Nu skal færdselsloven ændres, så dine pakker kan leveres af en robot

30. juni 2020 kl. 14:537
Nu skal færdselsloven ændres, så dine pakker kan leveres af en robot
Illustration: Starship Technologies.
Selvkørende køretøjer er på vej og kan være på fortovene fra 1. januar 2021. Hos DI Transport glæder man sig over, at der nu tages hul på teknologien i Danmark.
Artiklen er ældre end 30 dage

Nyt udkast til ændring af færdselsloven vil i fremtiden give tilladelser til forsøg med små selvkørende køretøjer på stier og fortove. Det kan være en lille transportrobot, der kører medicin ud til fru. Nielsen eller en selvkørende fejemaskine, som rydder sne foran hr. Hansens rækkehus. Og i stedet for en stor varevogn fra nemlig.com, der drøner ned af en villavej, så vil et lille elektrisk køretøj kunne overtage den sidste del af ruten, også kaldet “last-mile”-levering.

Ifølge udkastet, er det interesse fra erhvervslivet og forskningsmiljøet, som nu får regeringen til at understøtte udviklingen.

Hos brancheorganisationen DI Transport glæder branchdirektør Michael Svane sig over, at der nu kommer gang i udviklingen:

»Det er vigtigt, at vi har en lovgivning, som tillader nye mobilitetsformer og derfor er det godt at vi nu får de nødvendige regler på plads,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hele affæren omkring elektriske løbehjul er et godt eksempel på, at der er brug for sådan en regulering, mener Michael Svane. Her opstod et stridsspørgsmål mellem kommunen, politikere, borgere og udlejere af løbehjul, netop fordi der manglede klare rammer:

»Derfor er det vigtigt, vi sikrer samspillet mellem dem, der opholder sig på fortovet og samtidig sikre os, at teknologiudviklingen ikke går uden om Danmark,« siger han.

Kun seks km/t

I Færdselsloven står der specifikt, at et køretøj defineres som en “indretning på hjul, bælter, valser, meder eller andet, som er indrettet til kørsel på vej, og som ikke løber på skinner”. Dermed er droner ikke omfattet af udkastet. Der må heller ikke være tale om persontransport, så egentlige selvkørende biler eller taxaservice er også udelukket.

Derudover vil der være en del restriktioner på køretøjerne. For eksempel vil det ikke være tilladt at køre over 6 km/t, og der skal altid være kontakt til en person, som kan overtage styringen, hvis robotten selv gøre opmærksom på det, eller hvis personen vurderer, at der er behov for det. Der vil med andre ord, være brug for en person, som er parat til at fjernstyre for eksempel en robot, som er ved at gøre noget, som kan være til fare for andre trafikanter, eller bare ikke vil flytte sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er flere årsager til, at der er brug for en lovændring. Først og fremmest vil den type selvkørende køretøjer ikke passe ind i nogen af de eksisterende kategorier for køretøjer, som er omfattet af færdselsloven. Oven i det kommer så hele pointen med, at den skal være selvkørende og derfor ikke har en fører, som konstant har det fulde ansvar for køretøjet.

Det forudsættes også i lovudkastet, at sådan et selvkørende køretøj på vej ned af fortovet skal drives frem uden lokal emission - hvilket i praksis vil betyde, at det bliver elektrisk.

Lovforslaget er netop sendt i høring, og hvis det bliver vedtaget, vil de første forsøg kunne gå i gang 1. januar 2021.

Korrektion: Transportministeriet har efterfølgende gjort opmærksom på, at foreslaget til ændringen af færdselsloven skal gælde på områder som kun " i begrænset omfang anvendes til almindelig færdsel". Det vil i denne fortolkning for eksempel betyde lukkede stisystemer og parkeringspladser, og altså ikke befærdende fortove i bykerner.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
1. juli 2020 kl. 12:29

På et tidspunkt bliver vi så ugidelige, at vi bare kan sidde i en stol, se skærmunderholdning

Det har du jo allerede mulighed for; bistandshjælp, fængsel, folkepension, men de fleste søger mod toppen af Maslow's pyramide, og jo mere vi kan øge produktiviteten, jo flere kan nå toppen.

Økonmisk vækst på 2% pr år, over 80 år, bliver til 480%, med andre ord vil bistandshjælpen i år 2100 være på omkring 50000 kr, målt i 2020 købekraft. En ingeniør vil stige til 200000+ kr.

Et Post-Scarcity Society er en god ting, men det kræver en borgerløn.

6
1. juli 2020 kl. 11:35

Man kigger lige ind i Pixars WALL-E film fra 2008. På et tidspunkt bliver vi så ugidelige, at vi bare kan sidde i en stol, se skærmunderholdning (!) med filmrobotter, vente på at få mad, lavet af en robot og bragt af en robot.

Til sidst er vi robotten selv. Uselvstændige væsner, der bare venter på næste fix. Vh En stolt maskinstormer.

5
1. juli 2020 kl. 08:50

Iøvrigt tankevækkende at Ingeniøre udvikler sådanne køretøjer og gør folk arbejdesløse i den anden ende af samfundet. Hvad skal folk dog leve af når vi automatisere alt fra madlavning til pakke udbringing osv osv.

Det har ingenører til alle tider gjort. Hver gang man laver en ny maskine, forbedre en eksisterende eller gør en metode bedre, er der potentielt nogen der bliver arbejdsløse. Til gengæld kan de så varetage andre jobs, hvis regeringen ellers kan sørge for at virksomhederne ikke gemmer deres penge i skattely. Tag bare bødkerene, hjulmagere, skomagere, typograferne, syersker osv.

4
1. juli 2020 kl. 02:09

Det kræver lidt at røve dem, da de har kameraer i alle retninger, og kalder på hjælp øjeblikkeligt.

Jeg kan høre du er en rigtig maskinstormer, skal vi også smadre landmændenes traktorer? der er jo en masse arbejdspladser gemt i at så og høste med håndkraft.

6 kmt er ok bare den er på fortovet. vi er stadig bange for at tillade selvkørende biler, men fodgængere kan nærmest ikke gå galt. Men ja, skal den ud på vejen skal den først bestå en køreprøve og det indebærer rigtige hastigheder.

Ansvarsmæssigt må aben ligge hos ejeren; det svarer vel til at lukke hunden ud.

3
30. juni 2020 kl. 21:25

Der vil ikke gå længe før end disse robotter vil blive udsat for røveri.. Lets face it slå på den med eks et jernstang og tag varen som transporteres ud til kunden... tja. Yderligere så er 6kmt eller 20 for den sags skyld bare ikke ret meget.. det vil sænke trafikken. Og de robotter er heller ikke ret store hvilket bliver et irritations moment i trafikken hvor end de kommer både for gående/cyklende og billist.

Yderligere nej tak, ser jeg en robot eller drone på min grund så bliver de aflivet med øksen, og jeg kan ikke afvise jeg bevist bakker hen over lortet hvis den køre forbi ude på vejen.. :-)

Iøvrigt tankevækkende at Ingeniøre udvikler sådanne køretøjer og gør folk arbejdesløse i den anden ende af samfundet. Hvad skal folk dog leve af når vi automatisere alt fra madlavning til pakke udbringing osv osv.

2
30. juni 2020 kl. 20:50

Bare de ikke skal bippe hele tiden som en lastvogn der bakker. Hvis sådan en fiser rundt og bipper uden grund, kunne jeg godt få lyst til at stoppe den lidt voldsomt. Det mildeste ville nok være at venden på ryggen som en skildpadde.

1
30. juni 2020 kl. 18:22

Måske er det en god ting. Det bliver da sjovt at se dem køre rundt. Men jeg tror at de vil blive udsat for hærværk lynhurtigt.
Jeg så en anden nyhed, hvor et firma hurtigst muligt vil have tilladt droner, som kommer flyvende med pakker. Det tror jeg derimod har lange udsigter.