DSB har i stilhed og uden endnu at fortælle passagererne om det sikret langt bedre mobildækning inde i sine tog.
DSB har sat signalforstærkere, også kaldet repeaters, op i hovedparten af togene, der kører på den danske fjernbane. Det fortæller teknisk direktør Søren Boysen fra Banedanmark, som er projektleder for en stor gruppe med DSB og de danske teleoperatører, der arbejder på at skaffe bedre mobildækning og internet for de danske togpassagerer.
Repeaterne er tændt og i fuld funktion. Kombineret med eksterne antenner uden på togene sørger de for, at passagererne ikke mærker den kraftige dæmpning af mobilsignalet, som togenes metalkonstruktion er skyld i. Dæmpningen er særligt kraftig i IC4- og dobbeltdækkertogene.
Små mobilsendere inde i togene
De eksterne antenner fanger signalet fra alle tre mobilnet, TDC, 3 og TT-Netværket (Telenor og Telia), og mini-sendere videresender signalet inde i vognene. Det betyder, at kunderne blot forbliver koblet på operatørens netværk som sædvanligt.
Læs også: Internet i tog koster over en halv milliard kroner
Repeaterne sidder i hovedparten af de tog, som kører på de fleste af de befærdede strækninger i Danmark. Ud over dobbeltdækkerne og IC4 gælder det IC3 og det elektriske søstertog IR4.
Udbygningen med repeatere foregår løbende, og det er derfor, at Søren Boysen ikke angiver et nøjagtigt antal togsæt, men konstaterer, at hovedparten af togene allerede har fået systemet.
Væsentlige for dækningen
DSB arbejder på at forsyne togsæt og vogne med repeaters med et piktogram, så passagererne kan identificere dem. Indtil det sker, kan togene med bedre mobildækning kendes på ekstra eksterne antenner, oplyser han.
De mange repeaters inde i togene er både den væsentligste og dyreste brik i at skaffe danske togkunder bedre internet.
»Installationen af repeaterne er en meget betydelig del i forhold til passageroplevelsen,« som Søren Boysen udtrykker det.
Med repeaterne burde passagererne allerede nu opleve væsentlig færre udfald på forbindelsen, når de kører rundt i landet.
Nye master venter på ny lov
Der udestår dog endnu at lukke de sorte huller langs banen, hvor mobilselskabernes netværk ikke dækker. Det afsatte partierne bag togfonden (rød blok og Dansk Folkeparti) 100 millioner kroner til allerede i 2016.
Læs også: Her er planen, der skal give togpendlerne internet på tre år
Siden har mobiloperatørerne og Banedanmark identificeret 65 lokationer langs den danske jernbane, hvor der skal sættes nye master og mobilsendere op.
Transportministeren har for nylig fremsat et lovforslag, som skal give Banedanmark mulighed for at ekspropriere grundene til 65 nye master, hvis man mod forventning ikke kan nå til enighed med enkelte lodsejerne om en pris for at købe dem. Det har ført til spørgsmål i Folketinget om, hvorvidt planen for internet i tog, der skal være færdigudrullet i løbet af næste år, bliver forsinket. Det afviser Søren Boysen.
»Projektet bliver færdig til tiden,« siger han.
DSB: Eksisterende wifi opfylder ikke nutidens behov
Endnu er DSB ikke begyndt at installere et nyt wifi i togene, som også er en del af projektet. Den nye wifi skal benytte antennerne, som kobler sig på alle tre mobilnetværk. Installationen begynder ifølge DSB i andet kvartal næste år og bliver afsluttet inden udgangen af 2019, oplyser selskabet i en mail.
IC4-, IR4- og IC3-togsættene har i forvejen et wifi-netværk, som passagererne kan koble sig på. Det system bliver drevet alene af TDC. DSB, som i øvrigt ikke ønsker at medvirke i denne artikel, oplyser, at TDC’s wifi fortsat fungerer og bliver vedligeholdt.
DSB påpeger i sin mail til Ingeniøren, at meget er sket, siden den nuværende wifi blev rullet ud for otte-ti år siden.
»Efterspørgslen på wifi er langt større i dag, og de ting, som kunderne downloader eller streamer, er langt tungere og kræver mere af den samlede kapacitet end tidligere. Man kan sige, at udstyret er ikke dimensioneret efter nutidens behov,« hedder det i mailen fra statsbanernes pressetjeneste.
Med den nye wifi får DSB mulighed for at nedprioritere streaming af lyd og video, som opsluger båndbredden for andre typer af dataforbrug.
Læs også: DSB gør klar til at blokere streaming på togenes nye wifi
DSB investerer over 400 mio. kr.
I 2016 kom det via et aktstykke til Folketingets Finansudvalg frem, at DSB forventer at investere i 426 millioner i repeaters og wifi i togene.
Det er helt normalt, at togselskaber tilbyder kunderne gratis wifi, men mere usædvanligt med mobil-repeatere.
Læsere, som har erfaring med de nye repeatere, er mere end velkomne til at bidrage i debatten under artiklen.
