Nu skal biopiraterne stoppes

EU er vendt på en tallerken. Nu er det kun USA, Canada, Australien og New Zealand, som ikke vil sikre ulandenes og oprindelige folks rettigheder til deres genetiske ressourcer.

På et møde i Montreal tidligere på måneden viste langt de fleste FN-medlemslande sig villige til indgå en aftale imod biopirateri, dvs. at udenlandske firmaer indsamler genetiske ressourcer, for eksempel fra en plante eller et dyr, i et land uden at give landet del i den profit, som er opnået på ressourcerne. Det kan for eksempel være fremstilling af medicin.

EU har nu lagt en række omfattende forslag frem. De skal ende med en bindende aftale. Det er første gang, at EU, der befinder sig i nøglerolle som brobygger mellem ulandene og de vestlige lande, optræder så aktivt og progressivt i kampen mod biopirater.

»Man skal sikre oprindelseslandet del i udbyttet og hindre biopirater i at udnytte landenes genetiske ressourcer,« siger Marie Ryding, formand for miljøorganisationen Nepenthes, til dagbladet Information.

Hun deltog i den danske delegation på mødet i Montreal, den første i to forhandlingsrunder, som skal lede til en aftale imod biopirateri. Næste forhandlingsrunde kører i januar. Konsekvensen af ikke at have en aftale er bl.a. tab af menneskeliv, fortæller hun:

»Indonesien nægter lige nu at udlevere prøver fra mennesker og fugle, der er døde af fugleinfluenza, af frygt for ikke at have råd til købe den livsnødvendige medicin,« peger Marie Ryding i Information.

Indonesien og andre lande vil selv have ret til de virusstammer, de finder. De frygter, at de ved at afgive stammer, som vestlige virksomheder senere vil udvikle en patenteret vaccine af, vil komme til at betale dyrt for vaccinen.