Byggeriet af landets største og gigantisk store solcellepark er nu gået i gang på Lerchenborg Gods, der har udlejet 80 hektar jord til formålet. Det svarer til cirka 800 almindelige parcelhusgrunde.
Solcelleparken, som koster omkring en halv milliard er – så vidt vides – første virkeliggørelse af de store jordbaserede solcelleparker, som blev planlagt tilbage i 2011-2013, men som politikerne i juni 2013 skyndte sig at sætte en stopper for med en af de mange lovændringer i den berømte solcelle-saga.
Læs også: Lidegaard grillet på samråd: Bilag viser, at han VAR orienteret om stort solcelle-smuthul
Anlægget på Lerchenborg opføres af firmaet Omnisol og har det erfarne tyske solcellefirma Wirsol som investorer.
Parken består af omkring 240.000 solcellepaneler og har en samlet effekt på AC-siden på 43,6 MW (inverternes peak-effekt). På DC-siden (solcellepanelerne) er peak-effekten højere – omkring 55 MW. Den helt præcise peak-effekt er ifølge Omnisol en forretningshemmelighed.
I praksis består parken af 109 individuelle anlæg på hver 400 kW invertereffekt, som er maks-grænsen for støtteberettigede anlæg, og man regner med at have anlægget i drift ved udgangen af året.
Flere paneler giver højere ydelse
Anlægget forventes at kunne producere 60.000 MWh om året – nok til elforbruget i 15.000 husstande. Dermed bliver den forventede årlige produktion pr. installerede MW paneler relativ høj, mellem 1.025 og 1.100 MWh pr. år. Det skyldes ifølge direktør Henrik M. Møgelvang dels den geografiske placering og dels en optimal placering frit på marken:
»Kattegat-regionen og Asnæshalvøen har ifølge DMI's statistik et højere antal solskinstimer end landsgennemsnittet, og med markbaserede anlæg kan vi typisk opnå en højere ydelse, fordi vi kan installere panelerne med optimal hældning og retning mod syd, ligesom den frie placering på marked giver en god luftkøling af panelerne,« siger han.
Han tilføjer, at det er den tyske solcelleleverandør, der har stået for produktionsberegninger og dimensionering af anlægget. Beregninger af den forventede produktion er foretaget af tyske eksperter på området.
Prisen på den gigantiske solcellepark er officielt hemmelig, men en pris på en halv milliard danske kroner er ofte blevet angivet i forbindelse med projektet.
Forhåndstilsagn i hus
Som nævnt blev muligheden for at få støtte til elproduktion fra store landbaserede solcelleparker lukket med en lovændring i 2013, men projektet i Lerchenborg nåede altså lige at komme med på en overgangsordning.
Læs også: Solcelle-projekt går konkurs trods politikernes feberredning
Ifølge Henrik Møgelvang har projektet fået et forhåndstilsagn fra myndighederne om, at man opfylder den række af specielle krav til projekter, som følger med overgangsordningen.
»Den endelige godkendelse kan man først få, når anlægget er færdigt og nettilsluttet, hvilket vi regner med skal ske i 2015,« forklarer han.
Som følge af lovændringen nedtrappes pristillægget efter hvornår anlægget tilsluttes, og Lerchenborg-anlægget vil således få 1,02 kr pr. kWh i ti år, hvis det bliver færdigt i år. I de følgende år får anlægget 40 øre pr. kWh minus markedsprisen.
Regler ændres undervejs
I medierne har der været historier om en lang række store solcelleparker – for eksempel på Flyvestation Vandel, som vi tidligere har omtalt. Her er planer for en 72,8 MW stor solcellepark,
ligesom firmaet Solenergi Danmark har planer og projekter i gang i mere end en halv snes kommuner med anlæg i størrelsesordenen 5-40 MW.
Læs også: Flyvestation Vandel kan blive Nordens største solcelleanlæg
Ingen af de store MW-parker er dog endnu blevet realiseret, selv om en del af dem er godkendt af de pågældende kommuner, forklarer direktør Andres Ztorm:
»Vi prøver på at få anlæggene i gang i år, fordi pristillægget falder til 88 øre pr. kWh næste år. Men vi bliver hele tiden mødt med nye krav fra Energistyrelsen og Energinet.dk, hvilket faktisk er hårdt,« siger han.
Præcis hvilke krav man diskuterer lige nu, vil Anders Ztorm ikke fortælle af hensyn til processen:
»Da politikerne vedtog loven, eksisterede de tilhørende vejledninger og bekendtgørelser ikke, og derfor er der løbende og senere kommet nye bekendtgørelser. For eksempel blev det pludseligt et vilkår for fællesanlæg, at ejerne højst må bo 2 km fra anlægget,« påpeger han.
Ifølge Energinet.dk's seneste opgørelse er der opstillet omkring 670 MW solceller, som får støtte eller har ansøgt om det.
