Nu skal stemmen have sin egen model
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nu skal stemmen have sin egen model

Bedre taleproteser og talemaskiner er noget af det, som professor Sven Ternström fra Kungliga Tekniske Högskolan (KTH) i Stockholm forventer vil blive et resultat af et stort europæisk projekt, der skal udvikle en komplet model for menneskets stemme.

Projektet Eunison omfatter en række forskningsinstitutioner i Sverige, Frankrig, Tyskland og Spanien.

Tale er en kompleks vekselvirkning mellem laminar og turbulente luftstrømninger, der påvirkes af vibrerende og formbare elastiske materialer, og som omfatter resonansbølger i fleksible kanaler.

Hidtil har forskere studeret disse enkelte problemer adskilt fra hinanden - ofte med brug af meget grove metoder.

I det nye projekt vil forskerne benytte supercomputere til at udvikle en ny model, der omfatter alle delelementer og gøre brug af mekaniske modeller i plast til at tjekke, at modellerne er korrekte. På projektets website forklarer forskeren, at målet er at udvikle en stemmesimulator, der med den rette styring og anvendelse af passende computerkraft kan tale på alle sprog eller synge i enhver stil.

Sven Ternstrom forklarer, at forskerne desuden er interesserede i at finde ud af, hvor meget modellerne kan forenkles, uden at det går ud over stemmelyden.

»Den komplette model af den menneskelige stemme vil ligne en marionetdukke, hvor forskeren trækker i én eller flere tråde og derefter observerer, hvad der sker,« forklarer han i en pressemeddelelse fra KTH.

Stemmemodellen skal kunne styres over internettet, så forskere overalt i verden kan indtaste data og modtage en visualisering via internettet.

Emner : Fysik
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten