Nu skal RFID mærkes i alt fra tøj til barberblade

31. juli 2014 kl. 11:284
En ny EU-aftale betyder, at forbrugerne skal have klar besked om, hvilke produkter der indeholder radiochip.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fremover skal der skiltes tydeligt ved brugen af RFID - de udbredte radiochip, der bliver anvendt i alt fra adgangskort til tyverisikring af diverse produkter.

Det er et af resultaterne af en aftale, som EU-landene har indgået om et sæt nye standarder, der skal hjælpe RFID-brugere til at leve op til EU's regler for databeskyttelse og til EU-Kommissionens anbefalinger om RFID fra 2009. Derudover er der også indgået en aftale om en proces for at vurdere konsekvenserne for beskyttelsen af personoplysninger og privatlivets fred.

De praktiske konsekvenser af aftalen omfatter ifølge en pressemeddelelse fra EU-Kommissionen blandt andet, at folk, der anvender pas, køber tøj eller varer i supermarkedet med RFID-tags, fremover tydeligt vil blive gjort opmærksomme på, at chipsene er til stede takket være RFID-skiltet, som ses til højre her i artiklen.

Kommissionen fremhæver, at handlende fremover kan benytte RFID til at forbedre lagerstyring og forhindre tyveri vel vidende, at de respekterer de nuværende databeskyttelsesregler i EU.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Næstformand for kommissionen Neelie Kroes siger ifølge meddelelsen:

»Smart tags er i dag en del af hverdagen. De simplificerer systemer og booster vores økonomi. Men det er vigtigt at have standarder på plads, som skal sikre, at disse fordele ikke kommer til at gå ud over databeskyttelse og personlig datasikkerhed.«

Ifølge meddelelsen forventes det, at det globale marked for RFID-applikationer vil vokse til 9,2 milliarder dollars i 2014.

Aftalen lægger desuden op til, at virksomheder eller offentlige myndigheder, der anvender smart chips, bør:

  • Give forbrugere simple informationer, så de forstår, hvordan deres personlige data bliver brugt, typen af data, der bliver indsamlet (f.eks. navn, adresse, fødselsdato, når de registrerer sig i forbindelse med et rejsekort).

  • Indføre klar mærkning, som identificerer enheden, der‘læser’ information på smart chips, samt sørge for kontaktpunkter, hvor borgerne kan hente yderligere information.

  • Foretage en vurdering af konsekvenserne for beskyttelsen af personoplysninger og privatlivets fred, inden de indfører radiobrikker. Disse vurderinger, der skal gennemgås af de nationale databeskyttelsesmyndigheder, bør sikre, at personoplysninger beskyttes på tilfredsstillende vis.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
4. august 2014 kl. 10:18

Meget back to basics løsning. Men jeg foretrækker nu løbeuret til at tracke mit løb, og telefonen fordi jeg skal kunne ringe efter hjælp (som da jeg forstuvede anklen eller kom forbi en ældre herre der var styrtet på cykel). Facebook bruger jeg ikke mere, det er aktivt fravalgt. Men det kunne være interessant om man på blodprøver taget før og efter et løb kunne måle en forskel i "gift" indhold, men så hurtigt optages det vel heller ikke. Jeg undgår iøvrigt gerne at løbe når de sprøjter.

Men jeg geocacher også og her registrere man jo selv af egen fri vilje hvor man har været, hver gang man finder en skat (cache). Det er også meget i naturen! Her benyttes også NFC, stregkoder og hvad der nu ellers er af teknologier der kan lede dig på vej!

Hvis man ikke vil logges må man komme telefonen i sit køleskab, skifte dankortet ud med kontanter og folde sig en sølvpapirshat

3
2. august 2014 kl. 05:41

Jeg foreslår en dejlig løbetur (uden mobil og GPS ur) ude på landet...

Når du bliver fundet i grøftekanten, og de ved din obduktion begynder at se på hvilke pesticider du har indtaget, dels gennem mad og gennem lungerne, vil man måske kunne lave et mønster af din løberute... hvis du da ikke har blæret dig med det på facebook.

Man vil kunne se på ændret strømforbrug hvornår du gik hjemmefra. Og det glas vand du drak da du kom hjem afsløres på vandmåleren, samt den tissetår du tog inden du løb.

2
1. august 2014 kl. 19:16

Sammen med nogle tusinde andre skal jeg i den kommende uge springe rundt i den smukke smukke bøgeskov. Her vil Walter styre tropperne (indgang, bus og mulighed for betaling) med NFC armbånd.

Jeg ser absolut ingen problemer i dette, men burde jeg bære et mærke der indikere at min færden kan logges? Måske nogen vil forære mig en t-shirt (gerne flere) med et pictogram på der forklare sagen!

Det rager mig en papand om Smukfest bruger data til at gætte hvor jeg er, se hvad jeg drikker og spiser eller om jeg bruger deres busser. Det kan jo også være at de scanner ved indgangen til toilettet (ved de så hvor længe jeg sidder)!!!! ;-)

Hvis det kunne hjælp festivallen så gik jeg gerne med en GPS for deres skyld.

Når det så kommer til vare.... ja jeg er faktisk lidt lige glad, hvad du køber kan allerede i dag registreres sammen med dit dankort eller endnu lettere kunde kort, så hvad er faren ved RFID? For 10.000 kr. kan man jo tilsyneladende allerede købe sig til dankort oplysninger. Og mon ikke NSA allerede har snablen nede i COOPs kort database! ;-)

Lev som om at der altid er nogen der ved hvad du laver. Privatlivets fred er det der er tilbage når alt din elektronik er slukket. Og du er langt langt uden for lands lov og ret. Jeg foreslår en dejlig løbetur (uden mobil og GPS ur) ude på landet.

Mvh Jesper

1
1. august 2014 kl. 17:25

"Aftalen lægger desuden op til, at virksomheder eller offentlige myndigheder, der anvender smart chips, bør:"

"lægger op til" = glem alt om det.

"bør", mør, nør, pør = nul forpligtelse, gør som I vil.

Hvor er det usselt!

Vi mennesker har brug for information om, hvorledes vi destruerer RFID radiochips i vore egendele.