Nu skruer forskerne på vaccinerne for at ramme nye mutationer

27. januar 2021 kl. 11:399
Nu skruer forskerne på vaccinerne for at ramme nye mutationer
Illustration: Bigstock/JuanRoballo.
Virus har stadig rum til at udvikle sig. Men firmaerne melder nu ud, at de forbereder booster-skud, der skal dække mutationer som den sydafrikanske.
Artiklen er ældre end 30 dage

Tre af de store vaccineproducenter melder nu ud, at de arbejder på at skrue på deres vacciner, så de i højere grad skaber immunitet overfor fremtidige mutationer, især den sydafrikanske variant B.1351.

Den mest detaljerede udmelding kommer fra Moderna i en pressemeddelse, hvor de oplyser, at de nu går i gang med fase 1 forsøg med to såkaldte booster strategier; Den første er at give en tredje dose af den nuværende medicin, mens den anden strategi er at give en vaccine, hvor mRNA er ændret til bedre at ramme B.1351. Planen er at give boostervaccinen til frivillige seks til 12 måneder efter deres første immunisering, lyder det ifølge tidsskriftet Science, fra Modernas medicin-chef Tal Zaks i en telefonsamtale med investorer.

»Virus ændrer sine striber og vi følger med for at være sikre på, at vi kan bekæmpe virus uanset, hvor den bevæger sig hen,« siger Modernas bestyrelsesformand Stephen Hoge til Washington Post.

Læs også: Her er fordele og ulemper: Hvilken coronavaccine ville du vælge?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pfizer og Novavax (der er lige på trapperne med at sende en vaccine på markedet) er mindre detaljerede i deres booster-strategier, men oplyser til Science, at de begge er i gang med at teste nye opdaterede vacciner for bedre at ramme de nye mutationer.

Vacciner virker - men er mindre potente over for sydafrikansk variant

Det er især den sydafrikanske variant B.1351, der skaber antydningen af bekymrede miner hos selskaberne - og det hænger især sammen med Modernas egne undersøgelser, der er blevet offentliggjort på bioRxiv-serveren - og altså ikke peer reviewed.

I undersøgelsen har Moderna, i samarbejde med de amerikanske sundhedsmyndigheder, testet hvor potent antistofferne er hos folk, som er vaccineret. I praksis undersøger forskerne hvor meget antistof, der skal til for, at retrovirus begynder at udtrykke de muterede spike-proteiner hos B.1351 og B.117.

Læs også: Sydafrikansk mutant er ikke farligere - men mutationer kan begrænse vaccinedækning

Artiklen fortsætter efter annoncen

I begge tilfælde viste undersøgelserne, at vaccinen formåede at producere antistoffer nok til, at vaccinen virker. Men i tilfældet med B.1351 var der brug for seks gange flere antistoffer for at gøre vaccinen virksom overfor B.1351, end tilfældet var med de oprindelige COVID-19 varianter. Med andre ord. Vaccinen virker, også for den sydafrikanske variant, men den er slet ikke så potent overfor denne.

Modernas undersøgelser matcher undersøgelser foretaget af virolog David Ho fra Columbia University, som også er tilgængelige på bioRxiv-serveren og netop under review hos Nature.

Hans undersøgelser viser også, at både Modernas og Pfizers vaccine er seks til ni gange mindre potent overfor netop B.1351 - og i samme undersøgelse er det værd at bemærke, at tidligere smittede havde antistoffer, der er 11-33 gange mindre potent overfor den sydafrikanske variant, skriver Science. Lignende opdagelser er gjort af sydafrikanske forskere.

Det er dog værd at bemærke, at både Pfizers og Modernas vacciner skaber meget høje niveauer af antistoffer, og dertil kommer, at antistoffer kun er en del af immunsystemet. Vaccinen sætter også gang i T-cellerne.

Ser vi værre mutationer?

Det store spørgsmål, som læger og nok også helt almindelige borger stiller sig selv, er naturligvis, hvordan den næste mutation opfører sig. Bliver den værre? For vi ser hele tiden nye varianter, og for eksempel bevidner verden allerede fremkomsten af den brasilianske variant P1.

Undersøgelsen fra David Ho kaster måske lidt lys over dette, da hans forskerteam også har forsøgt at undersøge, hvordan B 1.351 undviger vores immunsystem - og dertil har forskerne produceret en hel vifte af retrovirus med spike-proteiner, der kombinere B.1351´s ni forskellige mutationer. Og det tyder på, at mutationen E484K er den store synder, som også findes i P1-mutationen.

»Virus har stadig masser af rum til at udvikle sig, men ikke et uendeligt rum. Og vi har muligvis set den værste af de mulige mutationer allerede,« lyder de optimistiske ord fra virolog Stephen Goldstein fra University of Utah til Science.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
27. januar 2021 kl. 21:37

I stedet for at udvikle nye vacciner mod de sygdomsfremkaldende virus, er det godt nok mere intelligent at slukke de mekanismer der forstyrrer celledelingen i virus. Medmindre, naturligvis, formålet med nye sygdomme er at reducere befolkningen. Klima, naturen og kloden behøver vi ikke bekymre os om, De overlever uanset hvordan vi opfører os og sviner. Men gør vi, som art????

9
27. januar 2021 kl. 20:51

Antallet af inficerede vil ikke falde foreløbigt, og mutationerne vil komme, overanstrenge producenterne af vaccine.

I Israel, hvor man fører med flere hestehoveder i forhold til alle andre nationer med hensyn til at hamstre og bruge vacciner, og hvor restriktionerne samtidigt er mest gennemførte, er krisen større end på noget tidligere tidspunkt.

Her i EU har man lagt sig ud med en af producenterne af vaccine, fordi man kun leverer en fjerdel af det lovede: https://www.lavanguardia.com/vida/20210127/6201908/astrazeneca-planta-comision-europea.html

De tilbedte forskere vil det sikkert godt. Men der er godt nok lang vej alt i alt taget i betragtning.

Min sarkasme i første indlæg skal læses som en slags følelsesmæssigt udbrud af fortvivlelse og panisk forsøg på at finde mening i galskaben. Sagen er, at de fortællinger, som vi sovses ind i med fromme håb og løfter om snarlige bedre tider, er blændværk.

6
27. januar 2021 kl. 15:36

Antallet af mennesker skal ned, og især antallet af overforbrugende vesterlændinge. Det er præcist sådanne typer der kreperer i hopetal

Den slags rammer næsten altid helt skævt. Det går altid mest ud over uskyldige mennesker. (Trumph og Johnson klarede den tilsyneladende fint.)

Det kan mange af de "nye hellige" sikkert genkende, fra den gang de troede at AIDS var Gud der ville udrydde bøsser, men endte med at ramme voldtagne kvinder i afrika særligt hårdt ....

Men ellers har du nok ret i, at vi ikke har set slutningen endnu. Det er bare næsten helt ummuligt for et demokratisk samfund, at være på forkant. Dertil skal der bruges et diktatur.

Men med 7 Mia mennesker, er der jo god chance for at der er nogle kvikke hoveder imellem, der kan finde løsninger, inden naturen gør det :)

5
27. januar 2021 kl. 14:58

Der er ikke uendelige muligheder for mutationer, derfor vil de forholdsvis hurtigt blive mættet. Når mætningen opstår kan virus så mutere tilbage til en tidligere kendt variant, eller til en variant der ikke kan reproducere sig.

2
27. januar 2021 kl. 12:22

Apropos forskere, så læste jeg fornyligt om en undersøgelse der viste, at man er bedre beskyttet mod Covid-19, hvis man har neanderthal-genstumper i sit DNA. Kan desværre ikke huske hvor jeg læste det.

1
27. januar 2021 kl. 12:07

Antallet af registrerede tilfælde af covid-19 på globalt plan har overskredet 100 millioner. Grundlaget for mutationer er massivt til stede, og fokuseringen på enkelte mutationer og forsikringerne om, at forskerne nok skal komme disse udgaver efter, vidner om at man glemmer, hvor lidt disse konstaterede enkelte mutationer betyder i den relevante sammenhæng, der handler om at mutationerne vil komme med statistisk påvist nødvendighed, hvis grundlaget, dvs. antallet af inficerede på globalt plan er til stede.

De mere velstillede dele af verden har lagt beslag på de noget begrænsede mængder af vaccine, der findes. Antallet af inficerede vil ikke falde foreløbigt, og mutationerne vil komme, overanstrenge producenterne af vaccine.

I Manaos, i Brasilien, var der allerede opnået flokimmunitet. 76 % af befolkningen havde antistoffer mod de ældre versioner af covid-19, men med den nye varian inficeres byens befolkning igen, fordi de antistoffer, som folk havde med sig fra den første bølge, ikke virker mod den nye varian.

WHO taler om endemi, og vore politikeres tale om at komme over på den anden side af pandemien er rent ordskvalder, så længe man ikke kan nosse sig sammen til at tage det globale ansvar på sig.

Det globale ansvar er tilsyneladende ikke muligt på den fri verdens betingelser, hvor de lokale politiske interesser til enhver tid vil sætte sig igennem på bekostning af det, der også her er eneste løsning på sigt.

Det er en absurd tid, vi lever i, set ud fra kravet om en højere rationalitet end de latterligt lokale sociale udgaver af rationalitet.

Menneskeheden som sådan ser ikke ud til at kunne agere ud fra de højere former for rationalitet, men da vor succes som art ser ud til at være det eneste, der truer vor succes som art, takket være overforbrug af livsbetingelser og simpel overbefolkning, så er det måske udtryk for en højere form for ikke menneskelig fornuft, der nu ser ud til at sætte sig igennem med coronaen. Antallet af mennesker skal ned, og især antallet af overforbrugende vesterlændinge. Det er præcist sådanne typer der kreperer i hopetal i øjeblikket.https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

https://www.worldometers.info/da/