Nu stopper vindmøllerne, netop når det blæser allermest
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du både vores brugerbetingelser og at Mediehuset Ingeniøren og IDA group ind i mellem kontakter dig angående events, analyser, nyheder, tilbud etc. via telefon, SMS og e-mail. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nu stopper vindmøllerne, netop når det blæser allermest

Fra 1. oktober stopper Danmarks vindmøller, når den såkaldte spotpris bliver negativ, og mølleejerne derfor skal betale for at komme af med deres strøm. Det sker typisk, når vindmøllernes produktion er på sit højeste i kraftigt blæsevejr.

Hidtil har hverken mølleejere eller andre strømproducenter skullet betale for at komme af med strømmen. Prisen har højst været et rundt nul.

Men med risiko for negative priser ser møllerejerne ingen anden udvej end at lukke deres vedvarende energikilde ned og først lade vingerne snurre, når det ikke længere koster dem penge at producere strøm.

SMS standser møllerne

Vindmølleejernes elhandelsselskab har udviklet et system, så de ældre møller får en SMS, der stopper produktionen, mens de nyere møller i forvejen er regulerbare, så vingerne kan standses.

»Vi har udviklet et overordnet scada-system, der kan overvåge og fjernstyre vindmøller. For at kommunikere med møller, der er sat op for mere end to år siden, sender vi SMS. Så når møllerne skal stoppe, får de et stopsignal, og et startsignal igen, når vingerne skal begynde at dreje,« forklarer Niels Dupont, direktør for Vindenergi Danmark.

Det kræver imidlertid en investering på 10.000 kroner til en SMS-boks:

»Den investering venter mange måske med, til prisen bliver negativ, og det er jo ikke sikkert, at alle mølleejere vil være med,« siger Niels Dupont.

Han vurderer, at teknologien er relevant for alle møller over 600 kW. Alle nyere møller er regulerbare og kan tilsluttes uden nogen særlig udgift.

»At vi har muligheden for at standse, hvis prisen bliver negativ, er i virkeligheden en slags forsikringsordning,« siger Niels Dupont.

50 timer om året med en strømpris på et rundt 0

Han oplyser, at der nu er omkring 50 timer om året, hvor strømprisen er 0. Når vindmøllerne alligevel ikke stopper, forærer Danmark overskudsstrømmen til nabolandene, Tyskland og Norge.

Niels Dupont er langt fra glad for at skulle stoppe de danske vindmøller.

»Selv om vi med den nye teknologiske løsning giver vindmølleejerne mulighed for at lukke for produktionen i de timer, hvor spotpriserne er negative, er det ikke den vej, vi ønsker, at udviklingen går. Vi ser hellere et politisk initiativ til at give elkunderne mulighed for at øge forbruget i de timer, hvor den CO2-neutrale vindmøllestrøm er rigelig,« siger Niels Dupont.

Han slår fast, at vindmølleejerne hellere vil tilbyde vindkraft til lav pris end at smide den væk.

Han håber, at elbiler og varmepumper om nogle år bliver så udbredt, at de kan skabe det nødvendige marked for miljøvenlig el, så priserne igen kan blive positive.

Vindenergi Danmark har tilknyttet 2.500 vindmøller, der sidste år tilsammen producerede, hvad der svarer til seks procent af hele Danmarks elforbrug.

Kommentarer (57)

det kan da ikke passe.. folk med vindmøller
skal da have god betaling for deres dejlige grønne produkt, se så et få fikset den bummert. vi kan godt lide at bruge strøm, men vi vil elske at bruge grøn strøm lavet af danske møller.

  • 0
  • 0

Det er ikke bare lige at fikse den bommert, slet ikke når vi opstiller flere og flere vindmøller så bliver problemet bare større. Det er et naturligt produkt af den ustabile vindproduktion når vi ikke kan gemme strømmen.

  • 0
  • 0