Nu skal alle nye batterier registreres - hvis de er forbundet til elnettet

Illustration: BMW

Antallet af batterier, som leverer strøm til elnettet, er stigende.

Derfor har elnetselskaberne besluttet, at el-installatører fremover skal registrere nye nettilsluttede batterianlæg og melde dem ind, primært for at elnetselskaberne kan sikre en høj forsyningssikkerhed. Det skriver Dansk Energi.

Det gælder fx batterianlæg, der er koblet til solceller og elbilbatterier.

Netop muligheden for at kunne oprette en etableret ladeinfrastruktur ved for eksempel at kunne lade og aflade elbilbatterier alt efter hvornår bilen bruges, og markedsprisen for el, er endnu en grund til at elnetselskaberne gerne vil have et samlet overblik.

Læs også: Stort potentiale for genbrug i elnettet

Det kan Søren Rise, chefkonsulent i installatørbrancheforeningen Tekniq, godt forstå.

»De nye krav om registrering af batterier er en konsekvens af, at der kommer stadigt flere typer forbrugere på elnettet som solcelleanlæg med og uden batteri, varmepumper og elbiler, så det er virkeligheden nu. Det er derfor naturligt at netselskaberne har behov for at kende placeringen på nettet af de forskellige type forbrug for at sikre et stabilt net,« siger han.

Dispensation fra tilslutningsbidrag

Det er ikke den eneste nyhed i det nye såkaldte Fællesregulativ 2017, som er en vejledning til el-installatører, der blandt andet skal sikre en optimal driftsikkerhed.

Fremover vil der nemlig blive givet dispensation fra tilslutningsbidraget af serielle målere. Det vil sige, at hvis der ud over en udendørs måler også installeres en måler indendørs, skal der ikke længere betales tilslutningsbidrag for den ekstra måler.

Læs også: Stort potentiale for genbrug i elnettet

Derudover vil det blive tilladt at have primære afregningsmålere installeret indendørs, for eksempel i forbindelse med elbil-ladeudstyr.

Emner : El
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Dansk Energi skriver: "Med Fællesregulativet 2017 skal autoriserede elinstallatører derfor skrive nye, nettilsluttede batterianlæg ind i online-redskabet Installationsblanketten eller Radius Elnets pendant. Herfra flyder informationerne videre til elnetselskaberne." Præcis hvilke informationer skal installatørerne opgive? Hvis det handler om høj forsyningssikkerhed, er det som minimum nødvendigt at kende kapacitet, effekt (ind såvel som ud) samt styrbarhed. Kunne man forestille sig batterier som beskatningsobjekt? Og i så fald baseret på hvilke egenskaber?

 • 0
 • 0

Ja, mon ikke sådan en database også vil være "rar" at have hvis for mange solcelleejere bliver trætte af diverse hovsaindgreb mod dem og i stedet vil gemme strømmen til eget brug frem for at sende den tilbage i nettet. Så kan lovgiverne også ramme dem med nye løbende afgifter på batteriinstallationer, så det fossile forbrug og statskassens provenu kan sikres.

 • 0
 • 0

Og med de krav vi stiller til offentlig opvartning, er dette vist egentlig ikke så mærkeligt - eller uhensigtsmæssigt - hvis man tænker tingene lidt igennem. For tiden gør vi et pokkers vrøvl over Skat, der sjusker med pengene, regionale sygehuse, som bliver beskåret, inden de er bygget færdig, katastrofale personaleforhold på samme - og ambulancer, som ikke når frem, ditto politi osv. osv. Det har alt for længe været en mani hos politikerne at "effektivisere" - altså fjerne resourcer, med det højere formål at gøre sig populære hos vælgerne - men desværre som oftest uden at have tænkt konsekvenserne til ende. Og nu ligger vi altså præcis, som vi har redt. Jeg skal da nok huske at tænke med taknemmelighed på de skattelettelser, jeg har modtaget - eller forhøjelser, jeg har undgået, når jeg ligger med er hjerteanfald, og en mere eller mindre inkompetent ferieadløser på 112 (regionernrs skamstøtte) foreslår mig en rask løbetur og et glas vand indtil den anden ambulance bliver ledig efter et par ture. Nå, skattelettelserne gør selvfølgelig, at der nok skal blive til en pæn begravelse og en kost. Hvis vi systematisk fra borgernes side med snedige manøvrer prøver på at fjerne grundlaget for vort velfærdsystem (herunder Skats inddrivningskapacitet),nemlig skatten, skal vi bare ikke undre os - eller pive - over, at det efterhånden kan gå hen og blive lidt småt med servicen i forhold til vore historisk høje forventninger. Så kort sagt, hver gang vi ved privat foretagsomhed reducerer skattetrykket, bør vi være glade, hvis det udlignes et andet sted - hvis vi da ikke ligefrem foretrækker at overgå til amerikanske tilstande...

 • 0
 • 0

Det må kunne lade sig gøre, selvom jeg ikke ved om komponenterne findes. Min tanke er, at lade den eksterne elforsyning alene gå ind på batteriet, og så drive hele huset med en inverter fra batteriet. Diverse solceller og vindmøller lader også på batteriet, men det kan ikke aflade til nettet. En almindelig husholdning må kunne klare sig med et 5 til10kWh batteri, som også kan levere 10kWpeak til de få gange hvor alt går op i en spids. Du kan ikke sælge noget til nettet, men det er alligevel kun småpenge. Så er du selv herre over hvilke generatorer du ønsker at forbinde til dit batteri.

 • 0
 • 0

Den artikel der henvises til, siger så vidt jeg kan se ikke noget om hvordan man skal kunne styre en fornuftig genanvendelse af de materialer som indgår i batterierne. Der må man vel forvente en lidt mere omfattende registrering?

John Larsson

 • 0
 • 0

Det må kunne lade sig gøre, selvom jeg ikke ved om komponenterne findes. Min tanke er, at lade den eksterne elforsyning alene gå ind på batteriet, og så drive hele huset med en inverter fra batteriet. Diverse solceller og vindmøller lader også på batteriet, men det kan ikke aflade til nettet. En almindelig husholdning må kunne klare sig med et 5 til10kWh batteri, som også kan levere 10kWpeak til de få gange hvor alt går op i en spids. Du kan ikke sælge noget til nettet, men det er alligevel kun småpenge. Så er du selv herre over hvilke generatorer du ønsker at forbinde til dit batteri.

Hvorfor vil du have tilslutningen til elnettet, hvis du selv vil styre hvilken generator der lader på dit batteri? Hvis du fastholder din nettilsltning skal du betale rådighedsbeløbet for din egenproduktion, da nettet fortsat skal stå klar til at leverer hvis du en dag har brug for det... Det er ikke umuligt at gå offgrid og have et batteri, solcelleanlæg, vindmølle, dieselgenerator (hvis din dieselgenerator kører på rapsolie, så mener jeg ikke der er afgift på?) m.m. til at klare dit elforbrug... Men forvent ikke at det bliver billigere, mere simpelt at drive og at det har en bedre oppetid :)

 • 0
 • 0

Den artikel der henvises til, siger så vidt jeg kan se ikke noget om hvordan man skal kunne styre en fornuftig genanvendelse af de materialer som indgår i batterierne. Der må man vel forvente en lidt mere omfattende registrering?

Der er allerede en ganske god og fornuftig genanvendelse af batteriskrot.

 • Simpelt, lavpraktisk og forståeligt.

Man afleverer sine brugte batterier på genbrugspladsen.

Ingen grund til at opfinde et nyt tungt djøffisk administrativt helvede for at kunne introducere et volddyrt, totalt komplekst og uforståeligt system. Bare fordi........

 • 0
 • 0

Og med de krav vi stiller til offentlig opvartning, er dette vist egentlig ikke så mærkeligt

Det ene problem med 'offentlig opvatning' er, at det - og halvdelen af statens øvrige drift - finansieres gennem vores forbrug af alle de forbudte ting: Benzin, alkohol, parfume, strøm, vand, fedt, sukker, etc. Staten fortæller os i ét væk at alt det skal vi holde op med, og gør vi det, så falder indtægterne. Det er det eneste sted jeg har hørt om en virksomhed, der beder en holde op med at bruge de produkter de tjener pengene på.

Det andet problem er, at staten er så ineffektivt drevet, at det hele koster langt mere end det burde.

Og for at det ikke skal være løgn, så skærer man ned på undervisningsområdet, så vores allerstørste aktiv bliver forringet: uddannedelse.

Så kan vi jo stemme på nogen andre. Hvilke 'andre'? Forrige regering var en katastrofe, den her regering er om muligt endnu værre. Jeg tror faktisk slet ikke jeg tør stemme mere, for ligegyldigt hvad man vælger går det galt.

 • 0
 • 0

Min tanke er, at lade den eksterne elforsyning alene gå ind på batteriet, og så drive hele huset med en inverter fra batteriet.

Det er det man normalt kalder Ø-drift, med tilslutning af det offentlige net.

Ø-drift, uden tilslutning til nettet, forekommer mere og mere interessant.

Mine bedsteforældre levede tidligere helt uden at være tilsluttet et el-net, så selvfølgelig kan det lade sig gøre. Min mor slæbte med jævne mellemrum (om vinteren) en 10-liters dunk med petroleum med hjem fra den lokale forhandler af samme for at holde os varme.

Formoder den moderne udgave består i, at man kører hen til en lynlader, for at tage energi med hjem til boligen, når solen ikke har skinnet tilstrækkeligt i en periode.

Absurd energipolitik medfører absurde tiltag. Det er et sundhedstegn, at befolkningen selv producerer, når skatter og afgifter fortsætter ud på overdrevet - det være sig energi, kartofler eller møbler. Hvis ikke industrialiseringens fordele + skatter og afgifter kan konkurrere med private tiltag, må skattetrykket sænkes, der er ingen anden rimelig vej.

Kontrolforanstaltninger og yderligere punktskatter medfører blot en kriminalisering af den almindelige dansker, og en yderligere fordyring - det er ingen tjent med.

 • 0
 • 0

Problemet er at alle effektiviseringerne går til kontrol og endnu flere tåbeligheder. Der er rigeligt med penge i de offentlige kasser hvis de blev brugt med omhu og ikke snoldet væk på tåbelige it projekter, konsulenter og overdreven kontrol af kontrollen. Hvis vore skatte penge blev brugt til at drive landet til gavn for borgerne og ikke til gavn for konsulenthuse, it giganter, politikernes venner og for at sikre politikernes karriere efter folketinget så var der skam både plads til skattelettelser og øget velfærd.

Med en registrering at batterier mon også beredskabet får de informationer? Kunne da tænke mig at en brandmand gerne vil vide om der står et stort Li-on batteri i huset inden han går der ind med vandet.

 • 0
 • 0

En lynlader er det sådan en der kun virker i tordenvejr? ;-)

En lyn lader, er naturligvis en der lader lyn.

Næh, I gætter dårligt - lynlader er en lader, der lader fx en elbil op meget hurtigt. Undrer mig lidt, at det skulle være så svært at forstå; men måske er der andre, der heller ikke forstår dansk, så hermed en forklaring.

Altså lyn som forstavelse: "meget hurtig eller kortvarigt"

http://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=lyn-&tab...

I Thy?

Næh, mine bedsteforældre boede i Skjold; men det er noget mere end 40 år siden, at de fik lagt strøm ind. Sjovt at det kun er 40 år siden, at strøm fra det offentlige net, blev muligt i hele landet, og allerede nu synes folk, at det er helt umuligt at klare sig uden en 230V navlestreng. (metafor, skal ikke forstås bogstaveligt) http://sproget.dk/lookup?SearchableText=me...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten