Nu skal svinene total-overvåges i staldene

Plus10. april 2021 kl. 12:007
Nu skal svinene total-overvåges i staldene
Den danske virksomhed Goodvalley har svinefarme i Polen, Ukraine og Rusland og beskæftiger 2.300 ansatte. Satsningen på stald-IoT handler både om at højne dyrevelfærden og produktiviteten ved at overvåge data om bl.a. vandforbrug, temperatur, CO2 og ammoniak i staldene. Illustration: Piotr Jakubowski.
Den danske svineproducent Goodvalley med milliardomsætning i Polen, Ukraine og Rusland vil ­digitalisere hele produktionskæden fra svinestald til køledisk. Målet er at bekæmpe ­sygdomme og øge produktiviteten.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvor meget foder og vand spiser og drikker grisene i svinestalden? Er der en sammenhæng mellem sygdom blandt svinene og vejret udenfor?

Det er nogle af de spørgsmål, som den danske svineproducent Goodvalley forventer at kunne besvare med en nyudviklet IoT-platform, der lader svineproducenten opsamle, samkøre og analysere store mængder data fra stalde, udstyr og svin.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
13. april 2021 kl. 15:01

Ja, intet under at Danmarks miljø, dyreliv og biodiversitet iøvrigt, ødelægges af dansk landbrug og svineproduktion - og at luften forpestes af gyllestank. Desværre er politikerne her åbenbart tonedøve - og når det gælder dyrevelfærd, meget umoralske.

5
12. april 2021 kl. 09:12

Selvom vores stalde ikke er i Danmark har vi pålagt os selv at staldene skal leve op til danske arealkrav, som er skrappere end øvrige eu-arealkrav. I gyltestalden, farrestalden og slagtesvinestalden går vi længere end danske arealkrav.

Som jeg forstår det lever danske stalde op til minimumskrav det britiske marked kræver i forb.m. import. Generelt er der en uklædelig trængsel omkring minimumskrav.

Mener i øvrigt at forbruger flertallet har hævet barren for hvornår behandling af landbrugsdyr nærmer sig mishandling. Modargumentet at forbrugerne ikke vil betale mere er både absurd og naivt. Det modbevises i øvrigt til stadighed af en stadig stigende omsætning af økologiske produkter.

Såfremt økologiske produkter af en eller anden grund markedsføres til samme priser som konventionelle ville konventionelt landbrug ende som en niche.

Jo mere naturnær (læs friland) opstaldning af svin des færre har de af potentielle zoonose virus og behovet for antibiotika mindskes også væsentligt. Det kan kun gå for langsomt.

4
12. april 2021 kl. 07:41

Bare man kunne bruge det system til at øremærke Politikere og DJØF'ere. Så man kan overvåge om de arbejder effektivt. ;)

3
11. april 2021 kl. 21:48

Til Aske Hansen Tak for dit svar - men at Goodvalley overholder danske- og EUkrav, måske så godt og vel, er desværre langt fra nok til at man kan tale om dyrevelfærd. Så min tvivl med hensyn til dyrevelfærden er vist meget velbegrundet. Du kan se nærmere begrundelse her: https://1drv.ms/b/s!Anrwk479J5_bgm6TCKK_G1AmK8mJ?e=9MfRV7

2
11. april 2021 kl. 19:21

Hej Hilbert Larsen. Jeg er bygningsingeniør hos Goodvalley.

Selvom vores stalde ikke er i Danmark har vi pålagt os selv at staldene skal leve op til danske arealkrav, som er skrappere end øvrige eu-arealkrav. I gyltestalden, farrestalden og slagtesvinestalden går vi længere end danske arealkrav.

Dertil har vi pålagt os selv en række bygningsmæssige fordyrende initiativer for at sikre RWA = Raised without antibiotics.

Goodvalley har stalde i Polen og lande undenfor EU, vores grise har væsenligt bedre forhold end på nabogårdene heromkring :)

Goodvalley er rigtig langt med sporbarhed; der en QR kode på pakken med færdigvare som du kan scanne og få indblik i rejsen.

Din tvivl er ganske ubegrundet og uunderbygget, må jeg invitere dig ud? :)

1
11. april 2021 kl. 15:29

Gad vide om de grise har mere plads end i DK? - hvor de har så lidt plads, at de er nødt til at gøde (skide mv.) på hinanden, da de ikke alle har plads til at ligge ned samtidig. Må jeg tillade mig at tvivle. Så dyrevelfærd - min bare.