Nu skal der styr på batterianlæggene
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nu skal der styr på batterianlæggene

Nu skal der styr på kravene til små og store batterianlæg i elforsyningen.

Derfor sender Energinet.dk en ny teknisk forskrift for batterianlæg i høring, skriver selskabet på sin hjemmeside.

Forskriften skal fastsætte krav til og rammer for, hvordan batterianlæg skal tilsluttes det kollektive elnet.

Læs også: Danskerne har fået smag for private batterilagre

Der findes allerede tekniske forskrifter for produktionsanlæg og forbrugsinstallationer, men endnu ikke for batterianlæg, der skiftevis lagrer strøm og dermed er forbrugere - for i det næste øjeblik at sende strøm ud på nettet og agere elproducent.

»Batterier kommer til at fylde mere i elsystemet, og der er brug for, at det sker sikkert, og at batterierne kan spille sammen med det øvrige elsystem. Derfor forsøger vi med en ny teknisk forskrift at være på forkant med den udvikling, som vi forventer, vil tage fart, « siger Anders Pallesen Jensen i meddelelsen på hjemmesiden.

Læs også: Salget af batterilagre stiger voldsomt i USA

En arbejdsgruppe med repræsentanter fra flere grene af elbranchen har i et år forberedt den tekniske forskrift med regler og krav til batterianlæg.

Mange af kravene er dog de samme, som stilles ved tilslutning af vindmøller og solcelleanlæg til elnettet.

Høringen af de nye forskrifter - som kan findes her - løber frem til 14. marts 2017.

Læs også: Små batterianlæg vil tilplastre danske tage med solceller

På hjemmesiden skriver Energinet.dk også, at man opfatter den tekniske forskrift for batterianlæg som første skridt mod en bredere teknisk forskrift om energilagring.

Forventningen er nemlig, at også andre lagringsteknologier end batterier vil blive en større og større del af elsystemet, hvilket naturligvis skal håndteres i en samlet teknisk forskrift.

Der skal naturligvis være styr på tingene, men små anlæg der aldrig levere el tilbage til nettet, og kun lader fra f.eks. solceller bør der ikke være specielle krav til. ellers kommer opladelige enheder som en mobil telefon vel også ind under reglerne

  • 10
  • 1

Efter definitionen gælder kravene også anlæg, der kun oplader batterier fra nettet

Se linje 405:

  • optage energi fra det kollektive elforsyningsnet og, på et givet tidspunkt, levere elektrisk energi tilbage internt i installationen, dvs. ikke levere det tilbage i nettilslutningspunktet

Lidt senere står der også

Definitionen batterianlæg dækker både over permanent og temporært tilsluttede batterianlæg, herunder fx V2G elbillader.

Men når også temporært tilsluttede anlæg, der ikke leverer energi tilbage til anlægget, er omfattet, gælder det også for rene G2V elbilladere.

  • 3
  • 1

Jeg kan godt se at der er brug for sikringer af forskellig art, når batteriet kobles til en boligs interne forsyning, for det har stadig fat i nettet udefra. Batterier er anderledes end solceller, da de vil kunne levere og optage ret store effekter, hvor en solcelle naturligt er begrænset i leveret effekt og ikke optager effekt.

På den anden side så vil installationens sikringer vel yde den nødvendige beskyttelse, for både levering og optag. Det kan virke som om energinet vil beskytte sig imod en udhuling af timekravet, hvis forbrugerne installerer lagre.
Hvordan styres op og afladning af Teslas powerwall?

  • 3
  • 2