Nu skal Dong-teknologi give palmebenzin til Malaysia

Det er den japanske industrigigant Mitsui, der har købt rettighederne til produktion af andengenerations-bioethanol til en række produktionsanlæg i Malaysia. Her er det meningen, at restprodukter fra palmeolie-industrien skal forvandles til brændstof, skriver dagbladet Børsen.

Dermed har Dongs bioethanol-virksomhed, Inbicon, scoret sin første eksportordre kun få måneder efter, at demonstrationsanlægget i Kalundborg satte gang i produktionen af bioethanol produceret af halm fra dansk landbrug.

Skønt anlægget i Kalundborg fungerer kommercielt og leverer 2. generations biobrændstof til Statoil, er der tale om et demonstrationsanlæg, som først og fremmest skal få udenlandske virksomheder til at købe Inbicons produktionsteknologi, når fremtidige anlæg til produktion af bioethanol skal opføres.

Og Inbicons salgsargument har hele tiden været, at selv om der i Danmark produceres 2. generations bioethanol af halm, kan produktionsanlægget omstilles til at producere brændstof af lokale restprodukter fra landbrugsproduktion af f.eks. majs, sukkerrør, palmeolie mv.

»Man har i dag nogle affaldsstoffer fra palmeolieindustrien, der groft sagt bare ligger og rådner. Med vores teknologi kan man producere nyttige produkter i form af bioethanol og et produkt, der kan benyttes som dyrefoder,« siger salgsansvarlig hos Inbicon Christian Morgen, til Børsen.

For godt et år siden begyndte Inbicon at teste, om selskabets teknologi kunne bruges til palmeoliematerialet. Da det viste sig at fungere, begyndte man at lave beregninger på, om det også ville være rentabelt, og nu har man så indgået en licensaftale.

»For os er det en meget vigtig milepæl, da det er vores første salg af en teknologi, vi har arbejdet med i 10 år og skal leve af fremover. Det er meget vigtigt for os,« siger Christian Morgen.

Inbicon har investeret op mod en halv milliard i teknologien. Pengene skal hentes ved, at virksomhederne, der ønsker at benytte Inbicon-teknologi, betaler et beløb, når anlægget bliver opført, og derudover en løbende royalty.

Emner : Bioethanol
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Helt enig.

Dejligt som danske virksomheder er kommet frem i lyset med biobrændstof i de sidste par uger... Der er måske alligevel antydningen af håb for nogle af os som sidder her og koger :)

 • 0
 • 0

Nok er det fint, at det er lykkedes for dem, men Mitsui tænker nok mere på penge end miljøet, når invisteringer laves.

Regnskov fældes i stor stil i Malaysia for at plante palmeolie. Nogle vil jo nok sige det er en fordel for miljøet med mere bioethanol, men hvis det frembringes ved at ødelægge regnskov og udrydde dyrearter, så kan jeg ikke se fordelen.

Nogle gange skal man tænke over hvilken teknologi man sælger videre og til hvem.

 • 0
 • 0

Det er fuldstændig rigtigt at udvidelse af produktionen af palmeolie ikke er vejen frem. Men jo mere effektivt vi kan udnytte de ressourcer vi har til at lave f.eks foder og energi desto mindre areal skal der bruges og desto mindre bliver presset på skoven.

Når det så er sagt så betyder det ikke at vi fortsat kan blive ved med at forbruge mere og mere af naturens ressourcer.

 • 0
 • 0

Nu er det her jo så en teknologi til at udnytte restproduktet ved palmeolie produktionen. Palmeolie produktionen skal nu nok være der alligevel. Det er et spørgsmål om at bruge restproduktet til noget nyttigt eller ej.

 • 0
 • 0

Problemet med bioethanol er at det kun udnytter 10% af energien, resten går tabt. Hvis man istedet brugte biomassen direkte i et kraftværk ville man måske kunne udnytte opimod 40% af energien. I danmark hvor vi har kraftvarme værker kan 70% af energien udnyttes. Der er måske nogle teknologiske problemer med at fyre med halm og biomasse, men med så store energigevinster forekommer det ret nyttigt at forske i udnyttelse af halm og biobrændsel i alle former i kraft varmeværker frem for ethanolproduktion. Dog må man sige at her og nu er det et udemærket svar og fornuftigt tiltag, men på lang sigt ikke så hensigtsmæssigt.

Der findes beregninger fra FN, der viser at ved afbrænding af skov og plantning af palmeplantager med henblik på at producere biodiesel vil der gå 400 år før der er ballance i co2 regnskabet. Med produktion af ethanol kan vi måske komme ned på det halve ?.

 • 0
 • 0

Problemet med bioethanol er at det kun udnytter 10% af energien, resten går tabt.

Det var da en noget bombastisk udmeldning? Kunne man evt. få en uddybning af beregningen? Evt. også om det kun gælder halm eller er alle former for bioethanol du mener?

 • 0
 • 0

[quote]Problemet med bioethanol er at det kun udnytter 10% af energien, resten går tabt.

Det var da en noget bombastisk udmeldning? Kunne man evt. få en uddybning af beregningen? Evt. også om det kun gælder halm eller er alle former for bioethanol du mener?[/quote]

Måske har Ole hørt et sted, at kun 10% af energien i biomasse bliver til effekt i hjulene på en bil..? Det passer bedre med tallene. Men det er jo ikke bioetanolens skyld, at motorer er ineffektive.

Jeg er overrasket over, at effektiviteten ligger helt oppe på 70%. Men det betyder vel ikke, at 70% af brændværdien i biomassen bliver til etanol..? Jeg går ud fra, at det tal afspejler, at der tabes 30% af brændværdien i konverteringen fra f.eks. halm til etanol+spildevand+foderstof. Eller hvad..?

 • 0
 • 0

100 % Enig Jesper.

De tal der er fremlang virker alt for urealistiske - feks har jeg stadig til gode at forstå hvor dan man kan få et positivt energiudbytte ud af ligninslam.

 • 0
 • 0

Er der ikke nogen der vil give os nogen facts?

Såvidt jeg ved bliver: ca 15 % af halmens masse til etanol - der indeholder ca 20 % af halmens energi ca 35 % til lignin slam med 30 % vand ¨der ikke indeholder energi ca 10-15 % til foder tilsætning og der medgår ca 30 % af halmens nedre brændværdi til proces energi

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten