Nu er det store spørgsmål til Apple: Hvor skal energien komme fra?
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nu er det store spørgsmål til Apple: Hvor skal energien komme fra?

Illustrationen viser Apples kommende datacenter i Viborg (ikke det nye ved Aabenraa). Illustration: Apple

Danmark er et smørhul. Vi har høj forsyningssikkerhed, masser af grøn energi, og vi kan genbruge den varme luft, som skal bortkøles fra tusindvis af nye servere i de datacentre, som verdens største it-selskaber har planer om at bygge herhjemme.

Sådan har de officielle pressemeddelelser og skåltaler lydt, hver gang et nyt datacenter er blevet offentliggjort. Mandagens nyhed om, at Apple nu ikke blot planlægger et datacenter ved Viborg, men også et ved Aabenraa, var ingen undtagelse.

Læs også: Apple bygger sit andet danske datacenter ved Aabenraa

Det står ganske vist ikke i regeringens officielle pressemeddelelse, men energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) var hurtig til at tweete, at centret skal køre på 100 procent grøn strøm.

Apple bidrog selv til den grønne optimisme. I en skriftlig kommentar til Ritzau sagde it-gigantens nordisk chef, Erik Stannow:

»Vi er glade for at kunne udvide vores datacenter-drift i Danmark og samtidig investere i nye kilder til grøn energi. Det planlagte center i Aabenraa vil, som alle vores datacentre, køre på ren energi fra første dag takket være nye energiprojekter, som vi skaber.«

Bemærk tilføjelsen 'som vi skaber'. Det er den detalje, hvor djævlen er gemt. For hverken Apple eller Facebook, som planlægger et datacenter i Odense, har sagt noget om, hvordan de selv vil være med til at generere den grønne strøm, som skal drive deres servere.

Kendte og kritiserede certifikater

Der er næppe tvivl om, at de store it-selskaber kan købe certifikater, som viser, at deres centre udelukkende benytter vedvarende energi, for eksempel fra de danske vindmøller eller de norske vandkraftværker.

Problemet med den løsning har været kendt og kritiseret i mange år. Der kommer ikke mere vindenergi, eller norsk vandkraft, af, at Apple og Facebook køber strømmen fra de eksisterende turbiner. Konsekvensen bliver, at alle os, som ikke betaler specifikt for vindenergi, får mere sort strøm fra andre kilder i vores kontakter.

Tværtimod kan det samlede energimiks blive mere belastende, hvis der ikke bliver udbygget mere vedvarende energi, fordi de nuværende vindmøller ikke kan producere mere. Det kan kraftværker, der kører på fossile kilder, derimod.

Sidste uge bød på to nyheder, som næppe vil tilfredsstille kritikerne. Google bekendtgjorde, at selskabet vil købe alt strøm fra en hollandsk solcellepark og Norges største havmøllepark. Begge er projekter, som ikke har været afhængige af Google. På den anden side har f.eks. Google investeret i sin egen solenergi i USA.

Men herhjemme lader svarene vente på sig, hvad Greenpeace ikke var sen til at bemærke efter meddelelsen om det nye datacenter.

Samtidig fortsætter problemerne med at udnytte overskudsvarmen og få den sendt ud i de danske stuer. Hele området er superkomplekst, og afgifter får ofte skyld for at stå i vejen. Endnu er der ikke skruet et færdigt projekt sammen om hverken varmen fra Apples datacenter i Viborg eller Facebooks center i Odense.

Læs også: OVERBLIK: Op og ned i afgifter på spildvarme

Direktøren for interesseorganisationen Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, skyndte sig at slå et slag for væltet, hvad han dramatisk kaldte for »den mur af afgifter, der i dag hindrer effektiv udnyttelse af overskudsvarmen.«

»Ved at reducere elafgiften til kollektive varmepumper til det halve af, hvad den er i dag, bliver det muligt at udnytte varmen fra de mange datacentre,« sagde han i en pressemeddelelse.

Der er dog ingen udsigt til, at afgifterne bliver ændret lige med det samme, men vi kan måske afslutte denne opsummering tilbage hos ministeren. Han lover et ambitiøst udspil om vedvarende energi senere i år. Det kommer næppe uden om at se på afgifterne.

Hvis nu de danske polititkere begyndte at markere sig som en grøn nation. En nation der gik op i miljøet, støtte til el-biler, støtte til vindmøller og andre grønne energiformer er jeg sikker på mange flere store firmaer ville søge til Danmark. Det ville skabe flere arbejdspladser, som er vigtigt for enhver politiker. Der ville være en bæredygtig grøn omstilling og måske helbredet ville være forbedret en lille smule, ved ikke at der var udledning fra kul, diesel og benzin.

Kom nu i gang på borgen!

  • 35
  • 2

Energimarkedet burde klare dette her helt af sig selv. Der er nogen som vl købe grøn strøm, fint så er der også nogen som vil sælge, og investere i øget produktion.

Problemet er bare at den grønne energi vi andre dødelige bruger er "rationeret", fordi staten ikke kan tåle at undvære for mange afgiftskroner.

Når så en stor spiller kommer og vil købe på markedsvilkår, så går der koks i reguleringen.

  • 14
  • 2