Nu er det slut: Danmark er ikke længere selvforsynende med olie

Illustration: Tom Ingvardsen, udlånt af Mærsk Olie og Gas

Energistyrelsen har atter nedskrevet prognosen for den fremtidige, danske olieproduktion, og det betyder, at Danmark fra i år ikke mere er selvforsynende med olie.

Læs også: Energistyrelsen nedskriver olie og gasressourcer med 10 procent

Det har vi ellers været siden 1993 og skulle – ifølge sidste års prognose – have været det frem til 2026. Det bortset fra en periode fra 2019-2022, hvilket hovedsagelig skyldes, at det store Tyrafelt er ude til renovering.

Energistyrelsens prognose for olie- og gasudvinding i Nordsøen frem til 2035. Illustration: Energistyrelsen

For naturgas gælder det dog fortsat, at vi kan være selvforsynende frem til 2035. Igen er perioden 2020-2022 undtaget, da det store Tyra-felt skal ombygges.

Læs også: Største Nordsø-investering nogensinde: Tyrafelt ombygges for 21 mia. kroner

Det oplyser Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Styrelsen forklarer i notatet, at forskellen mellem produktion og forbrug også i tidligere prognoser har været lille, og at en aktuel nedskrivning af den fremtidige olieproduktion på otte procent derfor har haft som effekt, at vi nu ikke mere er en olieeksporterende nation.

Læs også: Aftale giver midlertidig hjælp til trængt olie- og gassektor

Nedskrivningen forklares blandt andet med med, at tidspunktet for idriftsættelse af flere oliefelter og -fund forventes udsat, ligesom genopbygningen af Tyra vil betyde et fald i olieproduktionen i 2020 og 2021.

Samtidig nedskriver styrelsen også de danske oliereserver og betingede ressourcer med 4 mio kubikmeter – fra 143 mio. kubikmeter olie sidste år til 139 mio. kbm olie i år. 139 mio. kbm olie svarer til 18 års olieforbrug i Danmark.

Læs også: Professor: Danmark kan fint klare sig uden nordsøolie

Hvad angår bidragene til indvindingspotentialet ved anvendelse af ny teknologi (mørkeblå felt i kurven her på siden), har Energistyrelsen nedskrevet bidraget for gas med 2,5 mia. kubikmeter, da der tidligere var medtaget et bidrag for lavtrykskompression, som nu
er indeholdt i ressourcerne for genopbygningen af Tyra-anlæggene.

Læs også: Olieindustrien betaler danske universiteter for at finde olie

Efterforskningsressourcerne (lyseblåt felt i grafikken) er et skøn for indvindingen fra kommende nye fund som følge af de igangværende efterforskningsaktiviteter og kommende nye udbudsrunder.

Her har styrelsen – på baggrund af nye oplysninger og modning af projekter – opskrevet bidraget for olie med 9 mio. kbm og nedskrevet bidraget for gas med 4 mia. kbm. .

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Lad mig være den første her til at sige:

Kom nu i gang med for alvor at elektrificere transportsektoren (inkl. tog og færger), samt udfase de sidste oliefyr.

 • 52
 • 4

Næ, men det er nok realistisk at det bliver således med mindre vi ser voldsomme prishop på fossile brændstoffer eller decideret mangel situationer. Man kan jo ikke ligefrem påstå at regeringerne de sidste mange år - på trods af vi lever i luxus - ser ud til at ville udvise rettidig omhu.

 • 34
 • 1

Kom nu i gang med for alvor at elektrificere transportsektoren (inkl. tog og færger), samt udfase de sidste oliefyr.

Danskerne lever på en sovepude, og politikerne tør ikke gøre noget - den politiker der taler om det, opretter en ny skat eller begrænsning, i det hele tager gør hr og fru Jensens hverdan lidt sværere vil ikke blive genvalgt. Derfor gør de heller ikke noget. Danskerne er dovne og tror at det kun kan blive bedre. Politikerne tør ikke gøre noget.

Vi er stort set alle egoister, og det skal gøre ondt før nogen gør noget - og det enda for langsomt.

Danskerne tænker ikke grønt, selv om elektrificering af banen og bedre offentlig transport kan hjælpe meget. Men lad os nu se, når Danmark mister milliarder og skal til at spare - uha - hvad vælgerne så gør.

 • 10
 • 5

...så er vi igen afh. af OPEC.

Vi glæder os til bilfrie søndage da vi fortsat er RET langt fra fossilfri transport!

 • 6
 • 3

Nu skal vi importere olie som vil koste os dyrt, derfor der er så urimelige forhold for solceller, så vi kan bibeholde vores gode forhold til olielande og have gode handelskontrakter.

 • 4
 • 3

Danskerne er dovne og tror at det kun kan blive bedre.

Nix, Bix, Danskerne har lärt af politikerne at hvis man er lidt ansvarlig og fölger op på deres snak og investerer i elbiler, solceller, vindmöller, varmegenvinding, pension et.cetera, uzw., så sätter man bare sig selv op for at blive yderligere flået "af et bredt flertal" når misregimentet skönner at nok får er kommet ind i folden.

Se, Det kan da nästen kun blive bedre.

 • 9
 • 3

...så er vi igen afh. af OPEC.

Rusland er ikke med i OPEC, og de er formodentlig den største udvinder af fossilt brændsel. - og, 52% af Ruslands statsbudget kommer fra fossile brændsler, det har lange udsigter at få Putin til at stoppe udvindingen. Selv hvis vi stopper med at bruge her, så er det afrikanske kontinent med en hurtig voksende økonomi klar til at aftage i rå mængder.

 • 6
 • 0

Det er jo ikke fakta, hvilket er fakta. Desværre indikerer det her ret så kraftigt, at nogen nu med ikke faktuel viden forsøger at fremme andre sporadiske energiformer, som f.eks. vindenergi fra sporadisk snurrende vindturbiner. (Som får milliarder i tilskud).

 • 4
 • 5

Danmark bør gå all in på biogas området.

Hvis vi storsatsede på det område, f.eks. at det direkte skulle afløse olien og gassen fra Nordsøen, så kunne der måske endda produceres så meget, at vi kunne eksportere dette, f.eks .skriger Tyskland efter gas, måske det kunne blive et nyt energieventyr, men det kræver vi vil det, satser og investere i både stor produktion og udvikling af den sektor.

I en kombination med vind, sol og andet, så vil biogas være et godt supplement da den kan gemmes og bruges når vinden ikke blæser og solen ikke skinner, og tænk så, om det også på sigt kunne blive en eksport mulighed.

 • 1
 • 2

De store nye biogasanlæg føder anlæggene med majs, og de opvarmer gæringstankene med naturgas. Jeg tror ikke de udviser en særlig grøn profil. De køber naturgas for 1,80 og sælger biogas for 6,50

Biogasanlæg der kører på husholdningsaffald kan kun lige balancere på klimapåvirkning hvis man sammenligner med at afbrænde affaldet.

Begge typer biogasanlæg belaster samfundsøkonomien voldsomt, hvis de samme penge blev brugt på sol og vind ville resultatet blive mange gange mere VE

 • 6
 • 2

Det vil være meget nemt at udfase oliefyr. Økonomisk betaler de sig ikke i forhold til en luft-luft varmeveksler. Og det burde ikke være et problem at forbyde oliefyr.

Er der særlige forhold, der gør det umuligt at omlægge til anden fyringsform, kan det klares med en dispensation.

luft-vand varmevekslere er en nem erstatning til oliefyr, men desværre er de ikke egnet til de huse, der fyres med olie. Skal en luft-vand varmeveksler betale sig, så kræves at huset er velisoleret, at vandet har meget lav fremføringstemperatur, hvilket igen medfører, at det skal være store radiatorer, eller bedst gulvvarme. Ofte er vandrør på loftet, der er dårligt isolerede. Dette problem skal også løses, så varmen ikke siver ud på loft. Normalt er luft-luft varmevekslere både den billigste og mest energieffektive løsning, da luftgennemstrømningen gør, at temperaturen er lav - ca. det samme som lufttemperaturen. I stedet for en elektrisk varmvands-beholder betaler det sig dog at bruge en luft-vand varmeveksler.

Det eneste risikable ved at skifte fra olie til varmeveksler, er at varmesystemet ikke ombygges til det, og at huset ikke isoleres til det. Luft-luft varmevekslere betaler sig bedre, og kan næsten altid, varme billigere end olie.

 • 1
 • 0

jeg ønske politiske korrekte og falske fjendebilleder, hen hvor peberet gror.

Men jeg ved godt.

At mod politiske korrekte og falske fjendebilleder kæmper selv guderne forgæves.

Hvis nogen er så politiske korrekte at, de mener vi skal bekrige russerne. Så kan de bare slukke for deres gasfyr. Det vil gavne Klimaet / miljøet samt økonomien, Men jeg kan love, Det næste brusebad bliver en kold fornøjes. Kontant afregning. Av. Europa har ikke gas og olie nok og importere for milliarder fra Rusland. En import som er stigende. Uden russisk gas og olie har vi ingen velstand.

Vi bør samhandel med vores store nabo Rusland

Den reelle truslen mod vores velstand og demokrati er:

islamisk monokultur som bruger vold og social kontrol i vores byer.

 • 2
 • 5

Der er mange lavthængende frugter, der ikke kan plukkes pga. afgiftssystemet.

Helt enig i at det ikke giver mening at futte naturgas og olie af for at varme huse.

Tilsvarende giver det jo heller ikke mening at futte kul og naturgas af for at producere varme og elektricitet, da det simpelthen er alt for dyrt og kun bliver dyrere og dyrere relativt til billigere muligheder.

Udviklingen går entydigt imod billigere og billigere energi fra vedvarende energikilder og flere af disse kan spille sammen og producere Electrofuels.

Electrofuels spiller også glimrende sammen med store CO2 udledende processer som fx cement produktion eller biogas produktion.

 • 1
 • 0

Nu skal vi importere olie som vil koste os dyrt, derfor der er så urimelige forhold for solceller, så vi kan bibeholde vores gode forhold til olielande og have gode handelskontrakter.

Uanset næsten hvor mange solceller vi installerer, så bliver olieforbruget næsten ikke påvirket. Der medgår stort set ikke olie til vores elproduktion Olie til opvarming bruges af naturlige årsager mest om vinteren hvor solceller yder meget lidt.

 • 1
 • 1

Solceller bliver meget billigere og Electrofuels bliver først økonomisk attraktive lidt inde i den nære fremtid.

Koblingen mellem solceller og olie er lige nu svag, men det er den svage kobling, der om få år vil få olie til at forsvinde helt fra vores globale energimix.

Nogen tror muligvis at det har lange udsigter, men det er allerede ved at ske.

Ved ca. 13øre per kWh bliver brint fremstillet ved elektrolyse billigere end brint fra Steam reform af billig Fracking gas.

Gennemsnitsprisen for vindenergi kontrakter over 20 år i USA var sidste år netop 13øre per kWh.

Noget af dette er støtteordninger og oveni kommer udgiften til at flytte strøm til hydrogen produktionen.

Fremtiden for vindenergi i USA er ca. 10% årlige prisfald (prisen faldt 30% alene i 2017), men også at støtteordningerne falder bort. Derfor er det først om 5-7 år at der ikke længere er økonomisk grundlag for at producere hydrogen baseret på Fracking gas. I 2023 forventes 20 årige kontrakter på solenergi at være faldet til 10 øre per kWh i USA.

Hvis Brintfremstilling overgår til elektrolyse, så skal verdens vindmølleproduktion tredobles. Fremtidens vindmøller leverer ca. 50% bedre kapacitetsfaktor og har ca. dobbelt så høj rated capacity som gennemsnittet af de eksisterende vindmøller, så brintmarkedet alene vil kræve fordobling af antal installerede vindmøller.

Det er en ret spændende mulighed for den danske vindbranche og for dansk industri i det hele taget.

Hollænderne er gået igang med Lagerwey hydrogen vindmøllen (eget af tyske Enercon).

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten