Nu venter biobenzin-fabrik på endnu en analyse

En ny analyse - som Energistyrelsen netop er startet på - skal belyse mulighederne for at fremme produktion og anvendelse af avancerede biobrændstoffer alene baseret på private investeringer og evt. EU-tilskud.

Denne nye analyse - som primært skal omhandle 2. generations bioethanol - blev besluttet i forbindelse med efterårets Vækstpakke.

Den skal så danne baggrund for regeringens beslutning om, hvorvidt den her i foråret - på vegne af Maabjerg Bioethanolfabrik - vil søge EU om udsættelse af startdatoen for produktion på fabrikken fra 2017 til senest 2020.

Dermed vil Maabjerg stadig kunne opretholde muligheden for at få fat i rare 293 mio. kroner i driftsstøtte til bioethanol-produktionen, oplyser energistyrelsen.

Læs også: Avis: Alvorlig tvivl om bioethanol-projekt

Har ikke lovet noget

Energistyrelsens vicedirektør, Kristoffer Böttzauw præciserer, at regeringen ikke har lovet at tage stilling til et skærpet krav om iblanding af biobrændstoffer inden udgangen af marts - sådan som det tidligere fremgik af en pressemeddelelse fra Maabjerg Energy Center:

»Regeringen afventer resultatet af analysen. Og vi forventer at have analysen færdig senest i marts måned,« siger han.

Læs også: Milliardinvestering i dansk biobenzin-fabrik skal afgøres i marts

Kristoffer Böttzauw tilføjer, at man netop har holdt møde med Maabjerg-folkene for at få deres tal og input til den nævnte analyse.

Først på året har energistyrelsen offentliggjort en anden rapport om avancerede biobrændstoffer.

Den sammenlignede omkostningerne ved at nå op på EU's krav til VE i transporten med forskellige typer biobrændstoffer og med biogas.

Læs også: Ny analyse viser dødt løb mellem grønne transportbrændstoffer

Forventer frist til april

Hos Maabjerg Energy Center oplyser bestyrelsesformand Jørgen Udby, at man i løbet af de næste uger venter et brev fra EU, der vil fastsætte datoen for, hvornår staten senest skal ansøge EU om udsættelse af driftsstart på anlægget:

»Vi er tidligere blevet bedt af NER-programmet om en opdatering, og her skulle ansøgningen falde i april. Så vi forventer også, at fristen bliver omkring april i år,« siger han og tilføjer, at dér skal beslutningen jo altså under alle omstændigheder tages.

Jørgen Udby er i øvrigt fortrøstningsfuld med hensyn til udfaldet af analysen af 2. generations biobrændstoffer.

»Vi er overbeviste om, at vore regnestykker kan overbevise regeringen om, at vi skal i gang med at producere,« siger han.

Det er energistyrelsen selv, der står for analysen af 2. generations bioethanol med inddragelse af interessenter og andre ministerier i arbejdet.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Vi har ofret ca. 1 milliard kroner på forsøgsanlægget Inbicon.

Var det derfor ubilligt at forvente, at man kunne trække pålidelige budgettal for en 2G etanolproduktion i Maabjerg op af skuffen og straks svare på:

Hvad vil en liter ethanol koste: Hvad koster i dagspriser en tilsvarende mængde benzin, idet det erindres 1 liter ethanol ikke umiddelbart kan sammenlignes med 1 l benzin Hvor mange tons kuldioxid/år vil man kunne undgå per investeret million? Samt hvor meget kuldioxid man kunne spare ved alternative anvendelser af biomassen.

EU kravet om iblanding af biobrændstoffer i benzinen er naturligvis ren populisme, og EU har vel næppe magt til at slæbe nogen i retten for at have blæst på dette krav?

  • 3
  • 0

Søren - INBICON anlægget har ikke kørt så længe at man har kunne få pålidelige driftsdata. Det eneste rimelige er at få INBICON anlægget til at køre i mindst 5000 timer. Så vil man dels får løst en stor del af børnesygdommene og dels få nogen pålidelige data for udbytter og økonomi.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten