Nu skal det testes: Aluminium som armering giver meget lavere CO2-udslip
For fire år siden gik Hydro og en håndfuld samarbejdspartnere i Norge i gang med at forfølge en grøn idé, der startede i hovedet på professor Harald Justnes fra det norske forskningsinstitut Sintef: Hvad med at reducere pH-værdien i beton, så aluminium kan bruges som armering i stedet for stål?
Mens armeringsstål skal pakkes omhyggeligt ind i beton for ikke at ruste, kan aluminium stå ude i al slags vejr uden at tage skade. Og når armeringen kan ligge frit, kan mængden af beton reduceres betragteligt.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Men der må være andre udfordringer end korrosion, der skal løses. En hurtig søgning oplyser at aluminiums varmeudvidelseskoefficient er noget forskellig fra betons. Det er et problem for en armering, men det er måske imødegået ved valg af todelt komposit ?
Det er også mindre stift end jern, hvilket er en klar ulempe for dets brug som armeringsmateriale i beton, som er fantastisk til kompression, men elendigt til træk. Og hvad med modstandskraft mod udmattelsesbrud ?? Hvordan opfører det sig i en brand ?
Er CO2 regnskabet kun positivt hvis det baseres på omsmeltning af motorblokke? og hvor kunne den aluminium ellers være blevet anvendt, således at resultatet af genbruget er, at der skal produceres mere pristint alu ved elektrolyse, som udleder rigtig meget CO2?
Mit kendskab til både beton og aluminium er begrænset. Der er et projekt i Norge, men derudover er artiklen ikke særlig oplysende. Artiklen virker noget ensidig i sit valg af kilder. Jeg sidder tilbage med flere spørgsmål end svar. Ærgerligt.