Nu er turister snart velkomne: Virgin flyver bemandet rumfartøj for tredje gang

I en højde af 15 kilometer bliver rumflyet VSS Unity sluppet af sit moderskib WhiteKnightTwo og vil i december gennemføre sin tredje bemandede flyvning til lidt over 80 kilometer. Illustration: Virgin Galactic

Vejen til at sende turister i rummet har været meget længere end grundlægger af Virgin Galactic, Richard Branson, gik og troede. Men fredag kan bliver tredje og en af de allersidste bemandede testflyvning af rumfartøjet VSS Unity, før turister får lov at stige ombord.

Planen var ellers at gennemføre flyvningen i november, men på grund af den verdensomspændende Corona-krise valgte firmaet at udskyde testen til december, hvor man nu vil gennemføre flyvningen trods et utal af restriktioner, herunder afstandskrav for teknikere.

Opsendelsen har især fokus på at undersøge forholdene i selve turistkabinen, og piloterne Dave Mackay og C.J. Sturckow vil også se, om opgraderinger af højderorene fungerer optimalt, særligt mens raketmotoren er tændt, skriver Virgin Galactic på Twitter.

Virgins nye rumhavn skal huse en flåde af rumfartøjer

Med flyvningen bliver det første gang, en mission starter i Virgin Galactics nye faciliteter i New Mexico, som har fået navnet Rumhavn Amerika.

De tidligere to bemandede flyvninger fandt sted i Californien i hhv. december 2018 og februar 2019. Men Virgin Galactic er i stigende grad begyndt at flytte sine aktiviteter til New Mexico, hvor der også er plads til flere fly - for Virgin Galactic er nemlig i fuld gang med at bygge en flåde af fly.

Læs også: Fly til turister strejfer kanten af rummet

Planen er at have to moderfly af typen WhiteKnightTwo, som er det fly, der bærer rumflyet VSS Unity op til en højde af 15 kilometer, for at slippe det, så det ved egen kraft kan flyver ud til kanten af rummet. I øjeblikket bliver der bygget på yderligere to VSS Unity fly, hvoraf det første ventes at blive præsenteret i begyndelsen af 2021.

Branson vil snart stige ombord selv

Richard Branson har tidligere meldt lidt for optimistiske tidsplaner ud for eksempel i 2019, hvor meldingen lød, at han i begyndelsen af 2020 selv ville sætte sig som passager i det første fly, der var beregnet til turister. Han var dengang også begyndt astronauttræning i form af for eksempel g-krafttræning i en centrifuge. Men Richard Branson har endnu ikke været i rummet. Han planlægger dog stadig at være ombord på en af de første flyvninger med turister.

Læs også: Tesla-bil, rumturisme og månelandinger: Rumfart lever i en brydningstid

Og nu lyder den samme melding; at det sker i begyndelsen af det nye år.

For Virgin starter rummet ved 80 kilometer

Under den tredje bemandede flyvning til rummet er planen at nå over 80 kilometer, som Virgin Galactic selv definerer som grænsen for rummet. Deres argument for at sætte grænsen der er, at Nasa giver astronauter deres bevis (vinger), når de krydser 80 kilometer-mærket.

Der findes ingen officiel grænse for rummet, men langt de fleste rumfartsorganisationer og -firmaer sætter grænsen lidt højere, ved 100 kilometer, den såkaldte Karman-linje.

Karmanlinjen er også den grænse, som bliver brugt af konkurrerende firmaer som Blue Origin, der også ønsker at sende turister i rummet og har gennemført en stribe ubemandede opsendelser til over 100 kilometer med deres rumkapsel og raketten New Shepard, som det også er lykkedes at lande igen.

Ifølge Virgin Galactic har omkring 600 mennesker allerede købt billetter til en rumtur til en værdi af 1,5 mio. kroner stykket. I øjeblikket er der lukket for billetsalget, men følge Virgin Galactic er planen at åbne igen i begyndelsen af det nye år.
Her er fartøjet på sin testtur nummer to i februar 2019:

Emner : Rumfartøjer
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ifølge Virgin Galactic har omkring 600 mennesker allerede købt billetter til en rumtur til en værdi af 1,5 mio. kroner stykket

en lidt hamper pris! Men der tilbydes vel også kun returbilletter(?) - det hjælper selvfølgeligt lidt på det! :))

  • 2
  • 1

Penge som kunne gøre nytte men i stedet for ødelægger vores fælles jord. Håber at det bliver en kæmpe fiasko. Gerne et spektakulært CRASH. Sådan et eventyr har ingen som helst nytte for mennesker eller menneskeheden. Den miljømæssige regning bliver KÆMPESTOR for sådan en oplevelse for en enkelt person. De pågældende burde hellere donere pengene til gavn for diverse miljøprojekter som GAVNER menneskeheden.

  • 0
  • 8
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten