Nul lægemiddelagentur: Danmark tabte 49,2 millioner kroner på husleje

Illustration: Wikipedia Commons

Nu står det sort på hvidt og er offentligt tilgængeligt: Danmark har tabt mange millioner kroner i forsøget på at sikre sig Det Europæiske Lægemiddelagentur – alene i husleje til noget, som aldrig blev aktuelt.

I september kunne Politiken på baggrund af en aktindsigt fortælle, at regeringen havde lavet en aftale med Copenhagen Towers i Ørestad om reservation af lokaler, der skulle kunne huse Det Europæiske Lægemiddelagentur. Prisen for reservation var 49,2 millioner kroner. Aftalen ville være fortrolig frem til selve afgørelsen var truffet.

Nu har transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen offentliggjort det fortrolige aktstykke, hvoraf det også fremgår, at Danmark ville få halvdelen af de 49, 2 millioner kroner i rabat i husleje (24,6 millioner kroner), hvis det lykkedes regeringen at sikre sig placeringen af lægemiddelagenturet i Danmark og under forudsætning, at man efterfølgende lavede en egentlig lejekontrakt i bygningen.

Hvis det derimod ikke lykkedes, ville samtlige 49,2 millioner kroner for reservationen af lokalerne i seks måneder være tabt. Eftersom Danmark ikke fik lægemiddelagenturet, er pengene tabt.

Copenhagen Towers havde andre lejere på hånden

Ifølge aktstykket var Bygningsstyrelsen i sommer nødt til at sikre sig reservationen af 25.800 m2 i Copenhagen Towers, fordi man ikke ville kunne nå at opføre et nyt byggeri, der kunne stå færdigt til indflytning senest 1. april 2019, hvor lægemiddelagenturet skal flytte fra London, fordi Storbritannien forlader EU.

Læs også: Danmark vil betale husleje, strøm og vand i 20 år for europæisk lægemiddelagentur

Og eftersom udlejeren af Copenhagen Towers havde andre lejere på hånden, var det nødvendigt at leje sig de mange kvadratmeter til en pris, som udlejeren fastsatte, står der i aktstykket.

Danmark var i øvrigt så opsat på at få Det Europæiske Lægemiddelagentur, at man tilbød gratis husleje for agenturet i Copenhagen Towers i 20 år, hvis Danmark blev værtsland for arbejdspladsen med 900 ansatte.

Holland bliver dog vært for lægemiddelagenturet, der i 2019 flytter fra London til Amsterdam.

Emner : Medicin
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Så må Ministrene selv betale ved kasse 1. Da det var DERES prestige projekt. Ikke den generelle befolkning.!!!

 • 12
 • 13

Man bliver harm, når sådanne historier dukker op, men et er stensikkert at befolkningen kommer til at betale for alle de armbevægelser vore politikere foretager, og denne gang er det jo "småpenge" i forhold til skats milliardprojekter , DSB´s togindkøb, ect--- listen er alenlang... Og kasse 1 er vist at sammenligne med den berømte håndvask..

 • 9
 • 9

...men jf. det som er set i medierne ville regningen for at de kom til Kbh. løbe op i milliarder.

 • 3
 • 5

Heldigvis kan vi spare enorme summer på, at vi ikke skal betale den gratis husleje for agenturet i Copenhagen Towers i 20 år. De 49,2 millioner kroner er småpenge i forhold hertil.

 • 3
 • 4

I stedet for at sikre noget så ligegyldigt som et EU-agentur, var det bedre at sikre kvalitet af sprog og tolke på et højere fagligt niveau. Politikere burde tage EU mere seriøst og bestræbe en mere ensartet tolkning når EU direktiver og forordninger implementeres i dansk lovgivningen. Der er for meget der slipper ufiltreret igennem, uden nogen form for omtanke. Så er det virkeligt i Danmarks interesse, at trække noget fra EU til Danmark? Særligt København sander til trafikalt, så hvis interesser forsøges tækket?

 • 1
 • 6
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten