Nu pilles den havarerede Samsø-vindmølle ned – Samsø Havvind måtte betale for fejlen

Samsø Havvind A/S er i disse dage ved at få nedtaget tårnet fra den havarerede vindmølle, så der senere på ugen kan opsættes en erstatning. Illustration: Einar Mortensen

Nu pilles resterne af den havvindmølle, der styrtede i havet ud for Samsø i 2015, ned.

Det sker, fordi Samsø Havvind A/S, som ejer den havarerede mølle, i slutningen af ugen skal opføre erstatningen – en havvindmølle af tilsvarende kapacitet på 2,3 MW.

Læs også: Elendig svejsning knækkede Samsø-mølle

I sidste ende var det driftsselskabet Samsø Havvind A/S, der måtte punge ud for opførelsen af en erstatning for den ødelagte vindmølle. Det på trods af, at ulykken skyldtes en svejsefejl fra Siemens Wind Power, og at man fra Siemens' side fejlagtigt vurderede, at den havarerede vindmølle ikke var i risiko for at blive ødelagt på grund af svejsefejlen.

Opførelsen af den nye havvindmølle forventes at begynde i slutningen af ugen. Her er den havarerede mølles tårn ved at blive fjernet. Illustration: Jens Øster-Mortensen

Garantien var udløbet

Men selvom havariet ikke var Samsø Havvinds skyld, så var der i sidste ende ikke meget, som kunne gøres.

Læs også: 13 års tavshed om designfejl: Siemens-selskab kunne have forhindret vindmøllekollaps

»Den mølle, der forulykkede, var der ikke nogen garanti på, da den var over ti år gammel – og så var det underordnet, hvem der var skyld i havariet,« siger Hans Jørgen Buus, formand for Samsø Havvind A/S.

Læs også: Efter Samsø-havari: Siemens skal kontrollere 750 vindmøller verden over

Han ser dog frem til, at den nye vindmølle kommer op at køre:

»Selvom maksimalproduktionen er den samme for de to vindmøller, så vil den nye vindmølle producere 2,3 MW allerede ved omkring en vindhastighed på 10 m/s, hvor de gamle skal op på omkring 12 m/s,« siger Hans Jørgen Buus.