Nu vil USA's militær have usynlige uniformer

18 måneder. Sådan lyder tidsfristen fra det amerikanske militær, og opgaven går på at skabe bærbar camouflage med indbygget kamæleon-effekt, der påvirkes af baggrunden. Det skriver New Scientist

Hvordan vides endnu ikke, men flere interesserede virksomheder har meldt sig på banen. Spørgsmålet er så, om det kan lade sig gøre.

’Usynlighedsforskningen’ har de senere år haft held til at skabe metamaterialer, der kan skjule objekter for elektromagnetisk stråling. Betegnelsen ’metamateriale’ bruges om kunstigt skabte materialer med egenskaber, som ikke findes i naturen og som i højere grad skyldes strukturen af materialet end den kemiske sammensætning.

Disse forsøg på ’usynlighedskapper’ har været baseret på metamaterialer, hvis elektriske og magnetiske egenskaber er bestemt af den indre struktur af materialet på en skala, der er mindre end bølgelængden for de elektromagnetiske bølger. Dette kanaliserer de elektromagnetiske bølger, leder lyset rundt om genstanden og kan skabe en usynlig effekt.

Læs også: Forsker: Her er verdens første ultratynde usynlighedskappe

I realiteten virker de dog bedst i laboratoriet med specifikke bølgelængder eller fra bestemte vinkler. Selvom metamaterialer kan bøje lys, får det ikke objekter til at forsvinde fuldstændig.

»At gøre alle farver fra makroskopiske objekter komplet usynlige er fundamentalt umuligt,« siger Martin Wegener fra Karlsruhe Institute of Technology i Tyskland. Hans hold har tidligere eksperimenteret med kapper skabt fra fotoniske krystaller. Her vil tøjbæreren dog kun være transparent på visse bølgelængder, hvilket giver en spøgelsesagtig fremtoning mere end decideret usynlighed.

I camouflage-sammenhænge er det måske også tilstrækkeligt. Som Martin Wegener påpeger, kan 'usynlig' betyde flere ting. Ligner soldaten en skygge mere end en identificerbar person, kan det med andre ord være usynligt nok til at opfylde de militære formål.

I løbet af konkurrencens første seks måneder vil leverandørerne præsentere hver deres tilgang til projektet. Dem, der går videre, skal siden fremlægge ti prototype-uniformer til test. Kravene er blandt andet, at de skal kunne fungere fra alle vinkler, i al terræn, al slags vejr, og uden at hindre en soldats normale opgaver.

Enkelte virksomheder hævder snart at være klar. Guy Cramer, administrerende direktør for canadiske Hyperstealth Biotechnology, siger, at de på baggrund af det nye projekt vil videreudvikle et metamaterielt camouflage-design fra sidste år. Ingen detaljer eller fotografier af materialet er dog publiceret endnu.

Emner : Fysik
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Er ret sikker på at det er ønsketænkning og meget lidt realistisk på dette tidspunkt.

Jeg kender ikke til noget materiale der bare kan skifte farve, der bare minder lidt om omgivelserne og samtidigt kan væves til stof/eller bæres som kappe der kan bæres af soldater.

Hvis det er "gennemsigtighed" så er det endnu mere urealistisk på nuværende tidspunkt.

Men dem der kan levere, bliver helt sikker sten rige!

Samtidigt bør genkendelsessystem være perfekt så egne soldater kan genkende hinanden, når det bliver svært at se om det er egne el. fjendtlige styrker, fordi uniformen ikke kan vise det.

 • 1
 • 4

Mere eller mindre usynlige genstande kan vel f.eks. egne sig perfekt i overvågningsøjemed. Måske kunne medierne og andre informationsopsøgende indenfor nyhedsområdet også have god gavn af sådant grej. F.eks. til at komme ind og få nyhedsstof fra "lukkede" områder. Kun pengene taler for at USA's militær skal have monopol.

 • 0
 • 1

En flok dygtige udviklings folk kan hurtigt skabe resultater når financieringen er på plads.

Blæksprutten og kamæleonen klarer jo egentligt opgaven ret godt så helt umuligt er det jo ikke.

Jeg tænker at den største udfordring er at lave en display dragt. Den skulle gerne være let, mekanisk robust, have kort respons tid og et realistisk lavt energiforbrug.

En dragt plastret til med mobil telefon lignende displays kunne være en kandidat. Lidt googl søgning giver nogle interessante hits: En display teknologi baseret på"photonic ink" http://www.pcm411.com/promoimages/2012_Exh... eller "thermochromic ink" https://www.youtube.com/watch?v=KmdfQYD1iMc

 • 1
 • 0

Det er svjv forbudt at udgive sig for non-kombattanter jfr folkeretten.

Hvis man ikke befinder sig i et juridisk parallelunivers, så er der da meget lidt forskel på at kunne ligne og udgive sig for "non-kombattant".

Men; meget spændende emne.

K

 • 1
 • 0

Det er vel per definition ikke en uniform, når den skal tilpasse sig omgivelserne - men mere en metaform? :)

 • 2
 • 0

Disse forsøg på ’usynlighedskapper’ har været baseret på metamaterialer, hvis elektriske og magnetiske egenskaber, er bestemt af den indre struktur af materialet på en skala, der er mindre end bølgelængden for de elektromagnetiske bølger. Dette kanaliserer de elektromagnetiske bølger, leder lyset rundt om genstanden og kan skabe en usynlig effekt.

En blå undulat kan ikke kemisk producere farven blå, alligevel findes der blå undulater, selv om de i virkeligheden er hvide, fordi diameteren på cellerne i fjerdragten er det halve af bølgelængden på lyset.

Jeg mener at det med strukturen på materialet er spændende, hvis man kan fremstille et materiale af mange lag, der hver især har en bølgelængde der er mindre end alle farver i lysspektret eller på en eller anden måde ophæver hinanden, bliver resultatet så ikke et stof, der samlet er usynligt?

Det har undulaterne måske opdaget for mange år siden.

 • 1
 • 0

Både Obama, Kerry og det amerikanske militær har udtalt at klimaet er den værste fjende, så det må jo være for at bekæmpe det, de behøver disse usynlige dragter. Meget mærkeligt. Og dette er da også en spændende drejning: Det er svjv forbudt at udgive sig for non-kombattanter jfr folkeretten.

 • 0
 • 4

En flok dygtige udviklings folk kan hurtigt skabe resultater når financieringen er på plads. Blæksprutten og kamæleonen klarer jo egentligt opgaven ret godt så helt umuligt er det jo ikke.

Tror ikke' du ved hvad du taler om.

Hvis man står et par meter ud fra et hus, så skal man helst camufleres så man ligner en væg fra de vinkler hvor man ser en væg, men hvis man står lidt oppe fra, så skal man ikke camufleres som en væg, fordi man står for langt fra væggen, men ligne den vej man står på. Dette problem med dynamisk camuflering ligger meget langt ud i fremtiden. Det vil være helt umuligt med nuværende teknologi at løse dette problem.

 • 1
 • 2

En blå undulat kan ikke kemisk producere farven blå, alligevel findes der blå undulater, selv om de i virkeligheden er hvide, fordi diameteren på cellerne i fjerdragten er det halve af bølgelængden på lyset.

Det samme gør sig gældende for bla. visse blå sommerfugle. De er egentlig grå/brune - men pga. de små strukturer i overfladen af vingerne, refelkterer de den klareste blå farve.

Men sådan er det jo egentlig med alt ting. Appelsiner er alt andet end orange - netop derfor reflekterer de den orange farve..

Bonusinfo: I gamle dage fandtes der ikke et ord for 'orange'. Man fandt da en frugt, som hed 'anorange' (en appelsin) - og enlænderne kaldte den så med tiden 'an orange' - og farven fik derefter sit navn, orange.

Jo, jeg ser 'QI' på BBC ;)

 • 2
 • 0

Det er urealistisk med usynlighedskapper til mennesker - derimod er måske muligt, at lave det til fly, biler, kampvogne, kaffekopper og gafler. Mest realistisk, er at lave det så at køretøjer, og evt. fly der flyver mellem træer vælger et mønster afhængigt af omgivelserne. Køretøjerne kan også udstyres med lydsystemer, så det lyder som om, at deres larm kommer fra et sted mellem træerne.

Hvis det lykkedes at lave camouflage porcelæn, bliver det sikkert populært - porcelænet skifter automatisk mønsteret så det passer til skovens træer.

 • 0
 • 0

Jeg tror at det kommer indenfor højst 10 år. Dragter eller dækkener der skifter farver og mønstre afhængigt af terræn omkring. Vi har allerede LED skærme der kan krølles sammen (og foldes ud igen), og google leger med relativt kraftige ARM baserede micro computere på størrelse med micro SD kort, ligesom CCD chips og linser stort set intet fylder. Materialet bliver nok ikke "standard issue" til menige i det der er tilbage af den danske hær, men jeg kan forestille mig at skarpskytter og special styrker vil få muligheden for at anvende teknologien så snart den er praktisk anvendelig, dvs. om få år.

 • 0
 • 0

Jeg mener, at dynamisk camuflage lyder alt for kompliceret, det med at ligne en væg og så en vej kan måske være vanskeligere end simpelthen, at lave en struktur, der transmitterer lysets absorption om til ingenting ved at ændre farverne til det man vil opnå (klart/usynligt lys) og på denne måde skabe nul refleksion fra overfladen af et materiale.

I dag, hvor man kan fremstille materialer med en tykkelse helt ned til atom eller molekyleniveau, forestiller jeg mig, at man laver et materiale der består af flere lag, der hver især har en cellediameter, der omformer alle farver i lysspektret til klart lys, således, at det samlede resultat derved bliver nul. Materialet kunne være plastic, som man så kunne tage på ligesom en regnfrakke.

Jeg mener, at man måske allerede indenfor 1-3 år, vil nå i mål, hvis man ikke allerede er det, fordi opfindelser til krigsformål plejer at gå hurtigt, fordi kampen om overlevelse og at komme først, er en god motivator og fordi krig ligesom ændre pengenes værdi og endelig er der 3 firmaer, der har meldt sig og det gør de vel ikke, hvis de ikke allerede har nogle ideer om, hvordan man laver sådan noget.

Jeg mener, at undulater, sommerfugle og kamæleoner har ret, det er "bare" at ændre strukturen kære venner, hvor svært kan det være og hvorfor vil i mon være usynlige??

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten