Nu mestrer Indien kompleks teknologi til satellitradar

Torsdag sendte Indien en PSLV-raket (Polar Satellite Launch Vehicle) op fra Satish Dhawan rumcenteret på øen Sriharikota ved Indiens østkyst. Opsendelsen fandt sted få minutter før solopgang.

PSLV-raketten medbragte Risat-1, som er Indiens første nationalt udviklede radarsatellit. Radarsatellitten kan med sin C-båndsradar se igennem skyer og dårligt vejr. Den skal benyttes til både ressource-, miljø- og katastrofe-overvågning samt til militære formål.

Risat-1 følger efter en serie af egenudviklede optiske og infrarøde observationssatellitter. Satellitten er udviklet af den indiske rumfartsorganisation, Isro. Dens primære formål er ifølge projektleder N. Valarmathi at hjælpe ved oversvømmelser og cykloner samt ved afgrødeovervågning i monsunsæsonen, men satellitten får også militær betydning.

Risat-1 vejer næsten to ton og er den tungeste satellit, der er blevet sendt op med en PSLV-raket. (Foto: Isro) Illustration: Isro

Det indiske militær kan benytte satellitten til at hjælpe med overvågningen af grænsen mod Pakistan.

Opsendelsen af den 45 meter høje og 350 ton tunge PSLV-XL-raket forløb uden problemer. Rakettens seks hjælperaketter på første trin brændte ud som planlagt efter 90 sekunder, hvorefter de næste tre trin tog over og sendte raketten ud over Det Indiske Ocean.

Blot 18 minutter efter opsendelsen blev Risat-1 frigivet i sin planlagte bane i 480 kilometers højde og med en hældning på 97,6 grader over ækvator. Herefter blev dens radarantenne og solpaneler foldet ud.

Første billeder om fem dage

Risat-1 vejer næsten to ton og er den tungeste satellit, der er blevet sendt op med en PSLV-raket. I de kommende dage vil satellittens bane blive hævet via styreraketter, så den kredser om Jorden 14 gange pr. dag og gentager sin bane over de samme områder på Jorden hvert 25. dag.

Indiens første radarsatellit var den mindre Risat-2, som blev opsendt i 2009, men med israelsk radarteknologi. I den nye Risat-1 er radarsystemet udviklet af Indien selv. Med Risat-1 er Indiens blev et af de få lande i verden, der selv mestrer den komplekse radarteknologi. De første billeder fra satellitten forventes at blive modtaget i Indien inden for fem dage.

Dokumentation

Artikel på Spaceflight Now
Artikel på NasaSpaceflight

Emner : Satellitter
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Var radar-billeder ikke en af de former for data, der vil blive savnet fra ESA's Envisat, som man har mistet kontakten til? Måske denne Risat i større eller mindre grad kan tjene som erstatning, hvis eller inderne giver lov, og det er muligt at modtage data fra satellitten, når den passerer Europa og Arktis?

  • 0
  • 0

er en grim ting,men udbredt. Her i landet drømmes der DDR og Korea inden for energi og transport og Indien flyver sådan en dims. Tillykke Indien .Respekt.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten