Atleten kniber en tåre, når Dannebrog stryger til tops ved de store internationale konkurrencer, og vi andre jubler. I fremtiden er det meningen, at danske virksomheder heller ikke kan få armene ned i begejstring, når guld, sølv og bronze hænges om halsen på danske atleter.
For hvis det går, som Industriens Fond og paraplyorganisationen Danmarks Idrætsforbund, DIF, håber, så har dansk erhvervsliv en finger med i spillet i form af innovative produkter, der har gjort Danmark et mulehår bedre end de andre lande.
Et nyt initiativ kaldet Idrættens Innovationslab skal skabe rammerne for, at eliteidrætten og virksomhederne mødes og sammen udtænker innovative produkter og løsninger.
Danske universiteter har i årevis haft et mere eller mindre formelt samarbejde med dansk eliteidræt især i forhold til træningsoptimering og fysiologiske forbedringer.
Nu skal industrien også på banen, forklarer Mads Lebech, administrerende direktør i Industriens Fond:
»Idrætsmarkedet er enormt. Der omsættes for mellem 400 og 500 milliarder kroner om året på verdensplan. Så det berettiger i sig selv, at man tænker målrettet innovation inden for det område«.
Selv om navnet Innovationslab lyder som et slags laboratorium, er der tale om en samarbejdskonstellation.
Parterne har taget tilløb til projektet i et års tid, og Industriens Fond giver fire millioner kroner, så man til april kan affyre startskuddet i Brøndby hos DIF.
»Masser af nye innovative virksomheder udvikler løsninger, der giver større glæde omkring at dyrke idræt, at være tilskuer til idræt og deltage i events,« siger Mads Lebech.
»Men nogle af løsningerne kan man sagtens tænke sig udbredt til andre steder i samfundet end bare i forhold til idræt og idrætsevents,« siger han.
For eksempel kan nye sanitetsløsninger til større events måske bruges i flygtningelejre. Nye slidstærke græsarter kan bruges andre steder end bare på et fodboldstadion eller en golfbane.
Ligesom man kunne forestille sig de software-analyser, som verdens hurtigste mand, Usain Bolt, har brugt til at styrke sin løbeteknik, kan gavne inden for sundhedsområdet.
Nasa er det tilbagevendende eksempel på mange samfundsgavnlige og innovative løsninger, som er udviklet med baggrund i, at mennesket ville rejse til Månen.
»Mange børnehavepædagoger og forældre er lykkelige for velcrolukninger på børnenes vinterstøvler, og dermed er der et meget større markedet for produktet end inden for de få rumflyvninger,« siger Mads Lebech.
Industriens Fond tænker umiddelbart på fysiske produkter, fordi udvikling og produktion normalt skaber mange arbejdspladser. Men det kunne også være innovative løsninger udtænkt af fødevareindustrien.
»I princippet kan det bredes ud på alle områder, når man netop har blik for de mange forskellige behov, der efterspørges i idrættens verden. På den måde kan virksomhederne lære noget af den innovationsproces og de produkter, som de udvikler,« siger Mads Lebech.
Ud over Industriens Fond og Danmarks Idrætsforbund deltager Team Danmark, Sport Event Denmark og brancheorganisationen Dansk Industri i samarbejdet om det nye Innovationslab.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard