Nu skal skibe rapportere forbrug af brændstof

Fra 2018 skal alle skibe overvåge og oplyse deres brændstofforbrug til officielle myndigheder. Det er der banet vej for, efter at the Marine Environment Protection Committee (MPEC), som er en del af det den internationale maritime organisation IMO, har godkendt de kommende krav. Sådan skriver IMO i en pressemeddelelse.

Derfor skal komiteen MEPC til deres 70. samling i oktober endeligt stemme om, hvorvidt kravene bør implementeres. Hvis det vedtages, skal skibe indrapportere deres brændselsforbrug fra 2018.

Planen får ros IMO’s egen generalsekretær Kitack Lim.

»Den enstemmige aftale om at arbejde videre med et obligatorisk system for dataindsamling af skibenes brændstofforbrug er et vigtigt skridt. Det vil give et solidt grundlag for at overveje - bevæbnet med oplysninger - om der kan være behov for yderligere foranstaltninger i fremtiden for at mindske drivhusgasemissioner fra skibsfarten,« udtaler generalsekretær Kitack Lim i en pressemeddelelse fra IMO.

Første af flere trin

Den obligatoriske dataindsamling er første del af en tretrinsraket, hvor den samlede data skal ligge til grund for en objektiv debat i MPEC, som afgør, hvorvidt ekstra tiltag til at reducere udledningen af drivhusgasser og optimere energieffektiviteten er nødvendige.

Skibe rapporterer de samlede mængder data over brugt brændsel til deres tilhørsland – flag state – hvorefter den pågældende nation udsteder en erklæring til skibet for at have overholdt de obligatoriske krav.

Læs også: Tre-i-en-miljøfilter til skibe testet med succes

De aggregerede data for alle skibe sejlende under eksempelvis det danske flag skal derefter indsendes til IMO’s globale database. Og hvert år sender IMO en opsamlingsrapport over brændstofforbruget på verdens skibe til komiteen MEPC. De individuelle skibes brændstofforbrug vil imidlertid være anonymiseret, skriver IMO.

Under det nye system skal skibe, som vejer mere end 5.000 ton bruttotonnage, indsamle forbrugsdata for alle typer brændstof, de benytter.

IMO roser sig selv for bindende krav i energieffektivitet

IMO siger i deres pressemeddelelse, at organisationen er den eneste på verdensplan, som har implementeret legalt bindende energieffektivitetskrav.

Læs også: Stort potentiale i dansk partikelfilter til søs

Det bindende krav betyder, at alle skibe bygget i 2025 eller derefter skal være 30 pct. mere energieffektive sammenlignet med skibe produceret i 2013.

Til den 69. samling i MEPC fra 18.-22. april godkendte organisationen udkastet til ændringer for afrapportering af brændselsforbrug for skibsfart.

Emner : Skibe
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvis man ser hvor meget de 15 største container skibe forurener, så er det også på tide der bliver lukket ned for det svineri.

 • 0
 • 0

Det der betyder noget i den henseende er ikke hvor meget det enkelte skib bruger, men hvor meget det bruger pr transporteret container/ton last

I det regnskab vil jeg tro at de store skibe falder betydeligt bedre ud i forhold til de mindre.

 • 0
 • 0

Fra 2018 skal alle skibe overvåge og oplyse deres brændstofforbrug til officielle myndigheder

Jeg brugte 20 liter diesel på sejlbåden sidste år og bruger vel omkring 50-100 liter benzin i fiskejollen om året.

Hvor mon jeg som lystsejler skal indberette mit forbrug henne?

Eller gælder reglerne kun for skibe af en bestemt størrelse? Det håber jeg :)

 • 0
 • 0

Det er simpelthen utroligt ! Der indrapporteres bunkersforbrug og beholdning i et væk for at servicere hærene af jakkesæt - er der virkelig nogen på denne planet der mener sig forbigået ??

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten