Nu skal Harboøre Tange renses med kaustisk soda

Fra sin placering ved Høfde 42 på Harboøre Tange har 160 ton af det ekstremt giftige sprøjtemiddel parathion længe udgjort en latent trussel mod Vesterhavet.

Nu skal et treårigt pilotprojekt finde den bedste metode til at fjerne en af Danmarkshistoriens største forureninger.

Mellem 1953 og 1962 deponerede Cheminova, der ejes af Aarhus Universitet, spildevand og fast affald i klitterne ved Harboøre Tange.

Affaldet indeholdet store mængder kemikalier, bl.a. pesticiderne parathion og methylparathion.

Og selv om parathion i mange år har været forbudt, og kemikaliedepotet flere gange blev renset op i 1970'erne, befinder 160 ton parathion sig stadig ud for kystsikringspunktet Høfde 42.

Nu har Region Midtjylland valgt et hold bestående af Cowi, Rambøll, Kogsgaard Miljø, Aalborg Universitet og amerikanske GeoSyntec til at gennemføre pilotprojektet, der skal afgøre, hvordan Cheminovas forurening kan fjernes.

I Rambøll forklarer fagchef Torben Højbjerg Jørgensen:

»I både 1971 og 1981 blev dele af kemikaliedepotet gravet bort. Og i 2006 blev en kæmpe spuns, dvs. en 600 meter lang jernvæg, banket 14 meter ned for at forhindre forureningen under grundvandsspejlet i at sive ud i Vesterhavet. Men spunsen virker måske kun i omkring 15 år. Derfor skal vi finde en løsning til at rense forureningen bort.«

Holdet trækker på dets erfaring fra oprensningen af en lige så stor og kompliceret forurening i Kærgaard Plantage ved Varde.

Hensigten er, med kaustisk soda, også benævnt natriumhydroxid, at omdanne kemikalierne, der er bundet i sandet 10 meter under jordens overflade, til mere vandopløselige og mindre giftige stoffer, som bagefter kan pumpes op med grundvandet og renses i et rensningsanlæg.

På det 22.000 kvadratmeter store forurenede område etablerer de tre testsites på hver 100 kvadratmeter, for at finde frem til den metode, der mest effektivt kan få natriumhydroxiden til at reagere med de forskellige kemikalier, der skal renses op.

De tre metoder, der skal testes, er: Recirkulation af grundvand, tilsætning af overfladeaktive stoffer (surfactants) og forsøg med akustiske vibrationer.

Pilotprojektet løber frem til december 2013. Da skal rådgiverholdet byde på løsning og budget for fuldskalaoprensningen, som ventes at koste i omegnen af 50 mio. kroner og tage mere end fem år.

Til gengæld kan metoden måske bruges på andre forurenede områder rundt om i verden.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvad med at rense det ved hjælp af hydrolyse (eller hvad det nu heder). MEN oven på sandet og i meget få gange den kontation, som det har nu? Simpelt hen ved, at støbe noget betong og lade det få luft. Der er ikke andet end en bulldozer og betongmixer der skal anvendes.

Ingeniøren (tror jeg nok) har bragt en artikkel om dette. Ellers se på TV-programmerne.

Jens Lindhard

 • 0
 • 0

Det er simpelt hen en skamplet på dette lands miljøpolitik at disse store giftmængder stadigvæk truer Nordsøren. Så når der nu er fundet en brugbar løsnig. LAD OS SÅ KOMME I GANG. Men glem ikke collstrup grundene. Boe Jørgensen

 • 0
 • 0

I kemien anvendes ordet hydrolyse ofte for reaktioner med vand. Natriumhydroxid eller NaOH(s) er natriumsaltet af den meget svage syrer vand. Når syren (vand) er meget svag bliver den korresponderende base meget stærk.

Vands molaritet (opløseligheden af vand i vand eller stofmængden i en liter vand) er meget stor over 55 mol/l og da NaOH(s) er letopløseligt i vand bliver pH meget høj.

NaOH skader ikke det store vandmiljø i sig selv tværtimod lider det store vandmiljø af forsurring og NaOH vil virke neutraliserende.

Og denne tekst er ikke en anprisning af kemikaliet NaOH, det er nemlig ulovligt ifølge miljølovgivningen.

Venlig hilsen Peter Vind Hansen

 • 0
 • 0

Siden hvornår er afløbsrens blevet ulovligt Peter Vind Hansen???

Du har måske ikke udtrykt dig klart.

I hvilke forbindelser og tiltag mener du NaOH er ulovligt ifølge miljølovgivningen.

For ifald du taler sandt har mejerier og bryggerier sam alle der der producerer fødevarer ved at transportere det i et rørsystem et problem.

Og alle sæbefabrikanter ville gå fallit meget hurtigt.

NaOH sælges som kaustisk soda og ætsnatron hos bla andet Matas

 • 0
 • 0

Det er ikke kemikaliet NaOH der er ulovligt.

Men det er ulovligt at anprise et kemikalie, selv om kemikaliet faktisk er miljøvenligt.

Venlig hilsen Peter Vind Hansen

 • 0
 • 0

Jeg tror ikke for at fornærme dig at du har fået en beskrivelse galt i halsen og mener at miljølovgivningen siger det modsatte af hvad den gør.

Alle kosmetiske produkter er sammensat af kemiske stoffer, og det er derfor urigtigt at anprise et produkt som værende ”uden kemikalier”.

http://www.mst.dk/Virksomhed_og_myndighed/...

Anprisning og varestandarder

I henhold til Fødevarelovens[9] 19 om vildledning og bestemmelser i kologiforordningen[10] er det vildledning, sfremt fødevarer med indhold af chlormequat eller mepiquat bliver anprist som vrende fri for strforkorter e. lign., eller markedsfrt som kologiske produkter.

http://www.foedevarestyrelsen.dk/fdir/Pub/...

Fødevarestyrelsen mener sikkert "økologiske produkter" :o)

Begge steder er det ikke tilladt at vildlede ved at påstå at der ikke er kemikalier i produktet.

Så jeg kan ikke se sammenhængen med anvendelsen af NaOH skulle have noget med anprisning af kemikaliefrihed at gøre

 • 0
 • 0

Jeg har altid studset over at i den pejse som min kommune hustandsomdeler om miljø-affald står der faktisk at jeg ikke må hælde afløbsrens i afløbet !!

 • 0
 • 0

Det kan være at der har været en møbelafsyringsvirksomhed der under dække af at NaOH jo bare er afløbsrens har hældt tonsvis af NaOH i kloakken. Når man anvender afløbsrens som det bør, til at rense afløb, er det for det meste for at fjerne fedtrester der er støknet i vandlåse. Fedtet vil blive til sæbe ved at komme i forbindelse med NaOH og sæbe er næppe forbudt at komme i afløb :o)

Så jeg tror at der menes, at hvis man har kemikalierester stående, så er det ikke tilladt bare at hælde dem ufortyndet i kloakken.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten