Nu sætter EU en stopper for ulovlig eksport af elektronikaffald
I dag træder et EU-direktiv i kraft, som indfører et mål om, at 45 procent af alt solgt elektronisk udstyr fra og med 2016 skal indsamles.
Tre år senere skal enten 65 procent af alt solgt elektronisk udstyr indsamles, eller 85 procent af alt genereret elektronisk affald. De enkelte EU-medlemslande kan selv vælge, hvilken af de to modeller, de vil bruge.
Indsamlingen sigter blandt andet mod genanvendelse af materialer som guld, sølv, kobber og sjældne metaller i fjernsyn, bærbare computere og mobiltelefoner.
I dag bliver en tredjedel af alt elektrisk og elektronisk affald i EU indsamlet særskilt inden for det dokumenterede system.
»Vi må nu finde nye måder at indsamle elektronisk affald på og gøre de nuværende metoder endnu mere effektive. Jeg vil gerne opfordre medlemslandene til at nå disse nye mål, inden den formelle tidsfrist udløber,« udtaler miljøkommissær Janez Potocnik i en pressemeddelelse.
I meddelelsen står der endvidere, at direktivet gør det muligt for medlemslandene at bekæmpe ulovlig eksport af affald mere effektivt, end det i dag er tilfældet. Det nye direktiv forpligter således eksportørerne til at teste, om det elektroniske udstyr virker eller ej, samt fremlægge dokumenter om transporttyper, der kan være ulovlige.
Der er en forventning om, at direktivet vil lette de administrative byrder ved at harmonisere de nationale registrerings‑ og rapporteringskrav - det vil sige, at kravene for medlemslandenes registre for producenter af e-affald vil blive bedre tilpasset til hinanden.
Senest den 14. februar 2014 skal medlemslandene ændre deres nuværende lovgivning om WEEE (Waste Electrical and Electronic Equipment Directive) og tilpasse lovgivningen til det nye direktiv og de nye mål.
Herefter vil forbrugerne kunne returnere småt elektronikaffald til store detailforretninger, hvis ikke andre ordninger viser sig at være lige så effektive.
Det er muligt for nogle medlemslande at blive undtaget for de nye mål i en periode, hvis ikke de har den nødvendige infrastruktur, eller hvis de har et meget lavt forbrug af elektronisk udstyr, fremgår det af pressemeddelelsen.
Direktivets målsætninger:
- Fra og med 2016 vil medlemslandene skulle sikre, at 45 procent af alt elektrisk og elektronisk udstyr, der sælges i hvert land, bliver indsamlet.
- Fra og med 2018 bliver direktivets rækkevidde udvidet fra de nuværende kategorier til alt elektrisk og elektronisk udstyr.
- Fra og med 2019 bliver indsamlingsmålet sat op til 65 procent af alt solgt elektrisk og elektronisk udstyr eller alternativt til 85 procent af alt genereret WEEE.
Dokumentation
