Nu vil Rusland til Månen

Indtil videre er det kun amerikanske fødder, der har sat aftryk på Månen. I rumkapløbs-årene var det noget, der kunne få de russiske sind i kog, men ikke siden midten af 70’erne har russerne planlagt at nå Månen.

Sidste gang var den 18. august 1976, hvor det ubemandede Luna 24 landede sikkert på overfladen. Men nu er man klar til at genoptage programmet igen.

Det russiske rumagentur Roscosmos har således annonceret Luna 25, som skal rejse til månen i 2024, hvor det ifølge planen skal lande på Månens sydpol. Det skriver SpaceFlight Insider.

Læs også: Putin: Nyt center skal genskabe Ruslands storhedstid i rummet

Rumfartøjet skal give de russiske forskere mulighed for at undersøge Månens overflade i dybden og blandt andet analysere områdets regolit, som er den finkornede overflade.

»Missionen er en teknologisk forskningsmission. Vi vil foretage videnskabelige eksperimenter, men det er en teknologisk mission i den forstand, at vi er nødt til at vende tilbage til Månen, lære at lande og overleve en nat på månen, eftersom meget af det, vi opnåede i 1970’erne, er blevet glemt igen,« siger Vladislav Tretyakov, en forsker i IKI, det russiske rumforskningsinstitut, ifølge SpaceFlight Insider.

Luna 25 kan være første skridt mod den månebase, Rusland sammen med Kina offentliggjorde en vision for tidligere på året.

Ifølge SpaceFlight Insider planlægger russerne at anlægge en månebase i 2030’erne, som skal indeholde solkraft-anlæg, telekommunikations-station, teknologisk station, videnskabelig station, langdistance forskningskøretøj, landingsplads og en satellit i kredsløb.

Læs også: Ny europæisk rumboss: Vi skal bygge en landsby på Månen

Også Det Europæiske Rumagentur (ESA) har fremlagt planer for en kolonisering af Månen.

Emner : Månen
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

yes, et ægte rumkapløb, det er meget sjovere end krig.

Enig!

Det er bare så meget mere givtigt for menneskeheden som helhed at søge store teknologiske mål igennem internationalt samarbejde. Nu ved jeg godt at de store rumnationer har deres egen planer, men lur mig om det ikke automatisk ender i et samarbejde grundet store politiske terræn der vindes. Det holder politikere til bordet gennem fælles interesser.

/Martin

 • 0
 • 0

USSR var jo foran andre i den største del af rumkapløbet og det ville undre mig meget hvis ikke de kunne gøre dette på lige fod eller bedre end NASA og ESA. Jeg ville i hvert fald nødigt være astronaut i en måne-mission der udelukkende afhænger af og bruger USAnsk udstyr.

 • 0
 • 0

Er problemerne, sorry, udfordringerne med: 1= Van Allen bæltets dødelige strålings niveau løst. 2= At afsætte varmen fra rumdragterne i et lufttomt miljø. 3= At undgå blodet i din krop koger i et vakuum. osv osv 0sv 4= og så den sjove, at undgå flaget blafre i det studie man skal lave optagelserne i ;-)

Man kunne også ringe til Yankierne og se deres måne materiale igennem, når nej det forsvandt jo hele molevitten for nogle år siden. Man behøver åbenbart ikke at passe så meget på det materiale man har fra den største begivenhed i mennesket historie, det må være rengøringskonen der har smit det ud. Det var sjovt som Måne ting pludselig forsvandt da Google i 2006 udlovede en dusør på 50 mil. dollar tror jeg det var, til den / dem der ville mikrofilme månens overflade.

#

https://www.google.dk/url?sa=t&rct=j&q=&es...

#

https://www.google.dk/url?sa=t&rct=j&q=&es...

#

ing.dk/artikel/nasas-maneprover-forsvinder-124962

#

Verden vil bedrages.

 • 0
 • 0

Mon ikke ESA og Roscosmos går sammen. Det har de jo gjort før på forskellige projekter. Om ikke andet om selve basen.

Men som skrevet, det at lande på månen skal læres igen, og der vil det helt sikkert være en fordel at have flere måder at gøre det på. Det giver både mere forsyningssikkerhed, samt det er ikke kun en enkelt der sidder med "magten".

Men spændende tider for rumfarten, også fordi det private også har planer.

Mvh Morten

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten