Nu ruller den første brintbil med danskstyret brændselscelle

Illustration: Think

Norske Think har taget hul på testkørslen med en ny version af sin elbil, der som den første i verden benytter brændselsceller til at forlænge rækkevidden.

Herning-selskabet H2 Logic har leveret styringen af brændselscellen, som er fra canadiske Ballard. H2 Logic står sammen med Danfoss også bag omformeren, som får strømmen fra PEM-cellen på 14 kW til at lade elbilens batteri, som igen leverer energien til motoren.

Ud over brændselscellen, som er lagt i bagagerummet på den lille, norske elbil, er der også blevet plads til en brinttank, der lagrer gassen under et tryk på 700 bar. Et ventilsystem fra en tysk leverandør tager trykket ned til 10 bar, fremgår det af et nyhedsbrev fra det norske Forskningsråds Renergy-program. Programmet har støttet brintbilen med 10,5 millioner kroner.

En Think, der udelukkende har batterier om bord, kan ifølge nyhedsbrevet køre 180 kilometer på en opladning, mens en Think med både brændselscelle og batteri kan køre 240 kilometer, altså 60 kilometer længere på en optankning.

Bilen med brændselscelle kan dog kun køre 120 kilometer på sit batteri, fordi batteriets kapacitet er skåret for at gøre plads til brændselscelle og brinttank.

Ifølge det norske forskningsråd er den lille bil en dyr fornøjelse. Godt en million kroner løber de første udgaver op i per styk.

Foreløbig er planen, at Think Hydrogen, som er bilens officielle navn, skal bygges i ti eksemplarer. De to af dem er på vej ud på den danske del af den skandinaviske brintvej, Hydrogen Link, som får seks tankstationer i Vestjylland.

Nordmændene beholder selv fem eksemplarer, som skal køre på deres del af brintvejen, mens de Think sammen med forskere skal eksperimentere videre med de sidste tre.

Dokumentation

Forskningsprogrammet Renergis nyhedsbrev

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvorfor i alverden designe en bil der ligner en trabant? Elerten var heller ingen succes, men ok nu er det jo også nordmænd.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten