Nu rykker CAD/CAM helt op i tandlægestolen
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nu rykker CAD/CAM helt op i tandlægestolen

Avanceret 3D-scanning er rykket ind i tandlægestolen og erstatter den traditionelle aftryksmetode, hvor en gummimasse bruges til at tage aftryk af tændernes form, når der eksempelvis skal laves en tandprotese.

Gummimassen kan være besværlig at arbejde med, og røres den ikke korrekt op inden aftrykket, kan der opstå huller i massen, der betyder, at prøven skal tages om. Gummimassen er desuden tidskrævende at arbejde med og kan være generende for patienterne. Med 3D-scanning af tænderne derimod er gener og ekstra arbejdsopgaver reduceret til betjening med en håndscanner.

Der findes allerede metoder på markedet, der anvender scanningsteknologi. De mest udbredte kræver dog, at tænderne sprayes med pulver, inden de scannes, men med 3shapes Trios-teknologi er også spray-delen udeladt. Ifølge adm. dir. Flemming Thorup er dette dog langt fra den eneste fordel ved den nye metode:

Læs også: Lynhurtig 3D-scanner viser tænder

»Med vores teknologi kan vi scanne tænderne i hele munden i én arbejdsgang, og tandlægerne kan tilmed se på en skærm, hvordan scanningen skrider frem,« siger han.

3shape Trios, der vandt Ingeniørens Produktpris 2011 i kategorien 'Sundhed', tager 3.000 2D-billeder i sekundet. Billederne splejses bagefter sammen til tusindvis af præcise 3D-billeder, der baserer sig på de reelle informationer i billederne og ikke blot ekstrapoleringen mellem to billeder.

Direkte til laboratoriet

Når tandlægen er tilfreds med scanningen, kan den sendes direkte til et dentallaboratorium, der med det rette udstyr kan skabe en præcis tandprotese. Tandlægen kan løbende følge med i arbejdet hos laboratoriet online, komme med kommentarer eller bekræfte, at protesen passer i forhold til pladskrav og udseende.

»Med vores løsning bruger tandlægerne potentielt mindre tid pr. patient i stolen, hvilket kan være med til at øge omsætningen, men måske vigtigere, så kan tandlægen straks gå i dialog med laboratoriet og derved sikre, at det indscannede materiale er i orden, og at der ikke er behov for at indkalde patienten igen,« siger Flemming Thorup.

Med Trios binder 3shape hele den kendte digitale forsyningskæde sammen, idet selskabet i forvejen er godt indenfor i dentallaboratorierne. Her anvendes 3shapes software og scanningsteknologi til at scanne de traditionelle gipsaftryk ind som basis for efterfølgende design og fremstilling af f.eks. dentalkrone eller bro.

Ti gange så mange tandlæger som laboratorier

»Det vil give os nogle muligheder for at komme ind på nye markeder og udvide vores tilstedeværelse på de eksisterende. Bare det, at der er ti gange så mange tandlæger, som der er laboratorier, vil have enorm betydning. Men der er også markeder, som ikke er så langt fremme med digitalisering, hvor en løsning som vores vil virke meget attraktiv,« uddyber Flemming Thorup.

3shape forhandler ikke selv det nye udstyr, men Flemming Thorup oplyser, at prisen for udstyret vil ligge i omegnen af 200.000-250.000 kr. afhængigt af aftale, og at det i øvrigt vil være tjent hjem efter et par år, hvis tandlægen får brugen af udstyret indarbejdet i klinikkens hverdag.

Selv om den digitale scanningsløsning til tænderne er ny for 3shape er det ikke nyt for selskabet at lave 3D-scanning og softwaresystemer til anvendelse inden for produktion af individuelle løsninger.

Selskabet har i årevis arbejdet sammen med høreapparatindustrien om udformning af individuelle høreapparater på baggrund af en digital scanning af et aftryk af hørepatientens øregang.