Nu skal det første menneske behandles med stamceller fra egen hud
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nu skal det første menneske behandles med stamceller fra egen hud

Man tager en hudcelle fra en patient med alvorlig øjenforkalkning. Så udsætter man cellen for identitetstyveri og forvandler den til en celle, der hører til i øjet. Derefter transplanterer man cellen - og andre som den - til patientens øje, så patienten får sit syn igen.

Sådan lyder planen hos Center for Udviklingsbiologi ved forskningscentret Riken i Japan. Her vil man som de første i verden anvende inducerede pluripotente stamceller i behandlingen af mennesker, skriver Nature.

Inducerede pluripotente stamceller er almindelige celler, der behandles på en måde, så de bliver til stamceller. Disse stamceller kan efterfølgende påvirkes, så de udvikler sig til andre former for celler, som kan bruges i sygdomsbehandling.

Pigmentceller i øjet dør hos patienter med aldersrelateret maculadegeneration. Nye celler kan skaffe patienterne synet igen. (Foto: National Eye Institute/NIH) Illustration: National Eye Institute/NIH

Læs også: Her er det første organ skabt i laboratoriet fra en helt anden type celler

I dette første forsøg med et menneske vil forskerne forvandle hudceller til retinale pigment-epitel-celler, som skal implanteres i patientens øje. Den japanske patient lider nemlig af øjenforkalkning, også kaldet aldersrelateret maculadegeneration, og sygdommen har ødelagt øjenceller, der nu skal erstattes med nye celler.

Læs også: Kunstige stamceller danner forbindelser i hjernen

Japanerne har vist, at metoden virker hos mus og aber, og at der ikke er problemer med afstødning af cellerne eller dannelse af svulster. Det har overbevist myndighederne, der nu har givet tilladelse til forsøg på mennesker.

Tidligere er aldersrelateret maculadegeneration med et vist held forsøgt behandlet med embryoniske stamceller, altså celler fra et foster. Men det giver langt bedre mening at bruge inducerede pluripotente stamceller fra patienten selv, for så slipper man for etiske overvejelser i forhold til at bruge fosterceller, og der er mindre risiko for, at kroppen afstøder cellerne.

Læs også: Svenske forskere klar til at behandle øjenforkalkning med stamceller

Rikens Center for Udviklingsbiologi har i øvrigt haft en omtumlet tilværelse, siden forskere på centeret i foråret blev afsløret i at fuske med forskningsresultater. Forskerne havde angiveligt fundet ud af, hvordan man kunne skabe inducerede pluripotente stamceller nemt og hurtigt ved at dyppe hudceller i syre, men så nemt skulle det altså ikke være.

Læs også: Japansk center slår fast: Stamceller skabt i syrebad var fusk

Nu håber de tilbageværende forskere på centeret selvfølgelig, at behandlingen af patienter med den invaliderende øjensygdom kan genskabe centerets gode ry.

Behandlingen kan gå i gang i løbet af denne måned, og hvis den er vellykket hos den første patient, vil fem andre patienter også få den eksperimentelle behandling.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først