, bakker og grotter et større hit, men havde vi haft lidt mere tid, kan det være, at han var gået endnu mere på opdagelse i de sidste rum.

Lisa Klöcker fortæller da også, at der er flere ideer med Skyggeskoven for at gøre den mere attraktiv.

»Vores erklærede mål med skoven var, at her skulle man være lidt modig. Vi synes, at børnene løber lidt hurtigt igennem, så derfor er vi i gang med nogle ideer til, hvordan vi kan få dem til at tage ophold derinde« siger hun.

»I en af de læsebøger, vi har fået udarbejdet til Miniverset, er der en historie om en bamse, der sover i telt i en skov, så det kunne man spinde en ende over og prøve at lægge op til, at børnene tager på telttur derinde med en sovepose.«

Når ideerne skal tage form, trækker Miniverset på en lokal institu­tion, som med kort varsel kan træde til som testere

Og de skal nok forbi nogle gange endnu, for ifølge Lisa Klöcker er en del af budgettet gemt til løbende opgraderinger som den i Skyggeskoven. Konkret hvilke vil blive diskuteret i den kommende tid.

Miniverset på Experimentarium, Tuborg Havnevej 7, 2900 Hellerup. Målgruppe: 1-5-årige. Pris: Sædvanlig Experimentarium-billet til 195 kr. for voksne og 115 kr. for børn, 3-11 år. Børn under 3 år gratis.

Emner : Kultur