Nu vil Nasa have penge til at hente en asteroide

Samtidig med, at den amerikanske præsident at afleveret et 106 milliarder kroner stort budgetforslag for Nasas aktiviteter i 2014, har den amerikanske rumfartsorganisation frigivet en spektakulær animationsvideo.

Animationen viser, hvordan Nasa forestiller sig, at man kan indfange en asteroide og bringe den ind i en jordnær bane, hvor astronauter kan studere den.


På budgettet er der sat 630 millioner kroner til forstudierne af denne robotmission, der skal hente en asteroide på ca. syv meter i diameter ind i en jordnær bane. Planen er, at en bemandet mission kan besøge asteroiden omkring 2020.

Soldreven fremdrift

Det nye projekt vil bl.a. kræve udvikling af soldreven fremdriftsteknologi, forbedret teknologi til at opdage asteroider og færdiggørelsen af Nasas nye bemandede Orion-kapsel og kraftige SLS-raket, der er under udvikling.

Forslaget indeholder også 240 millioner til forbedrede systemer til at opdage asteroider som kan udgøre en trussel for Jorden.

Nasas direktør, Charles Bolden, påpeger til Spaceflight Now, at denne nye mission med at fange en asteroide tvinger Nasa til at udvikle nye teknologier og systemer samt foretage bemandede missioner længere ud i rummet end tidligere. Den vil være med til at opfylde præsident Obamas mål om, at astronauter kan besøge en asteroide inden 2025.

Nasa vil i løbet af sommeren gennemføre en række tekniske møder rundt om i landet for at få et bedre overblik over prisen. De anslår dog, at den vil være lavere end de 15,9 milliarder kroner, man har antaget hidtil.

12 milliarder til rumstationen

Asteroidemissionen er dog blot en meget lille del af Nasas budget.

30 milliarder kroner er til rumforskning og astrofysik, herunder 3,9 milliarder til James Webb-rumteleskopet, mens 7,2 milliarder kroner er til planetudforskning, heriblandt efterfølgeren til Mars-bilen Curiosity i 2020.

Bevillingen er 1,2 milliarder kroner mindre end sidste år, hvilket bringer Nasas planlagte mission til Jupiter-månen Europa i fare.

Rumstationen får 12 milliarder kroner til drift, hvilket også dækker opsendelsen af amerikanske astronauter. Samtidig bedes der om 4,9 milliarder til støtte af udviklingen af private amerikanske rumkapsler, der skal afløse de købte pladser hos russerne fra 2017.

Nasas nye kraftige SLS-raket og Orion-kapslen skal bruge 16,2 milliarder for at blive klar til rakettens første jomfruflyvning i 2017, den første ubemandede Orion-opsendelse i 2014 og en bemandet SLS-opsendelse i 2021.

USA's økonomiske problemer og manglen på en aftale i Kongressen kan dog true med at skære næsten seks milliarder kroner af budgettet ifølge den uafhængige organisation Coalition for Space Exploration.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvordan er de internationale regler om minedrift i Rummet? Hvis der er nogen?

Og kan et land 'besætte' en asteroide? Eller områder på Månen og Mars?

  • 0
  • 0

Hvad reglerne for minedrift i rummet angår, så kender jeg dem ikke. Derimod mener jeg at have læst et sted, kan ikke lige huske hvor, at de internationale regler siger at intet land gør gøre krav på Månen eller for den sags skyld Rummet; vistnok både hvad angår brugs-rettigheder og hvad angår territoriale krav.

  • 0
  • 0

Der har været udsendelser på flere videnskabsprogrammer om netop minedrift fra f. eks. asteroider. Når teknikken er der vil landene også begynde at udnytte den. Og så er det sikket ligegyldigt om asteroiden kun er 7 meter på den største led. Det er jo bare et spørgsmål om tid hvem der kommer først med det.

Det er jo ikke sikkert at det bliver NASA. De andre er bl. a. ESA, RKA (Rusland), CNSA (Kina), JAXA (Japan), OOSA (FN). Og hertil kommer en lang række andre landes nationale rumfartsorganisationer.

Der er ingen tvivl om, at der vil komme debat om det i nærmeste år. Der findes jo sikkert heller ikke sanktionsmuligheder hvis et land bryder de nuværende regler om det.

http://da.wikipedia.org/wiki/Rumfartsorgan...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten