Nu produceres brændselscellerne, der giver pc'en strøm en hel dag

Det amerikanske firma MTI Micro er færdig med prototyperne og har bygget fabrikken, der snart er klar til at starte produktion af brændselsceller.

Det giver håb om, at løftet om at kunne arbejde en hel dag på sin pc uden at skulle oplade batteriet i stikkontakten efter flere års tilløb bliver til virkelighed. Men først fra næste år, når produkterne kommer på markedet.

Hvis det står til MTI Micro, skal brændselsceller overtage batteriets plads i bærbar elektronik. Ifølge MTI Micro vil en brændselscelle typisk indeholde dobbelt så meget energi som et lithium-ion-batteri.

I modsætning til batterierne er det heller ikke nødvendigt med en længere opladning, før brændselscellen kan benyttes igen. Der skal blot sprøjtes væske - typisk metanol - ind i brændselscellen. Så er den klar til brug.

MTI Micro har fremstillet er række prototyper, som blandt andet kan anvendes sammen med spejlreflekskameraer, hvor fotografer slipper for de typisk fem batterier, som de har med til en dags optagelser.

Med brændselscellerne kan de nøjes med en eller to pakker og så et par cylindre med metanol, som vil give dem strøm nok til at arbejde hele dagen.

På længere sigt er det MTI Micros mål at gøre al elektronik uafhængig af strømkablerne, så hverken kameraer, computere eller anden transportabel elektronik nogensinde skal se en stikkontakt igen.

Imidlertid kan udviklerne imødese en række problemer med at få metanol med på fly, hvor der er skrappe restriktioner på, hvilke væsker der ad der må komme om bord.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra MTI Micro

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Mere energieffektive processorer, flash disk, evt. kombineret med sædvanlig disk så flash disk'en bruges som cache, og andre skærmteknologier, vil nemt kunne bringe forbruget ned på halvdelen, eller måske langt under dette. En meget vigtig faktor er operativsystemet. Et godt operativsystem, bruger ikke strøm, med mindre musen flyttes, eller der trykkes på en tast. Og forbruget, er i disse tilfælde optimeret således der bruges så lidt energi som mulig.

Ser vi på et simpelt system, med word, regneark, og andre typiske office programmer, kunne det sagtens drives af små solceller. Dog kræves en anden skærmteknologi, der ikke er baggrundsbelyst, og hvor spændingen på kondensatorpladerne genbruges med spoler. Opbevaring af data, skal naturligvis ske på flash kort. Store kapaciteter i flash moduler, samt klok kapaciteter, kan sandsynligvis også reduceres ved at bruge krystal til at vende spændingen, eller en ekstern induktion. Klok distribuering koster ikke energi, og flipflops bruger ikke energi uanset høj klokfrekvens, med mindre data på indgang skifter, når klok distribueringen sker med induktiv klok (eller klok fra et krystal) da der ikke er store tab i kapaciteterne.

En solcelle, kan nemt bringe en PC til at køre omtrent samme hastighed, som en gammel 486 computer. Og det er rigeligt, til office, og typiske spil. Det er kun et spørgsmål om, at optimere software. 486 udgaverne af office, var også langtfra optimerede med hensyn til strømforbrug, så et forbrug i størrelsesorden få mikrowatt er intet problem.

  • 0
  • 0

Det er jo ikke kun ombord på fly at der kan være problemer med sådan en brændselscelle. Metanol er jo som bekendt en giftig substans, og hvis genopfyldningsmekanismen ikke er smart lavet, kan man jo måske risikere at småbørn og lignende kunne finde på at tage en slurk.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten