Nu skal routere tale sammen på tværs af leverandører

21. maj 2018 kl. 12:003
Nu skal routere tale sammen på tværs af leverandører
Illustration: casezy / Bigstock.
Ny international standard fra Wifi Alliance gør det muligt at forbinde routere fra forskellige producenter i et samlet mesh-netværk i dit hjem eller arbejdsplads.
Artiklen er ældre end 30 dage

De seneste år er det blevet mere og mere populært at bruge såkaldte mesh-routere til at skabe et hurtigt og stabilt internet i hjemmet eller på kontoret.

Et mesh-netværk samler ét WiFi-signal over flere routere. Kun én router er forbundet til internettet, og de andre fungerer som satellit-enheder.

Satellit-enhederne er forbundet, så du oplever den samme båndbredde, hvad end du står ved siden af den internetforbundne router eller i den anden ende af huset ved en af satellit-enhederne.

En af de helt store begrænsninger ved mesh-routere har indtil i dag været, at man har skulle bruge routere fra samme producent for at kunne etablere en forbindelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men nu har Wifi Alliance, der udvikler wifi-standarden, netop lanceret en ny Easy Mesh-standard, som producenter kan bruge til at få deres udstyr til at tale sammen med konkurrenternes.

»Vi arbejder intenst på at løfte WiFi-oplevelsen i vores produkter, og der er én ting, der er sikkert – mange små WiFi-satellitter er bedre end én stor til at sikre danskerne en optimal WiFi-forbindelse i hjemmet. Så ja, vi tror på, at mesh er fremtidens teknologi, som vil gøre vores bredbånds- og tv-produkter endnu stærkere,« siger Jacob Mortensen, tv- og bredbåndsdirektør i Yousee til Ingeniøren.

Illustration: Wi-Fi Alliance.

Et wifi-mesh-netværk adskiller sig fra de mere traditionelle extendere, hvor man forstærker signalet ved at koble extenderen til dén router der er sat til modemmet og udvide signalet fremad. Hvor en WiFi extender kun snakker sammen med den ene router, taler alle mesh-routerne sammen og giver et mere stabilt og kraftfuldt signal.

Yousee: Vi har sukket efter internationale standarder

I Danmark er Yousee blandt de teleselskaber der levererer rigtigt mange routere til danske hjem. Her har man set frem til Easy Mesh i et stykke tid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har i et godt stykke tid efterspurgt en standardisering for WiFi Mesh-løsninger, så vi hilser EasyMesh velkommen. Den nye standard vil skabe en platform for os til at designe Mesh-løsninger, som kan tilpasses den enkelte kundes særlige behov. Alle hjem er indrettet forskelligt, og behovet for WiFi er individuelt i forhold til, hvor mange personer, der bor der, og hvor mange smartphones, computere og tv-bokse, der skal køre trådløst i hjemmet – og på toppen kommer den nye bølge af IOT-enheder. Så ingen tvivl om, at vi er begejstrede for denne her mulighed for at designe løsninger, hvor vi kan blande udstyr fra forskellige leverandører og dermed tilfredsstille den enkelte kundes behov for super WiFi-dækning både indendørs, i haven og så videre,« siger Jacob Mortensen.

Jacob Mortensen, tv- og bredbåndsdirektør i Yousee tror at mesh-løsninger til Wi-Fi i hjemmet vil vokse de kommende år. Illustration: Yousee.

Læs også: Nu er det nemmere at få mobilsignalet rundt i store bygninger

Hos Yousee håber man, at den nye standard fremadrettet vil presse hardwareproducenternes routere ned i pris.

»I fremtidens WiFI Mesh-hjemmenetværk ønsker vi, at routeren er en integreret del af Mesh-løsningen. Det er centralt for os, at alle vores routere på alle teknologier understøtter Mesh på sigt. Vi forventer, at den nye standard vil skærpe konkurrencen blandt routerleverandørerne, og det giver os flere muligheder for at udvikle de helt rigtige bredbåndprodukter med optimal WiFi-hjemmenetværk til vores kunder, « siger Jacob Mortensen.

Læs også: EU klar til at finansiere gratis wifi i 1.000 europæiske kommuner

Routerproducenter er tavse

Lykken er dog ikke gjort for Yousee og slutbrugere bare for Wifi Alliance står klar med en teknisk standard.

Router-leverandørerne er nemlig ikke forpligtede til at integrere Easy Mesh-standarden i deres routere og Wi-Fi Alliance har endnu ikke en eneste router-leverandør, der bakker op om den nye standard. Til gengæld klapper både teleselskaber og chipproducenter i hænderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Tilgængeligheden af Wi-FI Easy Mesh-certifikater vil få markedet for multi-access løsninger til at vokse, fordi man får multi-leverandør interoperabilitet og et fælles sæt af regler. Det har også været hjørnestenen i Wi-Fi’ens succes. Broadcom har kombineret vores Wi-Fi silicium-platforme med Wi-Fi Easy Mesh certificeret software for at skabe Broadcom SmartMesh-produktserien. Det betyder at producenter kan accelerere deres time to market for standardprodukter med multible accesspoints,« siger Manny Patel, Senior Director of Marketing, Wireless Connectivity, Broadcom

Læs også: Ny wifi-standard gør trådløs virtual reality muligt

Den nye Easy Mesh-standard kommer dog ikke til at regulere alle elementer af netværksforbindelsen. Det er fortsat op til hver enkelt producent hvordan de sender signaler prioriterer transmissionerne, og flytter enheder fra en node til en anden.

Læs også: Smart city: Kommuner snubler i datakaos

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
22. maj 2018 kl. 08:58

Men dejligt at hør at der måske er forbedringer på vej - det har sandelig også taget lang tid, og an kan spørge sig om der sker noget reelt. De store spillere har gerne villet lave specialaftaler, der tilgodeser egne interesser og ikke forbrugernes.

2
22. maj 2018 kl. 07:36

Mine forældre går faktisk væk fra Yousee's internetforbindelse for at kunne bruge mesh wifi.

1
21. maj 2018 kl. 18:22

Der burde komme hurtigere krav om standarder så forbrugerne ikke skal rode rundt og være genier til at få det hele til at fungere sammen.

Online elektronik bør have højere standarder for firewalls, det er for nemt at få adgang til hele netværket fordi en enkelt dims ikke er beskyttet!